A világ legnagyobb szabású NB-IoT pilot projektje zajlik a norvég hegyek között, ezer birka bevonásával.

A NarrowBand IoT (NB IoT) egy olyan mobiltechnológiai szabvány, amely a szolgáltatók jelenleg is meglevő hálózatait használja ki a tárgyak internetére (Internet of Things - IoT) optimalizálva. A szabvány célja, hogy a gépek közti (M2M) kommunikáció speciális követelményeihez igazodva a hagyományos csatornáknál gazdaságosabb, a használati körülményekhez vagy az eszközök fogyasztásához jobban igazodó felhasználást tegyen lehetővé, méghozzá a már kiépített hálózatokon üzemeltetve.

A norvég Telia mobilszolgáltató és a Nortrace nevű, távoli felügyeleti megoldásokat fejlesztő startup közös projektje állítólag a világ legnagyobb NB IoT pilotja lesz, amelynek során a nyáron ezer birkát fognak nyomon követni Norvégia hegyei között. Ennek során a NarrowBand technológia teszi lehetővé, hogy minél több eszközt minél alacsonyabb költségek mellett csatlakoztassanak a mobil hálózatra, a kutatásoknak ugyanis az az egyik legfontosabb célja, hogy elősegítsék az IoT-vel kapcsolatos szolgáltatások alaptermékké válását az operátorok kínálatában.

A birkanyáj az ideális tesztkörnyezet

A Telia tavaly már ki is jött egy IoT szolgáltatáscsomaggal, az NB IoT azonban új szintre emelné a jelenlegi lehetőségeket. Ennek egyik feltétele az inretnetre kapcsolódó eszközök akku-üzemidejének radikális növekedése – az új szabvány akár 10 éves élettartamot is biztosíthat a kis méterű IoT eszközöknek, miután azok csak szükség esetén csatlakoznak a hálózatra, nem kényszerülnek folyamatos forgalmazásra. Ez utóbbi olyan karakterisztika, ami a szakemberek szerint ideálisan tesztelhető a norvég birkatenyésztők állataival.

Norvégiában a nyári hónapokban a birkákat gyakran a hegyvidékekre, nehezen járható területekre terelik ki, ahol értelemszerűen nincsenek kerítések, és az állatok egész nyáron szabadon kószálnak. A tenyésztők ősszel látnak neki, hogy összeszedjék és betereljék őket, ami az esetek 90 százalékában nem jelent komoly problémát, a birkák maradék 10 százalékát azonban aránytalanul sok idejükbe és energiájukba kerül összeszedni.

Ezt unta meg egy helyi farmer, aki az olajipari beszállító Nortrace-hez fordult egy megfelelő nyomkövető megoldás kifejlesztése ügyében. A szoftverfejlesztéssel és elektronikával egyaránt dolgozó Nortrace elő is jött egy nyakörvvel, amelybe GPS-vevőt, NB IoT kommunikációs egységet és akkumulátort épített (ez látható a Telia fenti felvételén), az eszköz pedig lehetővé tette, hogy a farmer okostelefonról, tabletről vagy PC-ről nyomon követhesse minden egyes állat mozgását.

A kísérlet tapasztalatai a Telia szolgáltató számára is érdekesek, nem utolsósorban azért, mert itt egy valós igényeket kielégítő IoT technológiai pilotról van szó. A nyomkövetés a jövőnei 5G és Iot fejlesztések egyik legfontosabb területe, mivel gyakorlatilag az összes területen szerepet kaphat, ahol mozgásban lévő objektumokat kell kezelni: ilyen az állattenyésztés, de ilyen a hajózás, a raktározás vagy a logisztika más területei is. A Telia ennek megfelelően a birkás projekt tapasztalatairamás területeken és más alkalmazásokban is építene.

Mi sem először foglalkozunk birkákkal

A mostani kísérlet jelentősége nem csak a terepviszonyokban, hanem a bevont IoT eszközök volumenében is rejlik. A szolgáltatónak egyébként nem ez az első kirándulása a mezőgazdaság területére: december óta már oylan rendszert is kínál a gazdáknak, amely lehetővé teszi számukra az öntözőrendszerek automatizált ellenőrzését. Az IoT eszközök összekapcsolása persze ennél sokkal tágabb lehetőségeket rejt magában, és a Telia szempontjából is azért érdekesek az ilyen projektek, mert ezek során egészen új üzleti megoldásokat dolgozhat ki iparági partnereivel.

A svéd anyavállalat tulajdonában lévő norvég Telia mellett a Telenor is ráfekszik az 5G-s fejlesztésekre: a vállalat márciusban állapodott meg a kínai Huaweijel arról, hogy odahaza 2020-ra kiépíti az első 5G-s hálózatot, és meg is kezdi annak kereskedelmi értékesítését. A világ legnagyobb ásványi műtrágya-előállítója, az ugynacsak norvég Yara International ugyanekkor állítaná munkába azokat a teljes egészében önvezető tartályhajókat, amelyeket jövőre kezd el tesztelni, és amelyek ugyancsak egy nagyszabású IoT projektet feltételeznek.

Hogy az 5G mellett a birkákra is kitérjünk, a közeli Feröer szigeteken tavaly unták el a várakozást, hogy a Google Street View végre őket is feltegye a térképre. Az ottaniak saját hatáskörben oldották meg a dolgot: birkák hátára erősítettek 360 fokos kamerákat. Ahogy az állatok össze-vissza mászkáltak a szigeteken, a képeket a megfelelő GPS adatokkal együtt feldolgozták és feltöltötték a Street View-ra. A figyelemfelkeltő akciót végül siker koronázta, és tavaly augusztusban a Google végre megérkezett a 18 szigetből álló Feröerre is.

A birkák persze "felhasználói oldalról" is felbukkannak időnként, erre volt példa az ausztrál SwagBot nevű mesterséges terelőkutya. A robot fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az állatokat, folyamatosan monitorozza az állapotukat, képes legyen kiterelni őket az éppen megfelelő legelőre, illetve távolabb vezetni a potenciálisan veszélyes területektől. A gép már jól vizsgázott a mostoha körülmények között végzett munkában, jelenlegi fejlesztései az autonóm tevékenységek elmélyítését, a monitoring funkciókat és az állatokkal vagy növényekkel való interakciót célozzák.

Közösség & HR

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.