Egy ohiói börtönben a rabok az álmennyezetbe építettek egy számítógépeket, majd ügyesen rákapcsolták azokat börtön hálózatára. A megugró netforgalmon buktak le.
Hirdetés
 

A fél amerikai sajtó rárepült arra a hírre, hogy egy ohiói börtönben, a Columbusban lévő Marion büntetés-végrehajtási intézetben a rabok teljesen titokban építettek számítógépeket az egyik terem álmennyezetébe, és azokat rá is kapcsolták a börtön hálózatára, hogy tudjanak internetezni. Az eset két éve történt, de csak most került nyilvánosságra.

A biteket nem sikerült elrejteni

A rejtett számítógépeket egy belső vizsgálat leplezte le. A rabok egyébként egy aprócska hibán buktak le. A hálózatüzemeltetők kaptak egy figyelmeztetést, hogy egy számítógép átlépte a napi internetforgalmi küszöböt. A riasztást ellenőrizték, és kiderült, hogy az extrém netforgalom egy olyan alkalmazott hozzáféréséhez kapcsolódik, aki aznap nem is dolgozott. Ebből lett aztán az a vizsgálat, amely felfedte a rejtett PC-ket.

A vizsgálat kiderítette ugyan, hogy a börtönben meglehetősen laza volt az ellenőrzés, de ezzel együtt is az ohiói főrendőr, Randall J. Meyer szerint filmbe illő teljesítmény, hogy a fogva tartottak képesek voltak megépíteni a gépeket, és összekötni azt a börtön hálózatával, hogy ehhez naponta több ellenőrzési ponton kellett átmenniük.
 

Ezen az útvonalon kellett észrevétlenül behordani az alkatrészeket
(a képek forrása: Ohio Inspector General)


Ezt tanulták a börtönben

Az biztos, hogy a fogvatartottak képzéséért felelős szakember büszke lehet az esetre. A számítógépeket ugyanis olyan rabok építették, akik részt vettek egy átképzési programon, amelynek célja az volt, hogy számítógépes ismeretekre tegyenek szert. A program keretében dolgoztak is, használt gépeket bontottak újrahasznosítás céljából. Ezeket a bontott alkatrészeket csempészték ki a műhelyből, és építettek belőle gépeket.

De nem csak netezésre használták a gépeket. Állítólag ellopták egy rabtársuk személyazonosságát, és azzal még némi adócsalást is elkövettek.

Közösség & HR

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.