Ha egy vállalat a blockchain technológiával kapcsolatos terveket jelent be, szinte biztosra veheti, hogy részvényeinek árfolyama azonnal elindul felfelé.

Az 1881-ben alapított Eastman Kodak néhány évtizeddel ezelőtt még az amerikai piac egyeduralkodója volt: 1976-ban a kamerák eladásainak 85 százalékát, a filmek értékesítésének pedig 90 százalékát jegyezte. A céget először az olcsó távol-keleti termékek hozták nehéz helyzetbe, aztán a digitális kamerák megjelenése pecsételte meg a sorsát, miután az egykori piacvezető közmondásosan rosszul adaptálódott a változó környezethez.

A Kodak végül 2012-ben kért csődvédelmet, a teljes összeomlástól csak komoly leépítések és szellemi portfóliójának kiárusításának árán menekült meg. A digitális kamerák piacán azóta az okostelefonok végeztek számottevő pusztítást, a Kodak pedig erről a menetről végképp lemaradt. Bár a társaság előállt saját okostelefonokkal és tabletekkel is, ezek gyakorlatilag csak a Kodak márkanév licenceléséről volt szó mindenféle gyártópartnerek felé.

Alaptevékenységét tekintve a Kodak ma már egyébként is az üzleti szolgáltatásokra koncentrál, így elmondható, hogy a vállalat jelenléte valószínűleg már sosem lesz a korábbihoz fogható. Különösen a legutóbbi bejelentések fényében, amelyek szerint a Kodak saját kriptovaluta-üzletbe kezd, ezen felül pedig a CES kiállításon az is kiderült, hogy a cég Bitcoin-bányászathoz biztosítana infrastrukturális szolgáltatásokat.

A Kodaknál is felugrottak a vonatra

A KodakCoin elvileg a KodakOne globális szerzői jogi menedzsmentplatform eleme lesz, amely az illetéktelenül felhasznált felvételek online felkutatásáról és a licencelési eljárások lefolytatásáról szól, hog aztán a jogtulajdonosokat KodakCoin formájában kapják meg a nekik járó díjakat. A KashMiner a speciálisan Bitcoin-bányászatra konfigurált gépek (mining rig) bérbe adásáról, illetve a kibányászott kriptovaluta megosztásáról szólna.

A Kodak mindkét kezdeményezése a már megszokott módon, licencpartnerek bevonásával valósulna meg, és az olyan meglévő készségekre épülne, mint amilyen a már működő KodakOne platform, illetve amilyen a Kodak saját erőműve a rochesteri Eastman Business Parkban, csökkentve a villanyszámlát a processzorintenzív számítási folyamatok esetében.

Azt mindenki eldöntheti, hogy milyen távlatokat lát a két bejelentésben, a piac mindenesetre azonnal reagát, és az Eastman Kodak részvényeinek árfolyama a bejelentések után több mint duplájára emelkedett: a papírok a hétfői 3,1 dollár helyett tegnap már 6,8 dolláron zárták a kereskedést a New York-i tőzsdén. (Más kérdés, hogy még így sem érik el az egy évvel ezelőtti árfolyam felét.)

A kommentárok nagy része ezzel kapcsolatban arra a trendre hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyre több cég értéke szalad fel egy pillanat alatt, amint bejelentenek bármilyen, a blockchain technológia felhasználásával kapcsolatos tervet. A Reuters beszámolójában megszólaltatott befektetési elemző ezt egyenesen nevetségesnek tartja, és megalapozottságukat tekintve értelmetlennek látja a hasonló döntéseket.

Bitcoin, blokklánc... és végül a profit

A BBC a Cambridge-i Egyetem az elosztott pénzügyi rendszereket kutató oktatóját szólaltatta meg, aki szerint a jelenség a dotkom lufi 90-es évek végi felpuffadására hasonlít. Akkor is az volt a helyzet, hogy a hagyományos üzleti területeken mozgó vállalatoknak elég volt szóba hozniuk valamilyen állítólagos internetes stratégiát, és papírjaik rögtön kelendővé váltak.

A befektetőket nem érdekelte, hogy volt-e valós teljesítmény vagy kidolgozott üzleti modell a tervek mögött, így olyan cégekért fizettek hajmeresztő összegeket, amelyek veszteségesek voltak a nyereségesség kilátása nélkül, vagy éppen nyereséget termeltek, de a befektetők által remélt növekedésre soha nem lehettek képesek.

Dr. Garrick Hileman szerint a részvényárfolyamok ilyen típusú mozgása mindig egy kicsit aggasztó. Bár ebben a pillanatban nyilván lehetetlen megjósolni, hogy a fentiekhez hasonló buborékról van-e szó, de az megelőlegezhető, hogy az újkeletű trend egy "tajtékos befektetési piac" indikátora.

A Reuters több példát is felhoz az utat tévesztett cégek ilyen irányú, sajátosan marketingelt irányváltására. A korábban Bioptix néven futó, biotechnológiai diagnosztikai eszközöket fejlesztő társaság egy mozdulattal Riot Blockchainre változtatta a nevét, az ennek megfelelő profilváltás pedig két éves rekord magasságba tolta részvényárfolyamát.

Ennél is szürreálisabb a veszteséges és tőzsdei kivezetéssel fenyegetett Long Island Iced Tea italgyártó esete, amely rövid ideje már Long Blockchain néven nyomul, cégértéke pedig közel négyszeresére növekedett.

A jövőben valószínűleg több nagy márka is kibocsát majd saját kriptovalutát és tokeneket, hogy ezzel támogassák meg termékeiket és szolgáltatásaikat. Ahogy azonban mások is rámutatnak, a blockchain technológia önmagában nem jelent mindenre megoldást. Egyelőre senki sem magyarázta el, hogy a Kodaknál például miért lenne ettől hatékonyabb a szerzői jog érvényesítése, egyáltalán mi az a mechanizmus, ami többletet jelent a már meglévő eszközökhöz képest.

Piaci hírek

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.