Világszerte LTE hálózatokat építenek a szolgáltatók. Európában a frekvenciahiány a legnagyobb akadály, de Magyarország ott van a világ élvonalában.
Hirdetés
 

Egy év alatt több mint duplájára nőtt globálisan az LTE- előfizetők száma. Számuk meghaladja az egymilliárdot, és ők adják a globális mobil ügyfélpiac 14,5 százalékát. A legtöbb LTE hálózat és ügyfél az ázsiai térségben van: a  teljes piac 54,3 százalékát adja. Második helyen áll Észak-Amerika 22,2 százalékkal, a dobogóra még Európa is felfért, de részesedése még igen szerény, mindössze 14,8 százalék.

Szingapúr és Dél-Korea vezet

A fejlődés üteme nemcsak kontinensről kontinensre, hanem országról országra is igen eltérő mértékű. Jó hír, hogy a 4G/LTE technológia meghonosításában a magyar mobilszolgáltatók az élbolyban vannak – derül ki az OpenSignal legfrissebb elemzéséből. A brit cég a mobil szélessávú hálózatok teljesítményét is teszteli saját alkalmazásán keresztül, amit a múlt év végéig már 15 millióan töltöttek le a világon.

Néhány ország, mint például Dél-Korea és Szingapúr mind technológiában, mind megbízhatóságban csúcsminőségűek az LTE hálózatok, de jó a helyzet az USA-ban és Japánban is. Utóbbiak azonban az átlagos adatforgalmi sebességben elmaradnak számos kisebb ország teljesítményétől. Az OpenSignal az élenjáró kisebb országok közül Új-Zélandot és Romániát emeli ki: az ottani 4G-s hálózatok sebessége lélegzetelállító, igaz egyelőre korlátos az elérhetőségük.

A világon leggyorsabb 4G hálózatai Szingapúrban vannak, a városállam területén az átlagsebesség 37 Mbit/s, és ott van a világ leggyorsabb 4G-hálózata is: a SingTel ügyfelei 40 Mbit/s-os letöltései sebességnek örülhetnek. Szintén jól teljesít a kanadai SaskTel, amely 35 Mbit/s-ot nyújt.

A legjobb lefedettséget Dél-Koreában mérték, 97 százalékot, de az LG csoporthoz tartozó LGT nevű szolgáltatónál például 99,6 százalék a lefedettség. (Az OpenSignal a lefedettséget nem földrajzi szempontból méri, hanem időbeni rendelkezésre állás alapján, vagyis adott ügyfél készüléke a napon belül hány százalékban fér hozzá egy bizonyos hálózat LTE-jeleihez.)

Magyarország mind lefedettségben (79 százalék), mind sebességben (28 Mbit/s) a jól teljesítők között szerepel a jelentésben Hollandiával és Kanadával egy szinten. Lefedettséget tekintve a 8-ik helyen állunk a világban holtversenyben Tajvannal, Norvégiával, Katarral és Svédországgal, sebességben viszont dobogósok vagyunk Izraellel holtversenyben.

Egy év alatt dupláz a piac

Sokkal könnyebb és olcsóbb kiépíteni jó minőségű hálózatokat a sűrűbben lakott földrajzi térségekben, mint amilyen mondjuk Szingapúr vagy Dél-Korea, mint egy szinte kontinensnyi országban, például az USA-ban. A szolgáltatók többsége az élboly mutatóitól ha nem is fényévre, de igen nagy távolságra van, a lefedettségi mutató 40-75 százalék, a sebesség pedig 8 és 25 Mbit/s között mozog. A fejlődés azonban látványos, míg egy éve igen különlegesnek számított, ha egy operátornál a letöltési sebesség elérte a 20 Mbit/s-ot, ma már 15 ország 52 szolgáltatójának a hálózata éri el, vagy bőven megugorja ezt a szintet.

A jelentés szerint a sebességnek ez s szédületes "inflációja" két jellemző trendre utal. Egyfelől az olyan országok, mint Szingapúr, Dél-Korea, Dánia, Magyarország vagy Ausztrália egyre több erőforrást fordítanak a hálózatok fejlesztésére. Az új frekvenciasávok bevonásával növelik a hálózatok kapacitását és összekötik azt a még fejlettebb 4G technológiával az LTE Advanceddel. Az eredmény nemcsak több előfizetőt jelent, hanem a csúcssebességben isjelentős ugrást hoz. Ezek a fejlesztések várhatóan a következő években hozzák meg a hasznukat az operátorok számára, ahogy az ügyfelek fokozatosan átváltanak majd a jelenlegi okostelefonokról a több szolgáltatásra alkalmas LTE Advanced változatokra.

OpenSignal - Global LTE 2016
Create column charts

Ilyen a magyar 4G-helyzet

A másik trendet "új hálózat effektusnak" nevezik az elemzők, akik a fejlődő térségben nagy számú új 4G hálózat megjelenését tapasztalják, melyek némelyike kimondottan látványos sebességet tud felmutatni. Az új hálózatok felkeltik az előfizetők érdeklődését, de ahogy a szolgáltatók egyre több ügyfelet kapcsolnak be a hálózatba, annak a sebessége további fejlesztés híján egye lassul. Ez utóbbiak közé került a jelentésben néhány fejlett országot is, köztük az LTE technológiában hajdan éllovas USA, Japán és Svédország is. Utóbbiak esetében azonban nem a beruházási szándék hiányzik, hanem többnyire a kapacitásbővítéshez szükséges frekvencia.  

Ami a magyarországi LTE-piacot illeti, a szolgáltatók a földrajzi értelemben vett kültéri lefedettségben jóval 90 százalék felett járnak, a legkevésbé kiépített hálózat lefedettsége is eléri a 90 százalékot. Konkrét ügyfélszámot azonban a három hazai szolgáltató közül egyedül a Magyar Telekom kommunikál. Mint nemrégiben megírtuk a legnagyobb hazai távközlési csoportnál tavaly év végén a 4G-ügyfél szám átlépte az egymilliót. Ahogy a társaság vezérigazgatója, Christopher Mattheisen fogalmazott, az első 4G-s millió gyorsabban jött össze, mint az első millió a 3G technológia bevezetése után. A Telenornál tavaly feloldották az úgynevezett hozzáférési korlátokat, minden 4G-képes telefonnal és SIM-kártyával rendelkező ügyfél azonos feltételekkel fér hozzá a mobil szélessávú technológiához – válaszolták a megkeresésünkre.  A Vodafone-nál is a megfelelő készülék és kártya a feltétel a 4G-hálózati hozzáféréshez.

Mobilitás

Így lehet veszélyes egy hiányzó betűkészlet

Új fenyegetéssel kell szembenéznie a Chrome böngészőt használók táborának.
 
Küszöbön áll egy kifejezetten a kis- és középvállalatok számára induló, jelentős részben vissza nem térítendő EU-s támogatást tartalmazó pályázat felhőalapú szolgáltatások bevezetésére. Mégsem csak ettől kell várni a megváltást.

a melléklet támogatója a MiniCRM

Hirdetés

Kitörési pont a kkv-knak

Ahhoz, hogy Magyarország fejlődni tudjon, elengedhetetlen a kis-, és középvállalkozások növekedése. De mi kell ahhoz, hogy ez teljesüljön? Cikkünkből kiderül! (x)

Egy nemzetközi kutatás szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet!
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.