Hivatalossá vált a 2 terabyte kapacitású Kingston pendrive monstrum ára. A 28 százalékos bevezető akcióval együtt is le fog döbbenni, ha megtudja a pontos összeget.
Hirdetés
 

Amint arról írtunk még január elején, a CES-en láthattuk először a gyártó minden eddiginél durvább pendrive-ját. A Kingston DataTraveler Ultimate GT merevlemezeket is megszégyenítő 2 terabyte-os kapacitásával világelső lett, habár ez a dicsőség gyorsan múlik az IT világában. Ára akkor még nem volt ismert, az év elején rendelkezésre állt információk szerint a memóriabizniszben érdekelt vállalat csak februárban rukkol elő a valószínűleg heves csuklást kiváltó számokkal.

2 TB, akár a kulcstartón

Már majdnem véget ért a február, és a Kingston végül tartotta a szavát, kiderült az eszköz ára. Terabyte-onként több mint ezer dollárt kér érte, egészen pontosan 2 273 dollárba (több mint 600 ezer forintba!) kerül a boltokban a Kingston DataTraveler Ultimate GT. Ebből ad most 28 százalék kedvezményt a vállalat, de a bevezetőár még így is 1 625 dollár - közel félmillió forint!

Kinek érheti meg egyáltalán, hogy egy átlagos pendrive árának sokszorosát költse el egy ilyen eszközre? Tömegeknek semmiképp, de létezik az a – meglehetősen szűk - piaci igény, amit a Kingston le akar fedni. Ennyire kis méretben ekkora tárterület, ennyire könnyen használható formában – csak be kell dugni egy USB portba, és máris rendelkezésre áll - másmilyen formában nem érhető el. Ugyan SD-kártya képében a sebesség és a kompakt méret rendelkezésre áll, ekkor azonban a könnyű csatlakoztathatóságról és a nagy kapacitásról kell lemondani.

Pedig akadhat annyira érzékeny információ, mely weben történő tárolása/küldése – adott esetben az igény szerint bevethető digitális titkosítás ellenére – nem elfogadható lehetőség bizonyos emberek számára. Pár (tucat) gigabyte adat offline szállítása nem okoz különösebb gondot az átlagos pendrive-ok számára, de terabyte-os nagyságrendben már komoly kihívást jelent. Kivéve a Kingston Data Traveler GT 2TB-nak; akár tucatnyi 4k-s videó is felkerülhet rá.

Olcsóbb alternatíva

Persze, ha nem kiemelten fontos szempont a kompakt méret, akkor a hordozhatóság, megbízhatóság és gyors adatolvasás/írás feladatára vannak ennél költséghatékonyabb megoldások is. Ilyen például a Samsung T3 SSD-je, aminek még mindig igencsak borsos az ára – 800 dollár (közel negyedmillió forint) 2 terabyte-ért -, de már sokkal elfogadhatóbb, mint cikkünk tárgyának.

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.