Koncertek, sportesemények, természeti katasztrófák: a repülő eszközök az általuk biztosított kommunikációs csatorna révén lehetnek a jobb élmény vagy akár a túlélés zálogai.
Hirdetés
 

Habár a városokban nem jellemző probléma a szabadtéri térerő gyengesége vagy hiánya, azért mindenki került már olyan helyzetbe, ahol vadászni kellett azokat a pontokat, ahonnan még épp ment a kommunikáció. Ezeken a vakfoltokat iktatná ki – ideiglenesen – az amerikai Sprint egy érdekes kezdeményezéssel.

Varázsdoboz a levegőben

A mobilszolgáltató bejelentette, hogy Magic Box jelerősítő technológiáját a héten sikerrel alkalmazták egy drónon, amivel rövid ideig 10 négyzetmérföldes (26 négyzetkilométeres) terület felett sikerült biztosítani a szolgáltatást. Texas-ban, Dallastól körülbelül 50 kilométerre tesztelte a fejlesztést a Sprint, mini adótornyának könnyített változatát ültetve egy, a CyPhy Works gyártotta drónra.

Egészen friss megoldásról van szó: a Magic Box idén mutatkozott be. A nagyjából cipősdoboz méretű eszközt házak tetejére rögzíthetően készítette a vállalat abból a célból, hogy annak alkalmazásával jobbá válhasson a beltéri 4G LTE lefedettség a Sprint által használt 2,5 GHz-es spektrumban. Más jelerősítőkkel ellentétben a Magic Box nem igényel szélessávú kapcsolatot, ehelyett egy, a legközelebb levő Sprint mobiladótornyot éri el egy dedikált mobilcsatornán keresztül.

Ezt az elképzelést gondolta tovább az amerikai szolgáltató. Drónra ültetve a Magic Boxot nem csak a ritkán lakott területeken való – rövid ideig tartó – lefedettség növelhető meg, hanem azokon a helyszíneken is jobbá tehető a kommunikáció, ahol éppen szükség van több térerőre. Koncerteken vagy sporteseményeken jelentősen javítható ezzel a felhasználói élmény. Ilyen helyzetekben, ahol sok ember gyűlik össze viszonylag kis helyen, jellemzően probléma szokott adódni a mobilkommunikációval.

De természeti katasztrófák sújtotta területeken is hasznát lehet venni. Például egy hurrikán vagy egy földrengés pusztítását követően, abban az esetben, ha a telepített adótornyok egy része megsérült vagy megsemmisült, jó szolgálatot tehet a repülő Magic Box a túlélők utáni kutatást segítve.

Gyorsabban többet

Günther Ottendorfer, a Sprint műszaki vezetője szerint az erre a célra alkalmazott eszközökkel szemben gyorsabb telepíthetőséget ígér a technológia. A mobilszolgáltatók hasonló szituációkban jellemzően kerekeken mozgatható megoldásokat használnak ideiglenes térerőnövelésre, ám ezek rossz, súlyosan sérült infrastruktúra – hiányzó vagy tönkrement utak, elakadt autókkal zsúfolt autópályák stb. – esetén sokkal lassabban tudják helyreállítani a szolgáltatást.

A repülő mobiltorony ráadásul nagyobb terület lefedettségét teszi lehetővé a földön mozgatható alternatívákkal szemben. Ideális esetben 120 méter magasan lebeghet a drón a célpont terület fölött, így a felszín jóval nagyobb részére „lát rá”, mint a földre telepített kommunikációs központok.

Előnyeit azonban egyelőre csupán kísérletek közben tudja próbára tenni a Sprint. Ottendorfer elmondása szerint további fejlesztésekre van szükség, első sorban a tömeg csökkentése terén. A műszaki igazgató ugyanakkor bizakodó, szerinte a Magic Box a tervek szerint a jövő év során valamikor már szolgálatba is állhat.

Hurrikánok után ideális

Nem a Sprint az egyetlen mobilszolgáltató, amely drónokkal kísérletezik. A globális klímaváltozásokkal járó megnövekedett számú extrém környezeti problémák – a közép-amerikai térségben elsősorban a hurrikánok – gyorsan bevethető tartalékmegoldások alkalmazására késztették az amerikai szolgáltatókat.

Ennek egyik kiemelkedő példájára nemrég került sor. A piac négy nagy szereplője együttes erővel alkalmazott ember nélküli repülő eszközöket a Harvey hurrikán Texas és Louisiana partmenti szakaszait ért pusztítását követően. Ekkor azonban a drónok még csak a saját és az állami infrastruktúrában bekövetkezett károk felmérését végezték el - repülő adótorony bevetésével a Sprint próbálkozott először. A mobilszolgáltatók között; a Facebook ugyanis egy ideje már kísérletezik valami hasonlóval.

Mobilitás

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.