Prototípus szintjén már elkészült az interaktív tetoválás, ami ráadásul nem is tűnik értelmetlennek dolognak.
Hirdetés
 

Az MIT és a Harvard Medical School kutatói új megközelítésből vizsgálják a biointerfészek, vagyis az élő organizmusok és élettelen anyagok összekapcsolásának alkalmazását. A DermalAbyss nevű projekt a test felületét alakítaná interaktív kijelzővé oly módon, hogy a hagyományos tetoválások elvén bioszenzorokat juttatnak a bőrrétegekbe.

Sokak életét könnyíthetnék meg a színváltós ábrák

A bioszenzorok színe a sejtközötti folyadék összetételének függvényében változik, ami nem csak a véleményes művészi hatás kiteljesítésében segít, hanem hasznos felhasználásai is lehetnek: képet adhat például az anyagcsere-folyamatokról, így a vércukor-önellenőrzés is megoldható lenne anélkül, hogy az alanyoknak naponta többször az ujjbegyüket kellene szurkálniuk.

A kutatók szerint a kellemetlen és folyamatos procedúra a jövőben kiváltható lenne egy interaktív tetoválással, amelynek elég lenne időnként rápillantani a színére. A DermalAbyss háromféle bioszenzorral (pH, glükóz, nátrium) próbálkozik, ezek rendre a rózsaszín-bíbor, a kék-barna és az UV tartományokban változtaják a tetoválás megjelenését.
 


forrás: MIT Media Lab, Xin Liu/Katia Vega
 

Az először idén tavasszal bemutatott technológia diagnosztikai felhasználása a kutatók szerint igen széleskörű lehet, a diagnosztikai készségektől a nehezen fordítható "számszerűsített képmás" (quantifyed self) digitális profilok felépítésén át a testbe ágyazható adathordozási lehetőségek kifejlesztéséig.

Holnap még nem fogunk interaktív tetkóval rohangálni

A projekt leírásában szó van azokról a korlátokról és feladatokról is, amelyek további munkát adnak a kutatóknak. Ilyen a megjeleníthető színtartomány és a felbontás (a szenzorokból kialakuló kép minőségének) javítása, az érzékelési tartomány vagy az alkalmazható szenzorok választékának bővítése, ami nyilván hatással lenne a technológia klinikai vagy akár keresedelmi megjelenésére.
 


A projekt oldalán ezzel együtt hangsúlyozzák, hogy a kutatási projektnek egyelőre nem célja, hogy kereskedelmi terméket fejlesszen vagy végigvigye a modell klinikai tesztelését. (A kísérleteket az élő szervezeten kívüli disznóbőrön folytatták, ebbe fecskendezve figyelték meg a bioszenzorok funkcionalitását és a technológia láthatóságát.)

Fontos szempont, hogy pontos képet kapjanak a szóban forgó bioszenzorok "biztonsági profiljáról", vagyis kimerítően vizsgálják a DermalAbyss technológiát a citotoxicitás (a sejtekre gyakorolt mérgező hatás) és a biokompatibilitás (az anyagok különböző kontextusban megnyilvánuló viselkedése) szempontjából.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.