Az ötlet nem új, de a magyar Oriana most újragondolta, és cégeknek kínálja. És még azt is állítja, hogy fele annyiba kerül, mint az egyedi appfejlesztés.

Aalapsémákra épülő, olcsó üzleti appok fejlesztését teszi lehetővé az Oriana Kft. rendszere. A cég technológiájának az alapja a saját fejlesztésű Effector alapmotor, erre épülnek rá az előre programozott alapsémák, modulok. A moulokból állnak össze kész üzleti alkalmazásminták, például egy CRM rendszer, egy projektmenedzsment eszköz vagy akár termeléskövető alkalmazás. A vállalatok ezekből a kész alkalmazásmintákból válogathatnak, amelyeket rufgalmasan egyedi igényeikhez igazíthatnak az ugyancsak előre kifejlesztett alapsémák segítségével.

Nyílt szabványú ökoszisztéma

Az alapmotor egyik nagy erénye, hogy platform- és gyártófüggetlen. Bármilyen informatikai rendszerbe integrálható, és együttműködik a legnagyobb ERP rendszerekkel (SAP, Microsoft Navision, Oracle Financials), a nagy adatbázisokkal és az egyedi alkalmazásokkal is.

Mivel jól skálázható, mobilon elérhető üzleti appok fejlesztését is segíti. Az Oriana azt ígéri, hogy ezzel a módszerrel a hagyományos dobozos megoldásokénál gyorsabban és rugalmasabban, az egyedi fejlesztéseknél pedig jóval olcsóbban alakítható ki a testreszabott üzleti alkalmazás környezet. Erről a rendszert bemutató sajtótájékoztatón Kovács Péter, az Oriana ügyvezető igazgatója beszélt. Ő számszerűsítette is a lehetséges megtakarítást: eddigi tapasztalataikra hivatkozva azt mondta, hogy rendszerük 50 százalékos megtakarítást jelent a klasszikus egyedi fejlesztésű rendszerekkel szemben.

Maga a technológia az XML szabványon alapul. A cég ökoszisztémájában mind az ügyfelek, mind a viszonteladók hozzáférhetnek az alapsémákhoz és alkalmazásmintákhoz, és azokat a későbbiekben saját fejlesztéseikben is felhasználhatják, sőt egymás számára is elérhetővé tehetik.

A megoldást a 15-20 egyedi felhasználónál többet foglalkoztató vállalkozásoknak ajánlják.

Épül a hazai és nemzetközi partnerhálózat

A 2002-ben alapított cég idén intenzív hazai és nemzetközi partneri hálózat építésébe fogott. Magyarországon eddig hat viszonteladóval szerződtek. A külföldi építkezést a cseh, a német és a lengyel piacon kezdik, de további országok is tervbe vannak véve.

Jelenleg 25 fejlesztőt foglalkoztatnak főállásban, de további 10-15 külsős fejlesztő is dolgozik a projekteken. Az ügyvezető optimista a cég jövőjét illetően, amit egyrészt arra alapoz, hogy tavaly sikerült megduplázniuk a bevételüket az előző évhez képest, másrészt arra, hogy úgy látja: nagyot fog nőni az üzleti alkalmazások piaca.

Az Oriana Kft. 2013-ban 455 millió forint árbevételt és 117 millió forint adózás előtti eredményt ért el. Idénre a vállalat 600 millió forintos bevétellel és 160 milliós nyereséggel tervez. A már folyamatban lévő partneri együttműködéseknek és a külföldi terjeszkedésnek betudhatóan a cégnél úgy gondolják, hogy három éven belül elérhetik a 2 milliárdos árbevételt is. A társaság innovációra és termékfejlesztésre az éves árbevétel 15 százalékát fordítja évente.

És hogy a piac hogyan alakul? A piacelemzők 2017-ig az üzleti szoftverek piacán évi 6 százalékos bővülését jósolják. Ezen belül az úgynevezett üzleti folyamatmenedzsment (BPM – Business Process Management) alkalmazásoké elérheti a 14 százalékot is. Egyre több vállalatnál lenne igény az üzleti alkalmazásokra, de többségüket az egyedi fejlesztések kockázata és drágasága tart vissza az ilyen jellegű beruházásoktól.

Piaci hírek

Felhők felett szárnyal a Microsoft

Messze a várakozások felett teljesített Redmond: nőttek a bevételek, a profit pedig egy év alatt megduplázódott. A jó eredmények elsősorban a cloud üzletágnak köszönhetők.
 
Egy felmérés szerint a német cégek alig több mint harmada gondolkodik elsődlegesen nyilvános felhőszolgáltatásban. Pedig látják, hogy az érné meg a legjobban.

a melléklet támogatója az ArubaCloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.