Az Open Telekom Cloud (OTC) teljes körű üzemeltetésére az IT Services Hungary kapott megbízást.

Idéntől újabb elemekkel bővül a Deutsche Telekom (DT) nyilvános felhőszolgáltatása, amely nagyjából egy éve a hannoveri CeBIT-en debütált. Az OpenStack nyílt felhőplatformra épülő, jelenleg kis- és középvállalatokat megcélzó szolgáltatás hazai sajtóbemutatóján Csík György, aki az OTC programért felel az IT Services Hungaryn belül, elmondta, hogy a feladatot Magyarországon jelenleg 41 fő látja el, de a szolgáltatás bővülésével arányosan az év végéig 60 főre akarják növelni a létszámot, amit a hazai IT-munkaerőpiaci helyzetet ismerve nem könnyű megoldani.

Európa-szerte kevés a szakember

Kérdésünkre Szabó László, a platform üzemeltetési részleg vezetője hozzátette, a legnagyobb kihívás, hogy nagyon kevesen értenek az OpenStackhez, nemcsak nálunk, de egész Európában. Így elkezdtek más irányba is nyitni, legutóbb egy indiai szakemberrel bővült a hazai létszám. Az utánpótlásról való gondoskodás érdekében elindult egy közös OpenStack-képzés is a Pécsi Egyetemmel.  

Az OTC-vel kapcsolatos feladatok jelenleg három helyszínen folynak, Budapesten a fejlesztés és a központi koordináció, Pécsett az ügyfélszolgálat, Debrecenben pedig egy kisebb létszámú szakértői csapat tevékenykedik. A korábbi privát és hibrid megoldások után az évtized közepén döntött úgy a DT, hogy helyet kér magának Európában abból a piacból, amit eddig az amerikai technológiai óriások az Amazon, a Microsoft és a Google uralt.

Egy év múlva már el is indult a németországi adatközpontokkal működő OTC, amely hónapról hónapra újabb szolgáltatási elemekkel bővül, csak idénre száz ilyen új elemet terveztek be. A szolgáltatásnak jelenleg mintegy 300 céges ügyfele van.  
Az OTC lényege, hogy a felhasználó a DT adatközpontjaiban elhelyezett szervereken építheti ki a saját rendszerét, amiért óradíj alapon, de havi elszámolásban fizet a szolgáltatónak.

A csúcsidőszakokat is kezelik

Más cloudos szolgáltatásokhoz hasonlóan itt is működik a skálázhatóság. Azaz az elszámolási időszakon belül jelentkező csúcsidőszakokat is képes kezelni a rendszer anélkül, hogy a felhasználó hosszabb időre kötelezné el magát a nagyobb kapacitások mellett.

A szolgáltató az OTC egyik előnyeként azt emelte ki, hogy az adatbiztonsági szempontból megfelel az Európában az egyik legszigorúbbnak számító német adatvédelmi törvénynek.

Jelenleg a felhő megoldások közül elsősorban az infrastruktúra-szolgáltatásra (IaaS) jött létre a rendszer, de partnerek bevonásával már kibővült a szoftveres (SaaS) és a platform alapú (PaaS) szolgáltatással is. Utóbbiakat már néhány nagyvállalat is igénybe veszi. A késöbbi tervek között szerepel a szolgáltatás nem céges ügyfelekre történő kiterjesztése is.

Cloud & big data

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.