Az Európai Bizottság őszi statisztikája szokás szerint az egy évvel korábbi állapotokat mutatja be.

Az Európai Bizottság az IHS Markit és a Point Topic közreműködésével idén is közzétette a kontinens 31 országára (az uniós tagállamokra plusz Norvégiára, izlandra és Svájcra – vonatkozó szélessávú felmérését, ami az előző év június végi statisztikáit foglalja össze. Az uniós számokat mindenki kimazsolázhatja a hivatkozott dokumentumból, a magunk részéről a hazai viszonyokra vonatkozó lényegesebb megállapításokat gyűjtöttük össze.

A jelentés Magyarországot két szempontból emeli ki az EU mezőnyében. Egyrészt Németország, Szlovákia és Izland mellett nálunk tapasztaltak két számjegyű éves növekedést a a VDSL-lefedettség tekintetében (ami mellesleg így is az uniós átlag alatt van). Másrészt a németek, a britek vagy a csehek mellett a magyarországi LTE-lefedettség a háztartások nagyobb százalékát érinti, mint ahány helyen rendelkezésre állnak a HSPA hálózatok.

Jön fel a vidék, hasít a mobil net

Magyarország a teljes szélessávú otthoni lefedettséget tekintve hajszálnyival, 0,3 százalékkal az uniós átlag alatt volt, ami a jelentés szerint egy év alatt 0,5 százalékpontos javulást jelent. A vezetékse szélessávú elérések 95,6 százalékos aránya nem változott érdemben, a vidéki háztartások hozzáférése viszont 1,4 százalékpontos növekedéssel már 98,7 százalékos volt, ebből 85,9 százalék a vezetékes szélessáv – ez ugyancsak az EU átlaga alatti érték.

Az NGA szélessávú hozzáférések ezzel szemben újabb 2,4 százalékpontos növekedéssel már a háztartások 80,6 százalékában érhetők el, 4,7 százalékponttal meghaladva az uniós átlagszintet. Vidéken a bővülés egészen magas, 9,8 százalékpontos volt, ahol így a 46,9 százalékos lefedettség még jobban, 7,7 százalékponttal áll az EU-s középérték fölött.
 


forrás: EC Broadband Coverage in Europe 2016


A mobil szélessáv tekintetében sem állunk rosszul, az átlagos uniós 96 százalékhoz képest a magyarországi LTE-lefedettség 98,6 százalékos volt – ez egyébként 3,6 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. A HSPA 98,3 százaléka nem jelent érdemi változást az előző jelentéshez képest, de így is partiban van a teljes Európai Unió 98 százalékos szintjével.

A fenti értékek gyakorlatilag teljes lefedettséget jelentenek, így a távközlési szolgáltatók már itt is a negyedik generációs LTE-A fejlesztésekre fókuszálnak. Érdekes ugyanakkor az egyes operátorok részben eltérő lefedettségi jellemzőivel súlyozott statisztika is, mivel ennek alapján a magyar felhasználók 92,4 százaléka vehetett igénybe LTE alapú szolgáltatásokat.
 


forrás: EC Broadband Coverage in Europe 2016


A dokumentum a vezetékes szélessávú hozzáférést megyékre lebontva is bemutatja: ennek alapján Északnyugat-Magyarország, Budapest és Pest megye, illetve Baranya a legjobban ellátott területek. Nem meglepő, hogy Budapest az NGA szélessávú lefedettség tekintetében is vezet 93 százalékkal; itt a sereghajtó Somogy megye, ahol a háztartások 63 százaléka kapcsolódhat új generációs hozzáférési hálózatokra.

A kutatás Magyarországhoz rendelt teljes adattáblája a következőképpen fest:


forrás: EC Broadband Coverage in Europe 2016

Közösség & HR

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.