A szakképzett munkaerő hiányával még az olyan, hatalmas tartalékokkal bíró országok is küzdenek, mint Kína.

Kínában már egyáltalán nem trendi multinacionális céghez menni vezetőnek – állítja egy idei felmérés, amely többek között az elmúlt évek munkaerő-piaci mozgásait is megpróbálta feltárni. Miközben a multinacionális szervezetekhez az elmúlt öt évben érkezett vezetőknek mindössze 10 százaléka érkezett helyi kínai vállalattól, a másik irányba sokkal nagyobb volt a mozgás: a kínai vállalatok vezetőinek 31 százaléka multinacionális cégből nyergelt át. Ez a kínai cégeknek jó, míg a multinacionális vállalatok egyre nagyobb problémát okoz, hogy nem találnak a helyi viszonyokat jól ismerő, abban otthonosan mozgó vezetőket.

Sokáig kimeríthetetlennek látszott a munkaerőpiac

A kutatás készítői úgy látják, a kínai munkaerőpiac sokáig képes volt lépést tartani a gazdaság fejlődésével. Csakhogy az elmúlt évtizedek Kínában elsősorban az alacsony hozzáadott értékű összeszerelő üzemekről szóltak, és épp ez az, ami mára az egyik gátja is lett a kínai gazdaság bővülésének.

A technológiai iparágban azonban a kínai cégek – olykor az üzleti modellek, fejlesztési irányok egy az egyben történő lemásolásával – néhány év alatt utolérték a világ élvonalát. Ehhez azonban kreatív, innovatív gondolkodású emberek kellenek. Nem véletlenül beszélt arról a közelmúltban az Alibaba alapítója, Jack Ma is a Bloomberg Global Business Forumon, hogy paradigmaváltás kell az oktatásban.

Jelenleg egyébként az a helyzet, hogy a gazdaság gyorsabban nő, mint a munkaerő-piac. Emiatt kiélezett a verseny vívnak a vállalatok a tehetségekért. Ebben sokáig a multinacionális cégeknek álltak nyerésre.

A jobb karrierlehetőség vonzó

Volt ugyanis egy komoly versenyelőnyük, amivel könnyen magukhoz tudták vonzani a legtehetségesebb szakembereket és vezetőket: nemzetközi karriert tudtak ajánlani. Ma már azonban a kínai vállalatok is felnőttek hozzájuk a tehetséggondozásban, gyakran sokkal jobb és hosszabb távú lehetőségeket tudnak kínálni, mint a multinacionális vállalatok.

Ezzel párhuzamosan azonban egy új jelenséggel is szembe kell nézniük: a tehetséges vezetők nagyon gyorsan váltanak pozíciót és gyakran iparágat is.

A kutatók a mozgásokat egy nagyon nagy, 25 ezres mintán vizsgálták, melyet LinkedIn-profilokból állítottak össze. Ebből először is kiderült az, hogy a vizsgált vezetők több mint 40 százaléka váltott céget az elmúlt öt évben, felük ráadásul nem csak céget, hanem iparágat is váltott. A kínai tulajdonú, helyi cégeknél még intenzívebb volt a mozgás: az ilyen végeknél dolgozó vezetők 51 százaléka váltott munkahelyet az elmúlt öt évben.

Mozgékony iparban a munkaerő is mozgékonyabb

Ennek a munkaerő-áramlásnak a kínai vállalatok voltak a nyertesei: a multikhoz érkező vezetőknek mindössze 10 százaléka érkezett helyi vállalatoktól, míg helyi cégek új igazolásainak 31 százaléka egy multinacionális céget hagyott ott kínai vállalatért.

A kutatás szerint itt két szempont – kínai cégek szempontjából szerencsés – találkozásáról van szó: a kínai szakemberek most már jobb lehetőségeket látnak a hazai vállalatokban, mint a nemzetközi cégekben, másrészt a hazai vállalkozásoknak nagyon nagy szükségük van a nemzetközi környezetben tapasztalatot szerzett vezetőkre, és hajlandók is áldozni a megnyerésükre.
 

Azoknak a vezetőknek az aránya, akik öt éven belül munkahelyet váltottak Kínában

(A grafikon a képre kattintva nagyítható)


Ezzel szemben a Kínában működő multinacionális cégeknél helyi szinten komoly előremeneteli lehetőségek vannak, de nemzetközi/globális pozícióba már kevés kínai vezető jut. Ez pedig egy bizonyos szint fölött már nem igazán teszi vonzóvá a multikat.

A legnagyobb mozgást egyébként az internetes cégeknél tapasztalták a kutatók. Az iparágban dolgozó vezetők több mint 60 százaléka változtatott munkahelyet az elmúlt öt évben, ráadásul majdnem kétharmaduk más iparágba ment át. Ehhez képest az infokommunikációs iparág egészen konzervatívnak bizonyult: az ott dolgozóknak mindössze 40 százaléka váltott céget, bár az iparágat váltók aránya ott is magas.

Közösség & HR

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.