Közösségi kampány támasztja fel az első népszerű zsebszámítógép örökségét.

Már gyártás előtti állapotban van a Psion 5 designjára alapuló, a zsebszámítógép szellemiségét feltámasztani akaró Gemini. A 18 évvel ezelőtt született eszköz kategóriája időközben kihalt; a netbookok, a táblagépek és a folyamatosan növekvő és okosodó telefonok szükségtelenné tették létét. A márkát felélesztő fejlesztő azonban hisz abban, hogy van még piaca az eszköznek.

Az előd nyomdokain

Nem csak a londoni Planet Computers gondolta úgy, hogy fel lehet kelteni az emberek érdeklődését a kategória iránt. A projekt közösségi finanszírozásból jött össze; az Indiegogón tető alá hozott kezdeményezés végül közel 700 ezer dollárt szült márciusi bejelentését követően, majd’ háromszorosan túlszárnyalva az eredeti célkitűzést. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a projekthez sikerült megnyerni Martin Riddifordot, aki még az eredeti Psion tervezőjeként vált ismertté.

Riddiford tervezte a készülék házát és billentyűzetét, természetesen az elődök által hagyott örökség figyelembe vételével. Így nem meglepő módon a Gemini nagyon hasonlít a Psion Series 5MX kialakítására, ugyanakkor közel fele akkora vastag lett – az eredeti 220 mm-es paraméterét 135 mm-re szorították le. A billentyűzet ugyan nem csúszik elő úgy, ahogyan anno a Series 5-nél, de a Psion tervezőmérnöke apró mágnesek alkalmazásával elérte, hogy a billentyűk összezárt állapotban behúzott pozícióban pihenjenek. A készülékház felnyitását követően emelkednek fel ebből a helyzetből.

Sokkal nagyobb számítási kapacitás fér a Geminibe, mint az elődként példának tekintett Psionba. Az első tesztek alapján a Skype használata és az élő videostreamelés YouTube-on keresztül zökkenőmentesen elfut egymás mellett. Erről az élményről a Mediatek 10 magos (2+4+4) Helio X27 SoC-ja gondoskodik, ami az eredetileg beígért lapkához képest sokkal jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik. Ugyanakkor a vállalt 8000 mAh-s akkumulátorról sajnos le kellett mondani; az extra kapacitás fizikailag nem fért be a gépházba. Így egy 4220 mAh-s telep (lásd alsó képünket) kapott helyet a Geminiben.

Dual-boot

A kagylóhéjszerűen nyíló készülékházban egy meglepően nagy felbontású, 2160x1080 pixeles, érintésérzékeny kijelző található. A frontpanelen egy kamera is helyett kapott a videotelefonálásokhoz. Az eSIM-et támogató készülékekből két típus lesz majd kapható: az egyikben kialakítottak helyet a SIM-kártyának (így képes lesz 4G adatforgalomra), a másikból ez kimaradt. USB-C és HDMI csatlakozókkal egyaránt rendelkezik, illetve támogatja a Bluetooth szabványt is.

Legnagyobb érdekessége azonban nem is a hardverben rejlik, hanem szoftveres téren nyújt olyat, amire a legtöbb, hasonló méretű és funkcionalitású eszköz nem képes. Dual-boot rendszerrel bír, vagyis a felhasználó igénye szerint Android operációs rendszert vagy Debian GNU/Linuxot tölthet be rendszerinduláskor. Előbbi révén az Android Play alkalmazásáruházból gyakorlatilag szinte végtelen mennyiségű app szerezhető be, utóbbi pedig a Linux rugalmasságát biztosítja annak, akinek szüksége van a nyílt forrásban rejlő előnyökre.

A készülék október-november környékén kerül sorozatgyártásba, addig a prototípus hibáit kiküszöbölik, ígérték a fejlesztők. Az első példányok decemberben juthatnak el azokhoz, akik kifizetik érte a 400 dolláros (plusz szállítási költség) összeget.

Mobilitás

Nálunk még mindig nagyon megy a Firefox

Megnéztük, honnan kellene felkapaszkodnia a Mozilla böngészőjének a legújabb és leggyorsabb verzióval. Elég mélyről.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.