De hamarosan jönnek a hatmagos változatok is. Az Intel rohamtempóban gyártja az AMD elsöprő letámadását kivédeni hivatott processzorokat.
Hirdetés
 

Nyolcadik generációs Core lapkáival rukkol elő nemsokára az Intel: a Coffee Lake kódnevű processzorok gyártása már elkezdődött. Az AMD Ryzenei jelentette nyomás miatt a lehető leghamarabb, már augusztus végén piacra is léphetnek az első példányok.

Nincs már négy mag alatt

Az LGA 1151 foglalat újabb változatába illeszkedő CPU-k négy és hatmagos változatban lesznek elérhetők a kiszivárgott információk alapján. A Videocardz website által közreadott értesülés szerint az új család legkisebb tagja, a Core i3 8300 is már négy maggal rendelkezik; összesen nyolc végrehajtási szálon dolgozhatók fel az adatok és az utasítások. Ez a lapka 4 GHz-es órajelen üzemel.

Emellett két Core i5-ös processzor is napvilágot lát majd. A hatmagos, hat végrehajtási szállal bíró modellek közül a 8400-as 2,8 GHz-es órajelen üzemel, a 8600K 3,6 GHz-en, és utóbbi nem rendelkezik szorzózárral (azaz szabad az út a túlhajtás előtt). A sort két Core i7-es CPU zárja: a szintén hatmagos, de 12 threades példányok kisebbike, a 8700 3,2 GHz-es alapórajelen fut, a nagyobbik, 8700K pedig 3,7 GHz-en. Ez szintén overclock-barát változat.

A kiszivárgott adatok szerint az Intel a Coffee Lake lapkákat fogyasztásuk alapján három különböző csoportba sorolta be. A 25 wattnál kevesebbet fogyasztó példányok a mobilpiacra és az alacsony energiafogyasztást igénylő eszközökbe kerülnek. A 65 wattosra belőtt processzorok a mainstream piac és a vállalati szegmens számára készülnek, míg a 95 wattot disszipáló CPU-kat a számítási teljesítményért rajongók és hardcore játékosok rétegének készítik.

Megnövelt sávszélességgel és Optane-támogatással

Új alaplap is dukál az új processzorok alá: a Z370 Express chipkészlettel szerelt példányok akár 24 PCIe 3.0 sávot is támogatnak, melyből 16-ot a PCIe grafikus kártyáknak tartanak fenn. Ezzel megnő a memóriasávszélesség az ezt igénylő (grafikus) alkalmazások nagy örömére. De nem csak a videokártyák profitálnak az extra kapacitásból: az alaplapok akár egynél több M.2 és U.2 tárolót (jellemzően SSD-t) is ki tudnak szolgálni, illetve több USB 3.1 kapcsolat is használható párhuzamosan.

A Coffee Lake-S platform a fentieken túl jobb minőségű alaplapi hangvezérlővel rendelkezik, támogatja a Thunderbolt 3-at és nem meglepő módon az Intel saját, Optane SSD cache technológiáját. Különösen az alacsony késleltetést igénylő feladatoknál jön ki utóbbi teljesítményelőnye; ilyenek például az analitikai célú vagy gépi tanulási feladatok. Az Optane egyébként korábbi közlés szerint 2 GB/s véletlenszerű írásra és olvasásra képes. Fejlett QoS tranzakcióműveletkezelésének köszönhetően akár egy hagyományos SSD tranzakciós sebességének tízszeresére is képes.

Sajnos az új képességek – különösen a storage és az adatátvitel nagyobb sávszélessége – miatt a Coffee Lake processzorok nem kompatibilisek visszafelé a már régebben bemutatkozott Intel Z270 chipkészletekkel és az ezeket használó alaplapokkal. Ugyanakkor a Kaby Lake CPU-k is kapnak ráncfelvarrást, ami azért érdekes, mert ez a központi vezérlőegység csak tavaly mutatkozott be, gyakorlatilag a Coffee Lake debütálásáig a legfrissebb generációnak számít.

Piaci hírek

Vége a netsemlegességnek?

Tegnap leszavazták a szabályozást, ami az internetszolgáltatókat akadályozta a különböző adatforgalmak korlátozásában.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.