A Fireglass nevű startup megoldása a böngészőből vagy az emailek csatolmányaiból beszedett kártevők ellen nyújt magas szintű védelmet.

A Symantec csütörtökön jelentette be, hogy felvásárolja a vállalati kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő izraeli Fireglasst. A 2014 óta működő és publikus tevékenységet mindössze 2016 eleje óta folytató IT-biztonsági startup fókusza a webes felületeken vagy elektronikus levelekben leselkedő malware-fertőzések végponti ágensek nélkül való kiszűrése – ez praktikusan azt jelenti, hogy a vonatkozó adatforgalom a vállalati rendszeren kívül bonyolódik, ilyen szempontból izolálva a webes felhasználást, a dokumentumokat és alkalmazásokat.

A hálózatbiztonsági éés a katonai hírszerzésből érkező szakemberek által alapított Fireglass rövid karrierje során már Fortune 500-as ügyfeleket is szerzett magának, és partnerségben dolgozik egy marék elismert biztonsági szolgáltatóval. A Tel-Avivban működő vállalkozás befektetői között ott találjuk a technológiai piacon gyakran felbukkanó Lightspeed Venture Partnerst vagy a Deutsche Telekom befektetéskezelőjét is.

A böngésző- vagy webes izoláció néven emlegetett proxy alapú módszer lényege, hogy a webes munkameneteket nem a végponti eszközökön vagy elkülönítve (sandbox) futtaja, hanem valóban egy távoli rendszeren. Ez egyebek mellett lehetővé teszi, hogy az esetleges rosszindulatú kódok a különféle fájlok, email-csatolmányok ugyancsak távoli renderelésével a végponti gépeket fertőzzék meg.

Újabb biztonsági réteg a webes támadások ellen

A Gartner tavaly ősszel kiadott egyik tanulmánya alapján a webes izoláció jelenleg az informatikai biztonság egyik legfontosabb technológiai iránya. A piackutató szerint a vállalati rendszereket célzó támadások elsöprő többsége a publikus interneten keresztül valósul meg, így ha a webes böngészés folyamatát egyszerűen elköltöztetjük a felhasználók gépeiről a vállalati hálózaton kívülre, az nyilvánvalóan nagyban mérsékli az ilyen támadások káros következményeit.

A Fireglass ehhez képest olyan virtuális konténereket használ, amelyeket az egyes webes munkafoylamatok végén meg is szüntet, biztosítva ezzel, hogy a malware-ek megfertőzhessék a végponti rendszereket is. A végponti gépek előtt ülő felhasználó tulajdonképpen képernyőképeket nézeget a renderelt tartalomról, ami minden szempontból ugyanolyan hatást kelt, csakhogy nem az ő PC-je futtatja például a szükséges JavaScript kódokat.

Az izoláció a fentiek értelmében egyébként zsarolóvírusok (ransomware) ellen is egy újabb, hatékony védelmi réteget képez, ami mostanában igencsak aktuális téma volt. A Fireglass technológiája a hírek szerint a Symantec Integrated Cyber Defense Platformjának moduláris eleme lesz. A felvásálás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Symantec annyit azért közölt, hogy a Fireglass minden munkatásrsát átveszi, a tranzakciót pedig még az idei harmadik negyedév során le akarja zárni.

Biztonság

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.