Talán még az sem segítene, ha a céget tokkal-vonóval áttelepítenék Amerikába.

Újabb, a Kaspersky Labnak kínos tényekkel állt elő tegnap a The New York Times az amúgy egyre szövevényesebb Kaspersky-üggyel kapcsolatban. A cikk az NSA-re sem vet jó fényt, de nekik egyszerűbb a dolguk, lévén állami szerv, nem fenyegeti az a veszély, hogy elveszíti a piac bizalmát (amit amúgy sem élvezett).

Donald Trump elnök alig pár hete rendelte el, hogy a Kaspersky Lab szoftvereit záros határidőn belül el kell távolítani a szövetségi intézmények és szervezetek összes számítógépéről, amikor egy újabb ügy rázta meg az orosz biztonsági céget. Pár napja kiderült, hogy az NSA egyik szerződéses partnerétől a Kaspersky védelmi szoftvereiben lévő backdoort kihasználva nagy mennyiségű kritikus információt nyúltak le hackerek. És hogy az egész még zavarosabb legyen: a The Wall Street Journal arra is utal finoman, hogy hackerek használta hátsó ajtó nem volt ismeretlen az NSA előtt. Azt akár az amerikaiak Nemzetbiztonsági Ügynöksége is használhatta kémkedésre.

A The New York tegnap közölt cikkének információi tovább dagasztják az amúgy is egyre ragadósabb kulimászt: a lap szerint ugyanis még csak nem is az amerikai jöttek rá arra, hogy a Kaspersky szoftvereit orosz kémek használhatják, hanem az izraeli titkosszolgálattól jöhetett a füles. Egy ilyen információhoz azonban csak úgy lehet hozzájutni, ha az izraeliek is ki-be járkáltak a Kaspersky-szoftverekben.

Ez a cégre semmiképpen sem vet jó fényt. Kérdés, hogy a Eugene Kaspersky határozott és szokásához híven terjedelmes cáfolata ellenére mennyire ingatja meg az orosz szoftvercég termékeibe vetett bizalmat.

Egy kiberháború csatái

Úgy tűnik, hogy a védelmi alkalmazások – melyek az operációs rendszerek és a böngészők után a legelterjedtebb szoftverek, csak a Kasperskyét több mint 400 millióan használják – aranybányát jelentenek a titkosszolgálat számára aranybányát jelentenek.

Annak eddig viszonylag kis hatása volt, hogy a biztonsági cégeket rendre megvádolták: túl sok közük van a titkosszolgálatokhoz. Kasperskyról például szinte évente megírja valamelyik nemzetközi híroldal. 2015-ben például a Bloomberg szentelt terjedelmes írást az orosz IT-biztonsági cég állítólagos titkosszolgálati kapcsolatainak, amit Eugene Kaspersky tételesen igyekezett cáfolni saját blogján (a két évvel ezelőtti ütésváltásról itt írtunk.) De hogy a másik féllel se legyen minden rendben, ott a FireEye, amelyet rendre megvádolnak azzal, hogy túlságosan szorosan kötődik a CIA-hoz.

Mindeközben nem biztos, de kizárni sem lehet, hogy a mostani adatlopás a Kaspersky-szoftverek sara. Az NSA-tól ugyanis már máskor is loptak el kritikus adatokat. Tavaly a Shadow Brokers hackercsapat a Nemzetbiztonsági Ügynökség egy szatellitszervezetétől szerzett meg egy olyan kiberháborús arzenált, amit aztán közel 600 millió dollárért kínálgattak a Dark Weben.

A Snowden-botrány óta határozottan élénkült a kibertérben az államok védelmi és támadó tevékenysége is. Bár pontosabb lenne talán úgy fogalmazni, hogy gyakrabban bukkannak elő ilyen ügyek. A nemzetközi hírű kiberbiztonsági szakértő, Bruce Schneier már évekkel ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet lényegében egy globális megfigyelési platform, amit az erőforrásokban bővelkedő titkosszolgálatok remekül ki tudnak használni.

Biztonság

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.