Két hónappal azután, hogy végleg leállították a Samsung Galaxy Note 7 gyártását, a vállalat csúcsmobilja még mindig népszerűbb például az LG zászlóshajójánál. Mostanra azért akad, ami lenyomja.

Két hete írtunk arról, hogy végre lehet tudni, mi vezetett az akkumulátorok túlhevüléséhez. Az indoklás szerint túlságosan szűk volt az energiatárolók helye a telefonban; így egy másik, de hasonló méretűre való csere értelemszerűen nem oldhatta meg a problémát. Az akkukban a minél vékonyabb okostelefon-kialakítás miatt túlságosan vékonyak lettek a szeparátorok, aminek egyenes következménye lett, hogy az energiatároló telepek töltésük során méretváltozáson estek át, kicsit megdagadtak.

Noha ez természetes és kezelhető jelenség, az így igényelt extra 10 százaléknyi hely kialakítása – vagyis meghagyása – elmaradt a Note 7-esekben. Amikor tehát tulajdonosuk tölteni kezdte, az akku térfogata növekedésnek indult, csakhogy nem volt hova tágulni. Ezt a stresszt párszor még képes volt elviselni a készülék, de huzamosabb használat után a már többször ismertetett jelenséggel kimúlt.

Holtában is erősebb

A dél-koreai vállalat a gyártás leállítása mellett visszahívta a készülékeket, és több korlátozást is bevezetett. Egyes piacain – jellemzően az angolszász országokban – a szolgáltatókon keresztül olyan frissítést erőltetett fel a telefonokra, amitől azok teljesen használhatatlanná váltak. Más államokban pedig drámaian korlátozta az akkumulátor kapacitását: először harminc, majd pár héttel később újabb harminc százalékkal csökkentve a maximum töltéstároló képességet. Sőt, egyes amerikai légitársaságok akár 100 ezer dolláros pénzbírság kirovását is kilátásba helyezték azokkal szemben, akik a tiltás ellenére felcsempésznek egy ilyen okostelefont valamelyik repülőre.

Mindezek ellenére az emberek egy része még mindig nem szolgáltatta vissza a Note 7-esét. Habár most már valahol 95 százalék környékén jár a leadott okostelefonok szintje, a tulajdonosok egy kis része csökönyösen ellenáll beszolgáltatási kötelezettségének. Míg arányaiban ez nem tűnik soknak, volumenét tekintve százezres nagyságrendről van szó, ami egyáltalán nem kevés.

Kattintson a nagyobb változatért!

Annyira nem, hogy az Apteligent piackutató felmérése szerint ezzel az értékkel még mindig van olyan szereplője a csúcskategóriás készülékek piacának, amelyiket megelőzi a Samsung zászlóshajója. Adataik alapján az LG V20-akból - noha ezekkel a készülékekkel semmilyen ismert probléma nincsen - kevesebbet használnak az emberek, mint a Samsung Galaxy Note 7-esekből.

Sokkal kevesebbet: utóbbi készülékből körülbelül kétszer annyi lóg fent jelenleg is különböző mobilhálózatokon, mint amennyi az LG csúcstelefonjából. A Motorola Moto Z terméke is csupán alig van a Note 7-esek előtt, ráadásul a grafikon szerint visszaesni látszik a japánok készülékének kedveltsége.

A Google Pixel készülékei sem sokkal előzik meg a Samsung csúcstelefonját, ha különállóként kezeljük a két változatot. A nagy kivétel a Sony Xperia XZ, ami a grafikon szerint a Note 7 fiaskó legnagyobb nyertesének tűnik jelenleg.

Mobilitás

A tömeges digitalizációhoz legalább még másfél évtized kell

Tudta, hogy a nyugat-európai cégeknek egyelőre csupán az 5 százaléka áll készen a digitalizáció kihívásaira? A Dell EMC budapesti szakmai fórumán ismertette egy kutatása részleteit.
 
Hirdetés

Népszerű rockzenész és sikeres, huszonegyedik századi vállalkozó

Azt gondolnánk, ilyen csak álmainkban fordul elő, pedig a huszonhat éves Jankai Valentinre mindkét megállapítás igaz. A Blind Myself dobosának sikere a modern felhőtechnológiákon is múlik.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.