A második negyedévben közel kétszámjegyű növekedést ért el a hazai távközlési szektor. Az információtechnológiai ágazat pedig ennél is többet tudott nőni.
Hirdetés
 

283 milliárd árbevételt könyvelhettek el a márciustól június végéig terjedő időszakban a magyarországi távközlési vállalkozások - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból. A hivatal mérései alapján a szektor 9,1 százalékkal teljesített jobban, mint egy évvel korábban.

12 millió mobil országa

A vizsgált három hónap alatt a távközlési szektor összteljesítménye szempontjából kiemelten fontos mobiltelefonos üzlet szépen hasított. Az előfizetések száma 128 ezer darabbal nőtt és elérte a 11,9 milliós szintet. Ez amúgy nem különösebb hír, hiszen az előfizetési szám gyakorlatilag évek óta a 11,5-12 milliós határ között ingadozik. Az éves szinten mért 1,1 százalékos növekedés mögött viszont két teljesen ellentétes trend munkálkodik. Az előfizetéses ügyfelek egyre többen vannak, míg a nemrégiben szigorított feltételekkel szabályozott feltöltőkártyás megoldás visszaszorulóban van. Előbbiek 415 ezerrel többen lettek a második negyedévben, és immár a teljes tábor 62 százalékát adják. Ezzel párhuzamosan a feltöltőkártyák állománya 287 ezer darabbal esett. Talán senkit nem lep meg, hogy a telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték, azaz a vezetékes telefonálás már tényleg csak egy szűk részét adja a tortának.

 

Mobil-előfizetések alakulása hazánkban (Forrás: KSH)
Infogram

 

A mobilnet előretörését jelzi, hogy a mobilhálózat adatforgalma 69 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A június végére egy év alatt 8 százalékkal 9,1 millióra nőtt az internet-előfizetések száma, amelynek kétharmada volt mobilinternet-előfizetés. Tíz év alatt 2 millióról több mint 9 millióra nőtt a hazai internetkapcsolatok száma, ami átlagban negyedévenként 4,2 százalékos erősödésnek felel meg. A mobilinternet-előfizetések száma természetesen ennél is gyorsabban nőtt, negyedévente átlagosan 7,7 százalékkal bővül ez a része a szektornak. A televízió-szolgáltatás digitalizálódása is halad: a 3,8 millió tévés előfizetsnek közel a háromnegyede már digitális formátumú.

Szépen kerekedik az információtechnológia

Az információtechnológiai és információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele meghaladta a 300 milliárd forintot, ami 11 százalékos éves növekedést mutat. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál 76 ezer főt alkalmaztak teljes munkaidőben, így itt 2,4 százalékkal dolgoznak többen most, mint egy évvel korábban. A szektorban foglalkoztatott munkavállalók egy főre jutó havi bruttó átlagkeresete 7 százalékos éves emelkedéssel elérte az 507 ezer forintot, ami több mint 200 ezer forinttal magasabb a nemzetgazdasági átlagnál.

Piaci hírek

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.