A Dell eladja az IT-szolgáltatási üzletágát. A vevő az NTT Data, amely tovább erősítené a jelenlétét az USA-ban.
Hirdetés
 

Eladja mintegy 3 milliárd dollárért Dell Services üzletágát a Dell. A vevő a japán NTT Data, amely a maga 75 ezer alkalmazottjával és globális hálózatával a legjelentősebb IT-szolgáltatók egyike. A Dellt elsősorban annak a problémának a megoldása vezérelhette, amelyet az EMC felvásárlása jelent. A gigafelvásárlást a vállalat tavaly ősszel jelentette be, és bár még nincs minden lejátszva – eleve csak 2017-re ígérték az üzlet lezárását –, igencsak komoly feladat a pénz előteremtése.

Nyolc éve az átalakításhoz vették

A nemzetközi jelenlétét korábban is elsősorban felvásárlásokkal erősítő NTT Data indokai meglehetősen prózaiak: a japán piacon nem tud növekedni, ezért szeretné az USA-ban még komolyabban megvetni a lábát az IT-szolgáltatási piacon. Az elmúlt üzleti évben 15 milliárd dollár bevételt termelt a tengerentúli érdekeltsége, ami a felvásárlás nyomán két év alatt 22 milliárdra nőhet.

A Dell esetében már bonyolultabb a képlet. Az IT-szolgáltatások részlege ugyanis a 2009 végén megszerzett Perot Systemsből alakult ki. A hardvergyártással küszködő vállalat ugyanis már akkoriban elkezdte a magáncéggé alalkuláson át máig tartó átfazonírozását gyártóból szolgáltatóvá, melynek egyik fontos eleme volt, hogy rácsatlakozzon a felhős trendre.

A múlt évtizedben egyébként a Perot volt a Dell legnagyobb felvásárlása, 3,9 milliárd dollárt fizetett érte. Akkor úgy tűnt, jó vásárt csinál, hiszen így egy csapásra be tudott lépni a középvállalati piacra. A Perot ugyanis ennek a cégkörnek biztosított garanciális és azon túli szervizt és támogatást, menedzselt szolgáltatásokat, üzleti folyamatokkal kapcsolatos szolgáltatásokat, informatikai és üzleti tanácsadást, alkalmazásfejlesztést, karbantartást és tesztelést.

A Perot megszerzése után is folyamatosan vásárolt. Mintegy másfél tucat kisebb-nagyobb céget vett meg, és velük többnyire olyan technológiákat, melyekkel szolgáltatásportfólióját tudta bővíteni. Az, hogy most mégis megszabadul egy fontos lábától, azt is jelzi, hogy az EMC megszerzésének finanszírozása sok mindent felülír.

Mint arra a The Wall Street Journal felhívja a figyelmet, a hagyományos IT-szolgáltatások körül kialakult egyfajta bizonytalanság, ugyanis egyre több cég szeretne inkább az Amazonhoz hasonló felhőszolgáltatóktól igénybe venni ilyen szolgáltatásokat.

Más is mehet

Bár a mostani eladási ár elmarad attól, amennyiért egykor vették a Perotot, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Dell Services nem egy az egyben azonos az egykori szolgáltató céggel. Az azóta történt átszervezések során egyes területek máshová kerültek, sok párhuzamos tevékenységet lefaragtak. Így valószínűleg nem éri komolyabb vérveszteség a Dell szolgáltatási portfólióját.

A Reuters egyébként már tavaly arról írt belső forrásokra hivatkozva, hogy a Dell több viszonylag friss szerzeményétől is megszabadulhat, hogy könnyebben finanszírozza az EMC megszerzését. Felmerült állítólag a 2012-ben, állítólag 1,25 milliárd dollárért megszerzett SocicWALL és az ugyanabban az évben megszerzett Quest Software is. Mindkét esetben az lenne a magyarázat, hogy már van hasonló termék a portfólióban. A párhuzamosságok lefaragása pedig az értékesítést is hatékonyabbá tehetné. A Reuter által megkérdezett szakértők szerint a SonicWALL és a Quest értékesítéséből akár további 4 milliárd dollárhoz juthatna a Dell.

Piaci hírek

A Samsung és a Honda az IBM kvantumszámítógépére szavazott

Már jó néhány nagyvállalat döntött a Kék Óriás hagyományos komputerektől alapjaiban különböző technikájának kutatási célokra történő felhasználása mellett.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.