Ez ugyan még mindig kevés a munkaerőhiány megoldására, de a tendencia biztató. Már ha a végzettek itthon is maradnak.

Az Oktatási Hivatal elkészítette az idei felsőoktatási jelentkezések statisztikáit. A Felvi.hu adatai  szerint a felsőoktatásba jelentkezők száma közel 5 százalékkal csökkent, amit szinte minden szakirány megérzett, kivéve az informatikai szakirányokat és néhány egyéb területet. Van olyan képzés, ahol közel 20 százalékkal nőtt a jelentkezők száma tavalyhoz képest.

A tavaly szeptemberben indult képzésekre összesen 111 162-en adtak be jelentkezést alapképzésre, osztatlan mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre. Zömük (95 983 fő) ösztöndíjas képzésre szeretett volna bekerülni, míg a jelentkezők 14 százaléka (15 279 fő) eleve a költségtérítéses képzési formát választotta.

 

 
Képzési területek - jelentkezők aránya 2016-2017
Create line charts


Idén viszont már csak 105 868-an jelentkeztek a négy hónap múlva induló képzésekre. Az ösztöndíjas képzésekre jelentkezők száma közel ötezerrel (91 046), míg az önköltségesre jelentkezőké mindössze 457-tel (14 822) csökkent.

Emiatt is látványos az informatikai szakirányú képzések népszerűségének növekedése.

Többen lennének gazdaságinformatikusok

A kiugróan növekedett a gazdaságinformatikus képzés iránti kereslet. Míg tavaly erre a szakirányra 1513-an jelentkeztek, idén már 1808-an jelölték meg ezt a képzést az első helyen. A programtervező informatikus képzésre a tavalyi 1955-tel szemben idén 2207-en, míg a mérnökinformatikus képzésekre a tavalyi 3045-tel szemben idén 3327-en adták be első helyen a jelentkezésüket. Összességében tavaly informatikai képzési területre az összes felvételiző 7,8 százaléka adta be első helyen a jelentkezését, idén viszont már 8,8 százalékuk.

A népszerűség növekedése még jobban látszik, ha ezeket a számokat összevetjük az amúgy szintén nagy létszámmal működő egyéb műszaki képzéseket. Tavaly az összes felvételiző 14,3 százaléka, idén pedig 13,5 százaléka jelölt meg első helyen valamilyen műszaki területet. A két legnépszerűbb képzés a gépészmérnöki és a villamosmérnöki. Idén 2656-an jelentkeztek gépésznek (tavaly 2974-en), valamint 1563-an villamosmérnöknek (tavaly 1616-en).

 

 
Műszaki és informatikai képzésekre jelentkezők száma
Create bar charts


Érdekes, hogy a korábban nagyon népszerű gazdaságtudományi terület iránti érdeklődés is csökkent: tavaly még a jelentkezők 16,9 százaléka ide igyekezett bejutni első helyen, idén pedig 16,3 százalékuk adta be a jelentkezési lapján ilyen képzésre.

Csökken a lemorzsolódás

Az informatikai munkaerőhiány, illetve annak felszámolásában a különböző képzési formák az április 27-28-án megrendezett CIO Hungary konferencián is terítékre került egy panelbeszélgetésen. Charaf Hassan, a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője arról beszélt, hogy nem csak az informatikai pálya népszerűsége nőtt, hanem a lemorzsolódás terén is pozitív elmozdulás történt. Charaf Hassan néhány éve a lemorzsolódás csökkentését még csak vágyott célként jelölte meg. Akkor a tanszékvezető 25 százalékot meghaladó lemorzsolódásról számolt be.

Közösség & HR

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.