A BME, az ELTE és a Pázmány Péter Egyetem oktatója osztozik az összesen egymmillió forinttal járó ösztöndíjon.
Hirdetés
 

Idén is kiosztották az Év Informatikai Oktatója pályázat díjait. A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ), amely kiemelt feladatának tartja az informatikusképzés színvonalának emelését, az ösztöndíjat olyan, a felsőoktatásban dolgozó oktatóknak ítéli oda a Szövetség által felkér zsűri döntése alapján, akik kiemelkedő munkát végeznek a felső oktatásban. A VISZ kiírása külön hangsúlyozza, hogy a díj nem pályakezdőknek szól, és nem is életműdíj.

A díjra nem közvetlenül az oktatók, hanem az őket foglalkoztató intézmények pályázhattak. Minden olyan magyarországi felsőfokú oktatási intézmény javasolhatta oktatóját a díjra, melyben a rendszeresített informatikusképzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

Három győztes

Az odaítélhető keretösszeg egymillió forint, melyre mintegy tíz intézmény pályázott. A felkért zsűri – Braun Péter, a VISZ elnöke, Dömölki Bálint matematikus, Havass Miklós, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja, Kerékfy Pál, a VISZ tiszteletbeli tagja, Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatója, Sziebig Andrea, az IT Business főszerkesztője, Turmezey László, a CEU oktatója, valamint lapunk főszerkesztője, Dervenkár István – nem a jelöltek tudományos tevékenységét vizsgálta, hanem az elmúlt 3-5 éves oktatási munkájukat, többek között az oktatásfejlesztésben elért eredményeiket, például új tantárgyak, korszerű tananyagok kidolgozását, tankönyvek írását, a modern technológiák felhasználását az oktatás folyamatában, valamint a személyesen irányított TDK-sok, diplomatervezők, PhD-hallgatók számát is figyelembe vette. Hangsúlyos értékelési szempont volt az is, hogy a díjra jelölt oktató hogyan tudja bevonni hallgatóit gyakorlati, sőt konkrét ipari projektekbe.

A díjat megosztva végül három oktatónak ítélte a zsűri. Mint azt Braun Péter, a VISZ októberben újraválasztott elnöke értékelésében elmondta, bár idén kevesebb pályázat érkezett, mint egy éve, azok színvonala egyöntetűen magas volt. Ezért döntöttek végül a díj megosztásáról.

Első alkalommal történt meg, hogy olyan oktató is a díjazottak közé került, aki nem közvetlenül az informatikusképzésben tevékenykedik, hanem az informatikai oktatás módszertanát kutatja és oktatja Magyarországon és nemzetközi szinten is. Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE Informatikai Kara Média- és Oktatásinformatika Tanszékének docense, többek között tanulástechnológiát, multimédiás oktatóanyagok tervezését, a telementorálás és a távoktatás módszertanát oktatja, valamint irányítja PhD-hallgatók munkáját. A zsűri szerint ez a tevékenység kulcsfontosságú ahhoz, hogy már az általános iskolában is megfelelő informatikai tudást szerezhessenek a diákok, de ahhoz is elengedhetetlen, hogy a már dolgozó szakemberek korszerű eszközök segítségével képezhessék magukat az élethosszig tartó tanulás szellemében, amely az informatikai szakmában kulcskérdés.

A második díjazott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának docense, Cserey György Gábor. A zsűri az informatika legújabb és határterületeinek oktatásában, valamint az egyetemisták és középiskolások tehetséggondozásban elér kiemelkedő eredményeit ismerte el díjazásával. Cserey György Gábor többek között méréstechnikát, robitikát és hardvertervezést is tanít. Vezeti a méréstechnikai labort. Emellett aktív szerepet vállal a Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató által elindította Kutdiák mozgalomban középiskolás diákok mentorként.

Ismét díjat ért a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán folyó színvonalas munka. Idén az Elektronikai Eszközök Tanszék adjunktusa, Czirkos Zoltán oktatói tevékenységét díjazta a VISZ. A fiatal szakember – aki korábban lapunk egy informatikusképzéssel foglalkozó összeállításában is kifejtette nézeteit az informatikusképzésről – 2006. óta dolgozik az egyetemen, 2012-től az Elektronikai Eszközök Tanszék adjunktusaként. A zsűri elsősorban az elméleti és gyakorlati képzés összehangolásában, illetve a modern oktatási eszközök alkalmazásban elért eredményeit ismerte el a díjjal.

Különdíj iskolateremtő pedagógusképzésért

A zsűri százezer forinttal járó különdíjat ítélt oda Kis-Tóth Lajosnak, az egri Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatikai Intézete főigazgatójának oktatásszervezői munkásságáért. Kis-Tóth Lajos az elsők között ismerte fel az e-learning és az elektronikus oktatási környezetek jelentőségét a korszerű oktatásban. Ő alkotta meg a Regionális Stratégiai Informatikai Rendszert, valamint létrehozta a Hallgatói Információs Központot. Tudományszervezői tevékenységének egyik eredménye a nemzetközileg is jegyzett AGRIA MEDIA Információtechnikai és Oktatástechnológiai  Konferencia és Kiállítás.

Piaci hírek

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.