Végre vége lehet az órákig tartó akkutöltéseknek, és közben a biztonságért sem kell (a szokottnál jobban) aggódnunk.

Míg nagyobb elektronikai eszközeink esetében nem jellemző, a kisebb készülékeket – okostelefonok, fényképezőgépek, okosórák stb. – mára szinte kizárólag USB-szabvány használatával töltjük. A laptopok csatlakozójába dugva vagy adapterrel az elektromos hálózatba kapcsolódva: az univerzális soros busz megkerülhetetlen tényezővé vált ezen a téren.

Elterjedtsége miatt azonban nehéz is hiányosságaitól megszabadulni. A legnagyobb, számlájára felírható probléma talán a töltési teljesítmény, tempó nagysága. A legmodernebb USB-C szabványtól eltekintve, melyek akár néhány tíz perc alatt is sok tízszázalékot tudnak belepumpálni a telefonokba, a töltési folyamat többsége két-három órát igénylő feladat.

Vendorlock

Ezen az időn spórolna sokat a témában érdekelt konzorcium. A CES-en bemutatott USB Fast Charger projekt radikálisan növelné a töltés tempóját. Amint említettük, a legújabb fejlesztések esetében már elég jó eredményt sikerült elérni, ennek azonban az a hátránya, hogy a gyártók saját adaptereit kell használni, melyek szigorú felügyelet alatt tartják a folyamatot.

Az egész téma rákfenéje ugyanis az akkumulátorok folyamatos kapacitásnövekedésében keresendő. Az elmúlt években megállás nélküli volt a küzdelem a minél nagyobb (de még mindig hordozható méretű és tömegű) energiatároló telepek munkába állításáért. Ezek töltéssel való ellátása azonban egyre több és több energiát igényelt, amit a szabványos, de hagyományos töltők már nem tudtak megadni az eszközök számára. A készülékgyártók ezért bizonyos szempontból egyedi töltőket hoztak létre, amelyek saját termékeiket az átlagosnál jóval gyorsabban tömik tele elektronokkal. Ezt az előnyt azonban kizárólag akkor kaphatta meg felhasználó, ha a készülékhez adott gyári töltőt használta.

Ezt a gyártóhoz kötöttséget szüntetné meg a USB Fast Charger; a technológia lehetővé tenné, hogy harmadik féltől származó adapterrel is ugyanolyan töltési hatékonyságot érhessenek el a hordozható eszközök tulajdonosai. A USB Implementers Forum elnöke, Jeff Ravencraft szerint egészen előrehaladott állapotban van a projekt, állítása szerint a konzorcium által hitelesített töltőkkel hamarosan már találkozhatunk a boltokban.

USB-C, a megváltó

A bármilyen helyzetben csatlakoztatható USB-C kábelek hozzák el a mindenki számára elérhető gyorstöltés korát. Ennek gyorstöltési szempontokból való egységesítésével azonban máig adós maradt a piac, ezt törlesztheti a fent említett projekt. Hitelesítésükkel garantálják, hogy csak olyan alkatrészeket – például USB vezérlő chipek, kábelek, töltők – használnak fel a minősítést megszerző termékeknél, melyek garantálják a teljes kompatibilitást.

A töltő és a csatlakozott egység alapvetően bizalmatlan kell, hogy legyen egymással. Egy rosszul megtervezett és/vagy gyenge minőségű elemekből összeépített eszköz ugyanis gyorsan hazavághatja az energiaéhes készülék akkumulátorát. Ennek elkerülése érdekében korlátozott a töltési sebesség, ha azonban megbízható a töltő, akkor a folyamat a megszokotthoz képest jóval gyorsabban is végbe mehet, vázolta röviden Brad Saunders, az USB IF elnöke.

Jó hír, hogy nem csupán a töltési sebességen javít a minősítési program, hanem bizonyos számítógépes támadásokkal szemben is védettséget biztosít. Egy minősített pendrive például nem lesz képes a leütött billentyűk figyelésére, mivel a tanúsítvány nem biztosít ehhez jogosultságokat számára, árulta el Rahman Ismail, a konzorcium műszaki vezetője.

Mobilitás

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.