Nokia 3, 5, 6 és 8 - mindre felkerül a Google mobil operációs rendszerének legújabb változata.

A finn HMD Global bejelentette, hogy az összes Nokia márkájú, Androidot futtató okostelefonjuk meg fogja kapni a Google mobil operációs rendszerének 8.0-s frissítését. Vagyis nem kell azoknak aggódniuk, akik attól tartottak, hogy a frissen vásárolt készülékek megragadnak a Nougat (Android 7.x) szintjén.

Juho Sarvikas a Twitteren tette közzé, hogy még a belépőszintűnek szánt Nokia 3 esetében is számíthatnak a felhasználók az Oreo adoptálására. A HMD Global vezető termékmenedzsere azt azonban nem kívánta elárulni, hogy pontosan mikor települ fel az egy hete debütált platform a Nokiákra. Erre várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor, vélhetően azután, hogy a finnek saját, Z-Launches szoftverét kompatibilissé tették a Google platformjának új változatával.

Tovább bírja és biztonságos

Az Oreo egyik fontos fejlesztése a jobb akkumulátorkezelés megvalósítása. Ezt olyan trükkökkel érte el a Google, mint például a háttérben futó alkalmazások korlátozása. Az appok nem tudnak majd annyi, helytől függő szolgáltatást használni, ha nincsenek előtérben, mint korábban – ez a tevékenységük komoly mértékben befolyásolja az akkumulátor lemerülésének tempóját.

Emellett új copy-paste eszközzel gyarapodott az Android eszköztára. Szöveg kijelölése esetén a rendszer automatikusan felismeri, hogy címről van-e szó. Ha igen, a szoftver a teljes címet kijelöli, megkönnyítve a vágólapra másolását, ráadásul azonnal felkínálja a Google Maps-en való keresést, egyszerűbbé téve a felhasználó életét. De könnyebbé vált a videotelefonálások alatti információellenőrzés is, az új picture-in-picture (kép-a-képben) üzemmódnak köszönhetően.

Rövidebb bootidőt is ígér az új OS, a Google állítása szerint a Pixeleken kétszer gyorsabban áll fel az operációs rendszer az előző változathoz képest. Javították a felhasználói biztonsági szinten is a vállalat mérnökei. Az Android Oreo a beépített Google Play Protect révén nehezebben fertőzhető meg rosszindulatú alkalmazásokkal, ezen felül szigorúbbá vált az apptelepítési ellenőrzés.

Van ugyanakkor egy "apróbb" hibája a rendszernek: még mindig hadilábon áll a Bluetooth támogatása. A legutolsó bétaváltozat kapcsán derült ki, hogy az autókkal, fülhallgatókkal és hordozható hangfalakkal akad problémája a rendszernek. Az igazán rossz hír azonban az, hogy az Oreo végső változata várhatóan nem lesz mentes tőle. Annyira közel van már a megjelenés, hogy ennyi idő alatt vélhetően nem lesz idő ezen a téren hibamentessé tenni az Android legújabb változatát.

Nokiábbak, mint valaha?

Végül essék néhány szó az új finn készülékekről is. Az új zászlóshajó a Nokia 8, a csiszolt alimínium unibody készülékházba a gyártó a lehető legmodernebb technológiát pakolta bele. Összesen három, 13 megapixeles kamera és Zeiss lencsék gondoskodnak a fényképezés magas szintre emeléséről. Az erről a képességükről már jó ideje ismert Nokiák azonban nem csak hardveresen nyújtanak impozáns tudást: a vállalat bejelentette a szelfit továbbgondoló bothie-t, amivel az előlapi és a hátlapi kamerák által látott kép egyszerre rögzül. És akár 4K-s videofelvételeket is lehet vele készíteni.

A Nokia 6-osnak sem kell szégyenkeznie ezen a téren, ugyanis 16 megapixeles kamera került fel a hátlapra. Emellett támogatja a Dolby Atmos hangzást; a gyártó kifejezetten a zenekedvelő fiatalok kegyeit keresi az itthon 86 ezer forintba kerülő készülékkel. 3 GB RAM-ja és 32 GB-os belső tárhelye révén még mindig kellően fürge marad az erőforrásigényesebb feladatok végrehajtásához.

A 70 ezres Nokia 5 és az 53 ezer forintba kerülő Nokia 3 már a belépőszintre és az alsó középkategóriában indul versenybe a vevők meghódításáért. Ezeknél már óvatosabban bántak az alumíniummal a készülékház kialakításakor, és természetesen szerényebb képességekkel bírnak mind teljesítmény, mind fényképezés terén. A Nokia 3-as hátlapjára például már csak egy 8 megapixeles kamera került.

Mobilitás

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.