Az oroszok ejtik az amerikai szoftvergyártó elleni trösztellenes panaszt az Uniónál, cserébe a külső fejlesztők nagyobb teret kapnak a Windows-frissítésekre való felkészülésre.

A Kaspersky június elején fordult trösztellenes panasszal az Európai Unióhoz és az illetékes német felügyelethez. Az oroszok akkor azzal vádolták a Microsoftot, hogy asztali operációs rendszereiben nem támogatja megfelelő módon a külső fejlesztőktől származó antivírus megoldásokat, sőt a Windows 10 akár szándékosan is inkompatibilis külső fejlesztésű antivírus alkalmazásokkal. Ez azt jelenti, hogy a cég piacvezető szerepével visszaélve saját – a Kaspersky szóhasználatával gyenge – biztonsági szoftverét, a Windows Defendert igyekszik a felhasználókra erőltetni, esetenként az általuk már kiválasztott biztonsági megoldás kárára.

Jókor jöttek elő a panaszaikkal

A Windows Defender alkalmazása a Kaspersky értékelésében csak alapszintű védelmet nyújt, a Microsoft mégis a fizetős antivírus szoftverek versenyképes alternatívájaként árulja. Ehhez képest nem is kapcsolható ki teljesen, sőt a Kaspersky azt is kifogásolta, hogy a Windows esetenként kikapcsolja más fejlesztők antivírus megoldásait, vagy biztonsági figyelmeztetést ad a felhasználónak a telepítéssel kapcsolatos kockázatokról – mindezt a Microsoft által meghatározott kompatibilitási követelményekre hivatkozva..

Az antivírus-gyártó igen jól időzített, hiszen nem sokkal azután panaszolta be a microsoftot, hogy az EU 9 milliárd dolláros büntetést helyezett kilátásba a Google-nek, ugyancsak versenyellenes tevékenységre hivatkozva. Ebből végül egymilliárdos bírság lett, és az ügynek még korántsincs vége, de a Microsoft a jelek szerint szívesen elkerülné az uniós szabályozókkal való összetűzést, hiszen a legfrissebb hírek szerint kész lenne helyt adni a Kaspersky néhány követelésének.

Ősztől minden máshogy fest majd

A Kaspersky ennek értelmében ejti a Microsoft elleni panaszokat, az amerikaiak pedig cserébe több teret hagynak a külső fejlesztőknek, hogy felkészüljenek az aktuális Windows-frissítésekre, idő előtt biztosítva számukra a kiadára kész (RTM) Windows-verziókat. A Windows biztonsági megközeltésében is változásokat jelentettek be, például abban a tekintetben, hogy az antivírus-gyártóknak lehetőségük lesz kialakítani a saját riasztási és értesítési megoldásaikat, és a Windows sem a megszokott módon tájékoztatja majd a felhasználókat, ha mondjuk frissítésre szorulna valamelyik biztonsági szoftverük.

A változtatások a microsoft ígérete szerint aa Windows 10 őszre várt, és elvileg már a fejlesztések célegyenesében járó Fall Creators Update kiadásban jelennek meg. Ezek a Kaspersky közleménye alapján minden olyan problémát orvosolnak majd, amit az orosz biztonsági cég feltételként határozott meg az uniós panaszok visszavonásához.

Biztonság

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.