Mi lehet az alternatíva az informatikus munkaerőhiány csökkentésére, ha már a telefont szinte fel sem veszik, a LinkedIn-ről pedig leiratkoznak az IT szakemberek a túlontúl sok hasonló megkeresés miatt? Külföldön már egyre gyakoribb az együttes fellépés a probléma megoldására, itthon pedig szintén elindult egy teljesen újszerű kezdeményezés. (x)

Az elmúlt több mint egy hónapban nagy látogatottságot ért el az új IT piaci információs portál, az IThon.info, mely az „informatika iránytűjeként” szeretné megmutatni a hazai informatikai lehetőségeket. Célközönségébe egyaránt beletartoznak az informatikai pályán lévő szakemberek, és azok is, akik még csak a jövőben lépnének be erre a területre.

Olyan információkat szeretne az oldal megadni, amelyek eddig nehezebben voltak elérhetők, valamint olyan szakmai szempontok szerint különbözteti meg a cégeket és képzéseket, amik az informatikusoknak és a pályaválasztás/módosítás előtt állóknak is hasznosak.

A látogatók ezen az oldalon tájékozódhatnak többek között arról, hogy milyen külső-belső képzéseik vannak a munkáltatóknak, engedélyezik-e a távmunkát, a képzések esetében pedig sok más mellett arról is olvashatnak, hogy milyen lesz a leendő oktatójuk. Az egyes munkáltatók, illetve képzések követhetők inkognitóban (saját személyes adataikat nem átadva), vagyis a regisztrált felhasználók ezzel feliratkozhatnak az adott cég legfrissebb híreire, és természetesen első kézből értesülhetnek az újdonságokról.

Az IThon.info oldala a széles és folyamatosan bővülő IT-választék mellett sok más szempontból is hiánypótló.

Különösen izgalmasak a blogjukban azok a körkérdések, melyeket a szakmához intéznek, így többek között az IT risk témában megszólításra kerültek a BIG4 cégek, de olvashatunk a mobilfejlesztési trendekről szintén a területen dolgozó szakértőktől, vagy éppen az IT-oktatás alternatív, újszerű módszereiről és helyeiről.
 

Az információ hatalom, de sokszor a munkáltatók, vagy képzőintézmények nem tudják hogyan és hol osszák meg azokat a híreket, melyek cégükre jellemzők. Most lehetőséget kaphatnak és felkelthetik a potenciális munkaerő vagy utánpótlás figyelmét, illetve akár azokét a tehetségekét is, akik korábban nem az adott vállalat vagy képző intézmény ajánlatát választották. Meg kell tanulni beszélni a legizgalmasabb projektekről. Ahogyan más területen is, itt is egyre fontosabbá válik a storytelling, ami a munkáltatói márka egyik alapja lehet. A fiataloknak, de a szeniorabb munkatársaknak is folyamatosan nőnek az elvárásaik és sokszor a nagy fizetés sem minden, ennél többet kell megmutatni a hazai IT szektorról.

A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, nem csak azok, akiknek a főtevékenysége is az informatikai piachoz kapcsolódik, de akik ettől függetlenül is kínálhatnak valódi szakmai kihívásokat az IT területen dolgozó kollégáiknak.A legismertebbek között megtalálható többek között az Accenture, AUDI, Deloitte, Graphisoft, IT Services Hungary, KPMG, MOL, illetve az OTP Mobil.

A kezdeményezés képviselői őszintén hiszik, hogy Magyarország ICT szempontból egyre jobb hely, és még inkább azzá válik, ha a tehetségeket itt tartjuk, hazahívjuk, és egyre többeknek kedvet csinálunk az IT szakma választásához.

Közösség & HR

A kínaiak már a nappaliban vannak

Mindkét nagy okostelefonos gyártó vesztett piaci pozíciójából az idei első negyedévben. A kínai márkák nyomulása inkább a Samsungnak fájt.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.