Egyelőre nem látszik, hogy lesz-e valami az elektromos kamionokból, de a Siemens addig is a felsővezetékekre csatlakoztatná a hibrid hajtású teherjárműveket.
Hirdetés
 

A károsanyag-kibocsátás tekintetében a teherautók és kamionok sokfelé jelentenek sokkal súlyosabb problémát a személyautóknál. Ráadásul míg az utóbbiak esetében lassan-lassan már látszanak azok a megoldások, amelyek hosszabb távon lehetővé teszik a járművek saját telepekről üzemeltetett hajtását, addig a tisztán elektromos kamionok egyelőre még papíron sem igazán léteznek a megfelelő akkumulátortechnológia hiányában.

Ez úgy is igaz, hogy a Tesla például a napokban mutatta be legújabb, a közúti fuvarozás forradalmasítását célzó fejlesztését, amely azonban még a cég saját bevallása szerint is csak a kifejezetten rövid távú utak esetében jelenthet alternatívát. A problémára az egyik lehetséges válasz, hogy nem a kamionokat, hanem az utat kellene villamosítani – a Siemens például már a gyakorlatban próbálgatja az eHighway elképzelését.

Trolit csinálnának a kamionokból

Az eHighway (kb. elektromos országút) lényege, hogy a teherautók a trolikhoz hasonlóan a felsővezetékhez kapcsolódhatnak, amelyre a képen látható pantográf legfeljebb 90 km/h sebesség mellett képes fel- és lecsatlakozni. Ez az alkalmas szakaszokon zéró károsanyag-kibocsátást és sokkal alacsonyabb hangterhelést eredményezne, az elektromos meghajtás pedig elvileg a dízelmotoroknál olcsóbb és hatékonyabb.

Ez a személyautók esetében nyilván nem igazán kivitelezhető, már csak azért sem, mert a felsővezetékek hozzájuk képest túlságosan magasan vannak. A kisebb járművek viszont simán működhetnek a saját telepeikről is, úgyhogy azoknak nem is feltétlenül lenne szükségük az eHighway infrastruktúrára.
 


A vállalat Németországban és Svédországban már tesztelte az elképzelést, legújabban pedig az Egyesült Államokban, a kaliforniai Carsonban építette fel az e-autópályát egy mérföld hosszúságú szakaszon, Los Angeles közelében. Az úton jelenleg három járművel kísérleteznek: egy elektromos hatású, egy gázüzemű-elektromos hibrid, illetve egy dízel-hibrid kamionnal.

Az egy mérföldes eHighway tesztpálya kialakítása most 13,5 milliárd dollárba került, ami sokkal nagyobb léptékben nyilván kevesebb lenne, sőt a Siemens stabilan 5 millió dollár körüli szintre akarja leszorítani. A vállalat szerint körülbelül ez az a küszöb, ahonnan a megoldás már versenyképessé válhatna a vasútfejlesztési projektekkel, amelyek egyébként a közúti szállítmányozás egyetlen lényeges alternatíváját jelentik.

Ideiglenes megoldás hosszú távra

A Siemens ötletének fontos eleme, hogy a már meglévő közúti infrastruktúra szolgálhatna az eHighway fejlesztések alapjául, vagyis a technológia implementációjához nem lenne szükség új utak vagy vasútvonalak építésére. Ez már csak azért is lényeges, mert a társaság által idézett előrejelzések azt vetítik előre, hogy már 2050-re megduplázódnak a jelenlegi szállítási szükségletek.

Bár az elektromobilitás felfutóban van, a fentiek értelmében sokkal hamarabb szükség lesz valamilyen megoldásra, mint ahogy a megfelelő technológiák megszületnének, főleg pedig a megfelelő arányban el is terjednének. A teherjárművek esetében sem a szükséges akkumulátorok tömege, sem azok töltési ideje nem csökkenthető belátható időn belül a  megfelelő szintre, így nem marad más, mint a pályák villamosítása.

A technológia a vállalat szerint már most is telepíthető lenne, ami az Egyesült Államok 164 ezer mérföldes autópálya-hálózatának teljes átalakításával több mint 800 milliárd dollárba kerülne. Ez természetesen rengeteg pénz, azonban érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt évtizedben mind az Obama-, mind a Trump-adminisztráció nagyjából ilyen összköltségű infrastruktúrafejlesztési terveket javasolt.

Az eHighway ráadásul még a telepítések ütemezésének szempontjából is rugalmas megoldásnak tekinthető, hiszen a vegyes üzemű kamionok csak az elkészült szakaszokon csatlakoznának a felsővezetékekre. Az útjuk során tulajdonképpen nem kényszerülnének sehol sem extra kitérőkre vagy kényszerű pihenőkre az akkuk töltése miatt, mégis fokozatosan és érdemben csökkenthető lenne a fajlagosan legnagyobb szennyezést okozó közlekedési ágazat környezeti terhelése.

Közösség & HR

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.