Bedurvulnak a zsarolóvírusokkal támadó kiberbűnözők, váltságdíj bevételi tervük 2017-ben meghaladhatja akár az 5 milliárd dollárt is. Az Acronis legújabb mentőszoftvere képes a támadást valós időben megállítani és a blokkolt fájlokat visszaállítani
Hirdetés
 

Idéntől különösen erős támadásokra lehet számítani világszerte a zsarolóprogramokkal operáló kiberbűnözőktől, a zsarolóprogramfajták száma is látványosan gyarapszik – emelte ki mai budapesti tájékoztatóján Artur Cyganek, az orosz tulajdonosi hátterű Acronis IT-biztonsági cégének közép-kelet-európai vezetője. (Magyarországon, mint arról beszámoltunk több kórház informatikai rendszerét is megtámadták a közelmúltban zsarolási céllal.)

Jönnek a strómanok, meg az új típusú zsarolóprogramok

Egyre duzzad a strómanok tábora is. A zsarolóprogramokra épülő bűnözés lényeges eleme ugyanis, hogy olyan úgymond kispályások tömegét toborozza, akiknek csak az a feladatuk, hogy megfertőzzék a célba vett számítógépeket. Ezek az emberek a kizsarolt zsákmány töredékét kapják a munkájukért, amihez különösebb technológiai szakértelemre, vagy fejlesztői képességekre sincs szükség.

A múlt év végén jelent meg a terjesztés duplán zsaroló módszere is, ebben a bűnöző felajánlja, hogy ingyenesen átadja az állományok dekódolásához szükséges kulcsot, ha áldozata segít neki két másik felhasználó gépének megfertőzésében.
A támadók taktikája is változóban, a számítógépek zárolása helyett inkább az állományok titkosítását alkalmazzák, mert egyre több áldozat jött rá, hogy az előbbit milyen könnyű ártalmatlanítani.

Idén már arra is fel kell készülni, hogy a zsarolóprogramok új változatai a felhőkapcsolatoknak is utánamennek, hogy megfertőzzék az ott tárolt biztonsági mentéseket is.

Ezért a szigorú és következetes adatmentési és visszaállítási gyakorlat – a helyi, a felhőalapú és az offline mentések rutinszerű készítése – marad az egyedüli, biztos védelmet adó mechanizmus a zsarolóprogram-támadások kivédésére.

Az Acronis megoldása időben le tudja állítani a támadást

Ehhez nyújt kellő háttértámogatást és védelmet az Acronis új generációs technológiája, amely proaktívan előzi meg a nulladik napi fertőzéseket, és teszi lehetővé, hogy a felhasználók váltságdíj kifizetése nélkül akadályozzák meg zsarolóvírusok támadásait és állítsák helyre az adataikat – hangsúlyozta a régiós vezető, bemutatva az AcronisTrue Image 2017 New Generation megoldást.

A termék az első és jelenleg az egyetlen backup-megoldás az iparágban, amely valós idejű védelmet nyújt a zsarolóvírusos támadásokkal szemben, noha magát a vírust nem semmisíti meg, de folyamatot képes menet közben leállítani. A mentőszoftver egyben az iparág első blockchain alapú hitelesítési és elektronikus aláírási megoldása.

Három legfontosabb eleme közül az Acronis Active Protection a zsarolóvírusok konkrét támadásai ellen nyújt aktív védelmet. Azonosítja a számítógépeken a szokatlan tevékenységeket, és nemcsak a felhasználói adatokat óvja meg a rosszindulatú programok támadásaitól, hanem a biztonsági mentéseket és a backup szoftvert is. A heurisztika segítségével észleli és hárítja el akár az új  zsarolóvírusok támadásait is. Biztonsági mentése pedig valamennyi adatot automatikus helyreállítja.

Itt a blockchain alapú adathitelesítés

Az Acronis Notary blockchain alapú adathitelesítési és ellenőrzési lehetőséget kínál, lehetővé teszi bármilyen fájl tartalmának hitelesítését, illetve ellenőrzi, hogy a tartalom módosult-e az eredeti változathoz képest. Az egyedi "digitális fájl-ujjlenyomatok" egy blockchain technológiára épülő, felosztott és meg nem változtatható adatbázisban tárolódnak. A blockchain lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor ellenőrizzék az információk hitelességét. Ez különösen fontos olyan értékes dokumentumok esetében, mint szerződések, kórtörténetek és pénzügyi dokumentumok – emelte ki a cég egyik szakértője.

A szoftvercsomag harmadik eleme az Acronis A Sign, felhasználóbarát e-dokumentum-aláírási szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy egy dokumentumot többen is aláírjanak és hitelesítsenek.

Az AcronisTrue Image Windows és Mac gépeken, iOS és Android rendszerű mobileszközökön, valamint a Facebook közösségi háló fiókjain egyaránt megóvja az adatokat. Speciális, AES-256-os titkosítást használ a személyes adatállományok védelméhez, legyenek azok akár több helyen is, külső meghajtókon, NAS eszközökön, hálózati megosztásokon, vagy felhő alapú adatközpontokban. A régióbeli ügyfelek adatait az Acronis a francia és német adatközpontjaiban tárolja.

Biztonság

Óriási teljesítményugrást ígér a következő AMD processzor

A vállalat március elején megjelenő Ryzen 7 chipjétől nagyon sokat várnak.
 
Küszöbön áll egy kifejezetten a kis- és középvállalatok számára induló, jelentős részben vissza nem térítendő EU-s támogatást tartalmazó pályázat felhőalapú szolgáltatások bevezetésére. Mégsem csak ettől kell várni a megváltást.

a melléklet támogatója a MiniCRM

Hirdetés

Kitörési pont a kkv-knak

Ahhoz, hogy Magyarország fejlődni tudjon, elengedhetetlen a kis-, és középvállalkozások növekedése. De mi kell ahhoz, hogy ez teljesüljön? Cikkünkből kiderül! (x)

Egy nemzetközi kutatás szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet!
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.