Felbolydítja a nagyvállalati tárolók 36 milliárd dolláros globális piacát, ha igaz lesz a pletyka, miszerint a Cisco fel akarja vásárolni a NetAppot.
Hirdetés
 

Piaci körökben futótűzként terjed a hír, hogy a tőzsdén manapság igencsak rossz napokat látó NetAppra szemet vetett a Cisco – értesültek több forrásból is a Business Insider elemzői. A NetApp papírjai az utóbbi időben gyengélkednek, az árfolyama ötéves mélypontra esett, jelenleg a vállalat piaci kapitalizációja kevesebb mint 7 milliárd dollár. A cég tavaly a tőkeértékének felét veszítette el, 2011. óta pedig már a kétharmadát.

A Dell-EMC gigaüzlet megmozgatta a tárolópiacot

A felvásárlással kapcsolatos pletykák nem is annyira új keletűek, az elmúlt években többször is előkerült már a téma. Mostanság a tavaly októberi 67 milliárd dolláros Dell-EMC ügylet nyomán merült fel, hogy a Cisco is hasonló lépésre készülhet.

A Ciscóhoz közel álló források szerint viszont ez az egész csak légből kapott hír: a cég nem tervezi a NetApp megvételét várhatóan sem most, sem később. A Cisco úgy reagált a pletykákra, hogy mindig is előrenéz, nem pedig hátra, vagyis a tárolópiacon is kizárólag a feljövőben lévő technológiák iránt érdeklődik, ahová ezek szerint nem sorolják a NetApp portfolióját. (A felvásárlással kapcsolatos híreket hivatalosan egyik fél sem kommentálta.)

Az elemzők úgy látják a jelenleg 6,9 milliárd dollárt érő NetApp egyáltalán nem lenne drága vételi célpont a Cisco számára. A rosszmájúak szerint a Ciscónak érdemes lenne további három hónapot várni, és akkor még olcsóbban juthatna hozzá a tárológyártóhoz.

A NetApp jelenlegi helyzetéhez nagyban hozzájárult, hogy elszalasztotta az utóbbi évek nagy lehetőségét az ágazatban, az átállást a korábbi hagyományos tárolási tehnológiáról a flashalapúra. Ezt tavaly decemberben azzal igyekezett pótolni, hogy felvásárolta egy flashtárolókat fejlesztő startupot, a SolidFire-t, ráadásul meglehetősen drágán: 870 millió dollár készpénzt fizetett a kezdő vállalkozásért.

Így ha mégis képbe kerülne a Cisco, a társaság a NetApp nagyvállalati ügyfelei mellett egy füst alatt megszerezhetné a feltörekvő technológiát képviselő SolidFire-t is. A Ciscónak egyébként szüksége van tároló technológiára. A tárolópiaci szereplők jelenlegi nehézségei ugyanis elsősorban abból erednek, hogy a vállalatok a "converged computing" megoldásokat preferálják, vagyis az IT-eszközeiket, beleértve a különféle számítógépeket, hálózati és tárolóegységeket csomagban vásárolják. Ez az oka a csak storage-ot árul cégek nehézségeinek a drasztikus átszervezésbe fogó EMC-től a NetApp-ig – mutatott rá az egyik meghatározó tárolópiaci szereplő, a Hitachi Data Systems elnökhelyettese.

A piacra újabban lépők sincsenek rózsásabb helyzetben, a Nimble Storage részvényei például a hetedére estek vissza egy év alatt, ahogy a három éve Magyarországon is jelen lévő Violin Memory papírjai is rendesen elértéktelenedtek.

Saját termék kell, ha a HP-val és a Dell-lel akar versenyezni?

A Cisco az egyik éllovasa a "converged" computing megoldásnak, egy csomagban árulja UCS gépeit, hálózati és tároló eszközeit.  Eredetileg az EMC-től rendelte a tárolókat, de a két cég egy ideje "haragszom-rádot" játszik. Így a Cisco inkább más vállalatokkal próbál partneri viszonyt kiépíteni (NetApp, IBM, Pure Storage stb.). Ahhoz azonban, hogy komolyan fel tudja venni a versenyt a HP-val és az Dell-EMC párossal, szüksége van saját storage technológiára – vélik a Business Insider elemzői.

Lépéseket már tett is ebbe az irányba, megpróbálta a saját tárolóbizniszét felépíteni, de az katasztrofális eredményt hozott. Nagyjából két éve közel félmilliárd dollárért felvásárolt egy Whiptail nevű startupot, de annak a terméke még néhány év elteltével sem akart sehogy sem működni. A Cisco új vezére, Chuck Robbins egyik első lépéseként kidobta az egészet, és szélnek eresztette az ezzel foglalkozó csapatot.

Hogyan tovább? A céghez közelálló források egy része továbbra is biztos abban, hogy a Cisco felvásárol valakit az iparágból, míg a mások úgy látják, hogy inkább saját terméket fejleszt. Az utóbbival kapcsolatban olyan hírek is terjednek, hogy az új csapat a Cisco legendás mérnök-triumvirátusára – Mario Mazzolára, Prem Jainre és Luca Cafierora - építene, akiket a társaság "szívének, lelkének és eszének" tartanak cégen belül. A szupercsapat alkotja jelenleg a vállalat legfontosabb tudásbázisát, a saját startupkként létrehozott Insieme nevű cég gerincét, amely a Cisco zászlóshajójának számító Nexus 9000 routert, valamint annak a szoftvernek a fejlesztését viszi, amivel a cég érdemben versenyezni tud a szoftveralapú hálózatok (SDN) piacán.

Ezeket a sztárfejlesztőket a Cisco korábban az ún. spin-in üzleti modelljében foglalkoztatta, azaz egy különálló induló vállalkozásba viszi ki saját mérnökeit. Aztán, ha azoknak sikerül értékes terméket összehozni, akkor dollármilliókért vásárolja fel a szóban forgó startupot (az Insieme-ről egy kattintásnyira írtunk részeletsebben). Robbins ugyanakkor már jelezte: nem kedveli a spin-in modellt, ő a belső fejlesztő csapatokban hisz, akiket más módon, de hasonló mértékben lehet díjazni, ha sikeresek.

Időközben a tárolóipari fejlesztések már túlléptek a flashtechnológián is. Az Intel és a Micron piacra dobta a komoly áttörésnek számító storage chipet, az XPointot, ami már a big-data korszaknak szól.

Talán ez lehet a végső érv, amiért a Cisco tárolópiaci terveiben nem a NetApp áll az első helyen.

Piaci hírek

Vége a netsemlegességnek?

Tegnap leszavazták a szabályozást, ami az internetszolgáltatókat akadályozta a különböző adatforgalmak korlátozásában.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.