Az Open Telekom Cloud (OTC) teljes körű üzemeltetésére az IT Services Hungary kapott megbízást.
Hirdetés
 

Idéntől újabb elemekkel bővül a Deutsche Telekom (DT) nyilvános felhőszolgáltatása, amely nagyjából egy éve a hannoveri CeBIT-en debütált. Az OpenStack nyílt felhőplatformra épülő, jelenleg kis- és középvállalatokat megcélzó szolgáltatás hazai sajtóbemutatóján Csík György, aki az OTC programért felel az IT Services Hungaryn belül, elmondta, hogy a feladatot Magyarországon jelenleg 41 fő látja el, de a szolgáltatás bővülésével arányosan az év végéig 60 főre akarják növelni a létszámot, amit a hazai IT-munkaerőpiaci helyzetet ismerve nem könnyű megoldani.

Európa-szerte kevés a szakember

Kérdésünkre Szabó László, a platform üzemeltetési részleg vezetője hozzátette, a legnagyobb kihívás, hogy nagyon kevesen értenek az OpenStackhez, nemcsak nálunk, de egész Európában. Így elkezdtek más irányba is nyitni, legutóbb egy indiai szakemberrel bővült a hazai létszám. Az utánpótlásról való gondoskodás érdekében elindult egy közös OpenStack-képzés is a Pécsi Egyetemmel.  

Az OTC-vel kapcsolatos feladatok jelenleg három helyszínen folynak, Budapesten a fejlesztés és a központi koordináció, Pécsett az ügyfélszolgálat, Debrecenben pedig egy kisebb létszámú szakértői csapat tevékenykedik. A korábbi privát és hibrid megoldások után az évtized közepén döntött úgy a DT, hogy helyet kér magának Európában abból a piacból, amit eddig az amerikai technológiai óriások az Amazon, a Microsoft és a Google uralt.

Egy év múlva már el is indult a németországi adatközpontokkal működő OTC, amely hónapról hónapra újabb szolgáltatási elemekkel bővül, csak idénre száz ilyen új elemet terveztek be. A szolgáltatásnak jelenleg mintegy 300 céges ügyfele van.  
Az OTC lényege, hogy a felhasználó a DT adatközpontjaiban elhelyezett szervereken építheti ki a saját rendszerét, amiért óradíj alapon, de havi elszámolásban fizet a szolgáltatónak.

A csúcsidőszakokat is kezelik

Más cloudos szolgáltatásokhoz hasonlóan itt is működik a skálázhatóság. Azaz az elszámolási időszakon belül jelentkező csúcsidőszakokat is képes kezelni a rendszer anélkül, hogy a felhasználó hosszabb időre kötelezné el magát a nagyobb kapacitások mellett.

A szolgáltató az OTC egyik előnyeként azt emelte ki, hogy az adatbiztonsági szempontból megfelel az Európában az egyik legszigorúbbnak számító német adatvédelmi törvénynek.

Jelenleg a felhő megoldások közül elsősorban az infrastruktúra-szolgáltatásra (IaaS) jött létre a rendszer, de partnerek bevonásával már kibővült a szoftveres (SaaS) és a platform alapú (PaaS) szolgáltatással is. Utóbbiakat már néhány nagyvállalat is igénybe veszi. A késöbbi tervek között szerepel a szolgáltatás nem céges ügyfelekre történő kiterjesztése is.

Cloud & big data

A Nintendo kézikonzolja olyan tempóban fogy, mint a PS4

A Sony közkedvelt asztali játékgépével egy ütemben értékesítik a hazai rivális mobil szórakoztató eszközét is, amelyből jövőre elképesztő mennyiséget tervez gyártani a Nintendo.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.