Egy 11 európai országban zajló friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy honfitársaink nagyon nyitottak az online bankok ötletére. Utóbbiak egyszerűségük és kényelmességük miatt szerezhetnek ügyfeleket a hagyományos bankok kárára.

A fintech vállalkozások, azaz a pénzügyi szolgáltatásokat a technológia új eszközeivel megújító cégek eddig is sok kihívás elé állították a pénzügyi szektor tradicionális képviselőit, és többek között arra ösztönözték őket, hogy maguk is öles lépteket tegyenek a digitalizáció elkerülhetetlennek látszó útján. A mostanában elinduló, teljesen online bankok ráadásul még magasabb fokozatra csavarhatják a diszrupciós hatást. A Mastercard Európai Digitális Bankolás című tanulmányában arra kereste a választ, hogy állnak az ilyen típusú újításokhoz a potenciális ügyfelek.

Pozitív fogadtatás

A tanulmányában 11 ország válaszadói osztották meg véleményüket arról, hogy mennyire tartják fontosnak a digitális innovációkat és megoldásokat a jövő pénzügyi szolgáltatásai és a kereskedelem szempontjából. A kutatásában részt vevők  többsége szerint ezek az új megoldások időt takarítanak meg (70%) és egyszerű a használatuk (59%). Ezen felül tíz európaiból hat nagyon érdeklődik a digitális szolgáltatások iránt és úgy gondolják, hogy a bankszektor digitalizációja egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a mindennapi életet.

Ami a nagy általánosságokat illeti: a válaszadók 85 százaléka havi rendszerességgel bankol online vagy mobilon, 38 százalék ezt gyakrabban, napi vagy heti rendszerességgel teszi. A britek a legaktívabb digitális bankhasználók, 54 százalékuk használ legalább heti rendszerességgel ilyen szolgáltatást, őket a hollandok követik (51%), majd a svédek következnek (47%), a svájciaknál 26 százalék az arány. A magyarok kicsit több mint negyede (27%) bankol digitálisan legalább heti gyakorisággal, de 87 százaléka használt vagy jelenleg is használ ilyen digitális szolgáltatásokat.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a banki ügyfelek csak kis mértékben hűségesek pénzügyi szolgáltatójukhoz: az európaiak közel fele (49%) idővel fontolóra veszi, hogy digitális szolgáltatóra cserélje meglévő hagyományos bankját. Ebben a témában egyébként a németek mellett mi magyarok vagyunk a leginkább nyitottak, hiszen mindkét országban 58-58 százalék volt az igenek aránya. A németeknél ráadásul ez elég gyorsan meg is történhet, hiszen az ottani válaszadók 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vélhetően egy éven belül bankot vált.

Progresszív magyarok

A magyarok összességében is elég progresszívnek mutatkoztak, hiszen például a hazai válaszadók közel háromnegyed gondolkodik azon, hogy idővel digitális bankot választ a meglévő helyett. Szintén bő hármnegyedes arányban érdeklik honfitársainkat azok az új, digitális megoldások, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a pénzügyi műveleteket.

A megkérdezettek szerint a pénzügyi ágazat digitalizációja a bankfiókokra is hatással lesz. A válaszadók kétharmada szerint 10 év múlva is létezni fognak ilyenek, de számuk csökkenni fog, míg 6 százaléknyian a fiókok teljes eltűnésére számítanak. A magyarok erről kevésbé vannak meggyőződve, de 71 százalékuk az elmúlt egy évben nem látogatott el személyesen bankjába. Erra a magas arányra szépen rezonál az, hogy a magyar válaszadók 76 százaléka szerint a digitális banki szolgáltatások előretörésének fő oka azok egyszerűségében és kényelmességében rejlik, ami magasan a legnagyobb érték a kutatásba bevont országok között (az átlag 62 százalék volt).

Piaci hírek

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.