Az oroszok ejtik az amerikai szoftvergyártó elleni trösztellenes panaszt az Uniónál, cserébe a külső fejlesztők nagyobb teret kapnak a Windows-frissítésekre való felkészülésre.
Hirdetés
 

A Kaspersky június elején fordult trösztellenes panasszal az Európai Unióhoz és az illetékes német felügyelethez. Az oroszok akkor azzal vádolták a Microsoftot, hogy asztali operációs rendszereiben nem támogatja megfelelő módon a külső fejlesztőktől származó antivírus megoldásokat, sőt a Windows 10 akár szándékosan is inkompatibilis külső fejlesztésű antivírus alkalmazásokkal. Ez azt jelenti, hogy a cég piacvezető szerepével visszaélve saját – a Kaspersky szóhasználatával gyenge – biztonsági szoftverét, a Windows Defendert igyekszik a felhasználókra erőltetni, esetenként az általuk már kiválasztott biztonsági megoldás kárára.

Jókor jöttek elő a panaszaikkal

A Windows Defender alkalmazása a Kaspersky értékelésében csak alapszintű védelmet nyújt, a Microsoft mégis a fizetős antivírus szoftverek versenyképes alternatívájaként árulja. Ehhez képest nem is kapcsolható ki teljesen, sőt a Kaspersky azt is kifogásolta, hogy a Windows esetenként kikapcsolja más fejlesztők antivírus megoldásait, vagy biztonsági figyelmeztetést ad a felhasználónak a telepítéssel kapcsolatos kockázatokról – mindezt a Microsoft által meghatározott kompatibilitási követelményekre hivatkozva..

Az antivírus-gyártó igen jól időzített, hiszen nem sokkal azután panaszolta be a microsoftot, hogy az EU 9 milliárd dolláros büntetést helyezett kilátásba a Google-nek, ugyancsak versenyellenes tevékenységre hivatkozva. Ebből végül egymilliárdos bírság lett, és az ügynek még korántsincs vége, de a Microsoft a jelek szerint szívesen elkerülné az uniós szabályozókkal való összetűzést, hiszen a legfrissebb hírek szerint kész lenne helyt adni a Kaspersky néhány követelésének.

Ősztől minden máshogy fest majd

A Kaspersky ennek értelmében ejti a Microsoft elleni panaszokat, az amerikaiak pedig cserébe több teret hagynak a külső fejlesztőknek, hogy felkészüljenek az aktuális Windows-frissítésekre, idő előtt biztosítva számukra a kiadára kész (RTM) Windows-verziókat. A Windows biztonsági megközeltésében is változásokat jelentettek be, például abban a tekintetben, hogy az antivírus-gyártóknak lehetőségük lesz kialakítani a saját riasztási és értesítési megoldásaikat, és a Windows sem a megszokott módon tájékoztatja majd a felhasználókat, ha mondjuk frissítésre szorulna valamelyik biztonsági szoftverük.

A változtatások a microsoft ígérete szerint aa Windows 10 őszre várt, és elvileg már a fejlesztések célegyenesében járó Fall Creators Update kiadásban jelennek meg. Ezek a Kaspersky közleménye alapján minden olyan problémát orvosolnak majd, amit az orosz biztonsági cég feltételként határozott meg az uniós panaszok visszavonásához.

Biztonság

A Qualcomm elkészült a brutálgyors 5G-s modemével

Amire megjön az első 5G-képes okostelefonok, a nagy sávszélességet ígérő technológia minden eleme készen várja a felhasználókat.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.