A Google már tavaly beígérte, mostanra megvalósította. Elindult az Instant App, de egyelőre csak néhány alkalmazást lehet telepítés nélkül kipróbálni.
Hirdetés
 

Több változást is bejelentett Google Play alkalmazásboltja kapcsán az amerikai keresőóriás, ezek közül viszont talán az Android Instant Apps a legjelentősebb. Ennek köszönhetően ugyanis telepítés nélkül lehet kipróbálni az okostelefonokra fejlesztett programokat.

Try it Now

Tavalyi I/O fejlesztői konferenciáján jelentette be először az Instant Apps ötletét a vállalat. Ekkor számolt be arról, hogyan képzeli el a mobilappok jövőjét. Szemben a most megszokott helyzettel, amikor a teljes alkalmazás letöltésére és telepítésére van szükség használatához, a „rögtön appok” indítása tulajdonképpen egy URL megnyitását jelenti csupán.

Ehhez persze komoly szemléletváltásra volt szükség fejlesztői oldalról. Az Instant Apps koncepció csak akkor működik, ha a projektben részt vevő alkalmazásokat több kicsi, futtatható részre lehet darabolni, amelyek másodpercek alatt elindulhatnak az internetről. A munkát pedig csak májusban kezdhették el a külső fejlesztők, mivel azt a Google I/O 2017-es konferenciáján tette elérhetővé számukra.

Ehhez képest egészen gyorsan előrukkolhattak az első, a koncepciót támogató fejlesztésekkel. Az Instant Apps ugyanis a Play alkalmazásáruház részévé vált, közölte az amerikai vállalat. A „Try it Now” gombon keresztül tehetik próbára a felhasználók, milyen úgy futtatni egy alkalmazást, hogy azt előtte nem kellett külön letölteni és telepíteni. Egyelőre erősen limitált a pici szeletkékre darabolt appok száma, olyan programok érhetők el jelenleg, mint a BuzzFeed, a NYTimes keresztrejtvényfejtő appja, a repülőjegyek és hotelszoba-árak megfigyelését lehetővé tevő Skyscanner. A teljes lista erre található.

Több kérdés is felvetődik azonban azzal, hogy elérhető közelségbe került a koncepció valóvá válása. Nem csupán biztonsági szemszögből jelent új kihívást az Instant App használata, de a megnövekedő hálózati adatforgalom is problémás lehet – különösen a mobil internettel szűkösen megáldott régiókban. Ha ezeket a kihívásokat sikeresen meg tudja válaszolni a Google, akkor a rövidebb appindítási idővel valóban egyszerűbbé teheti a mobilokra készített programok kipróbálásának módszerét.

Megoldás a jelenlegi app modell bajaira

Mindazonáltal nem kizárólag a Google dolgozik azon, hogy könnyebbé váljon az apptelepítés folyamata. A kínai WeChat idén januárban jelentette be gyakorlatilag ugyanennek a koncepciónak élesbe állását a Távol-Keleten. Az elképzelést "mini programok" néven emlegeti, létjogosultságát pedig azzal támasztja alá, hogy a felhasználók szívesen használnak már most is külső fejlesztőktől származó funkciókat – képszűrőket, nyelvi eszközöket, közösségi közlekedési szolgáltatásokat – a WeChat appból.

A kínai modell persze eltér néhány helyen a Google által preferálttól. Míg az amerikai keresőóriás a legnépszerűbb mobil operációs rendszer tulajdonosa, addig a WeChat – még – csak egy réteg, ami beül a mobilplatform és a felhasználók közé. Azonban, ha ezt sikeresen teszi, akkor az hosszú távon az iOS és az Android számára is komoly gondot jelenthet; ahogyan azoknak a telefongyártóknak is, akik ezen platformokra építik készülékeiket.

Hasonló irányban tapogatózik a Microsoft is; Redmond márciusban számolt be Playable Ads formátumáról, mely szintén telepítés előtt, az alkalmazást népszerűsítő hirdetésre bökve teszi kipróbálhatóvá azt. A reklámra kattintva pár percig gyakorlatilag streamelve kapja meg ennek lehetőségét az internetező, az élmény pedig hasonló ahhoz, mintha azt saját eszközére már telepítette volna, állítja a Microsoft.

Mobilitás

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.