A technológiai ipar nagyágyúiból tavaly óta építi egyre népesebb fejlesztői csapatát Zuckerberg. Négy projekten is dolgoznak. Az Oculus nem marad társ nélkül.
Hirdetés
 

A Building 8-nak hívják azt a csapatát a Facebooknak, amely Mark Zuckerberg dédelgetett terveit igyekszik megvalósítani. És hogy mik ezek a tervek? Van itt AR-rel (Augmented Reality) kombinált kamera, de olyan, a tudományos fantasztikumok világát idéző technológia is, amely az emberi agyat térképezné fel. A cég hardveres fejlesztéseinek a Business Insider járt utána.

Hírek szerint már tervezik is az első hardverek bemutatkozó partiját, bár még senki sem látta a Building 8 egyetlen bemutatásra kész termékét sem. A Business Insider információi szerint a hardveres csapat lehet a főszereplője a Facebook e heti fejlesztői konferenciájának, amelyen Zuckerberg tavaly felvázolta a társaság 10 éves jövőképét.

A kockázatnál csak az ambíció nagyobb

A hardver felé fordulás egy meglehetősen ambíciózus, ugyanakkor kockázatos vállalkozás. A Facebook valódi internetes szuperhatalom, köszönhetően a 2 milliárdhoz közelítő felhasználói körének, ám a hardvervilágba eddig lényegében mindenféle tapasztalat nélkül lép be. A hardvergyártás kicsi profitrátát ígér, ugyanakkor komplex logisztikát igényel, és ezen a piacon olyan jelentős tőkeerővel rendelkező versenytársakkal kell a Facebook-nak megküzdenie, mint az Apple vagy a Google, továbbá olyan feltörekvő startupokkal, mint a Snap.

Az eddig kiszivárgott információk alapján a Facebook nem egy egyszerű hobbiként kezeli a Building 8-at. A céghez közel állókkal folytatott beszélgetések, a csapaton belül a legutóbb betöltött állások a Business Insider szerint meglehetősen ambíciózus lépésekre utalnak. Létrejöhet egy konzumer eszközök fejlesztésére alkalmas, hongkongi logisztikai bázissal, kiskereskedelmi hálózattal és telefonos ügyfélszolgálattal egyaránt rendelkező üzletág. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lap értesüléseit a Facebook nem kívánta kommentálni.)

A Building 8 jelenleg folyó projektjei közül az egyik kamerák és a kiterjesztett valóság összekapcsolásával foglalkozik, egy továbbiról pedig annak alapján, hogy kivel bővült legutóbb a szakértői csapat, arra lehet következtetni, hogy a Facebook beszáll a drónfejlesztésbe.

Izgalmas projektnek ígérkezik az agyi szkenner is. Az ezt fejlesztő csapat élén az a John Hopkins Egyetemen végzett neurológus áll, aki korábban részt vett egy agyi ingerekkel irányított karprotézis kifejlesztésében. De folyik más egészségügyi projekt is a Building 8-nál. Egy a Stanfordon végzett és a kísérleti gyógyászati eszközök fejlesztésében gyakorlatot szerzett kardiológus vezetésével dolgoznak egy közelebbről meg nem határozott fejlesztésein is, amihez még keresik a megfelelő embereket.

Google-től hozták a fő hardverest

A hardveres tervek felügyeletére a Google fejlesztőpi részlegétől csábították el Regina Dugant. Nem véletlen tehát, hogy a Building 8 szervezetileg nagyban hasonlít a keresőóriás fejlett technológiákkal és projektekkel foglalkozó részlegéhez, az ATAP-hoz (Advanced Technology and Projects Group), és emlékeztet a Google X elnevezésű, "holdutazó" laboratóriumára is, ahol az önjáró autóinak a prototípusai megszülettek.

Regina Dugan A Google-től érkezett, és Google-mintára építkezik

A fejlesztői csapatok vezetőit amolyan regionális hatáskörű CEO-ként kezelik a vállalatnál. A vezetők két évet kapnak a bizonyításra. Ha az eredmény piacérett, jöhet a piacra lépés, ha nem, akkor pedig beolvasztják az adott csapatot és eredményeit a Facebooknak abba a részlegébe, amely viszi az Oculus VR-t, a WhatsAppot és az Instagramot.

Az első ilyen határidő jövő nyáron jár le annál a csapatnál, amit Frank Dellaert robotszakértő vezet. Az ő részvétele azt feltételezi, hogy a Facebook konzumer drónok gyártását tervezi, hasonlóan a Snapchatet megalkotó Snap Inc-höz.

Egy év múlva lehet konkrét termék

Dellaert tavaly nyáron igazolt a Facebookhoz, eéőtte a Skydio fő technológusa volt. A Skydio olyan drónt fejlesztett, amely képes automatikusan követni egy adott földrajzi területen mozgó embert. Dellart egyébként nem az egyedüli, aki a startuptól érkezett, Zuckerbergék idén januárban is igazoltak onnan egy hardverfejlesztési szakértőt.

Úgy tűnik, a drónos terveket annyira komolyan veszik, hogy a siker érdekében még egy kis belső átszervezést is végrehajtottak: olyan szakembereket is átvittek a Building 8 Dellaert által vezetett csapatába, akik korábban a Facebook Aquila elnevezésű magaslati robotrepülőinek a fejlesztésén dolgoztak, amelyek 27 kilométer magasból szórják majd a netet a világ technológiailag kevésbé fejlett részén.

Ha el is készül jövőre az első termékével a Building 8, még mindig ott van egy komoly falat a Facebook számára: a az eladás. Ezen a téren még vajmi kevés a gyakorlatot szerezhetett, a méregdrága Oculus VR-rel szerzett tapasztalati pedig nem igazán mérvadóak.

Úgy tűnik azonban – erre utal az AR-es projekt is –, hogy Zuckerbergék a jövő meghatározó technológiáiban komoly játékosok akarnak lenni. Egyes elemzők azt jósolják, hogy a Facebook legalább évi 20 millió eszközzel jelenik majd meg a hardverpiacon.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.