Amitől minden vezérigazgató tart, az a digitalizáció és szakemberhiány. Mintha az informatikai vezetőket kérdezték volna. Az okok persze mások.

A technológiától az eddig megvalósultnál sokkal jelentősebb hatást várnak a jövőben a magyar vállalatvezetők. A digitalizáció – merthogy erről van szó – szerintük a közlekedést, a kommunikációt és az autóipart fogja leginkább átalakítani.

A PwC Magyarországon hatodik alkalommal (globális felmérések sorában az idei volt a 20.) kérdezte meg a vezérigazgatókat a növekedési terveikről, valamint az azokat befolyásoló tényezőkről a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) együttműködve. A válaszadók pozitívan látják saját cégük jövőjét, többségük létszámbővítést is tervez. Nagy gondot okoz azonban a szakemberhiány és a túlszabályozottság.

Saját vállalatuk növekedésével kapcsolatban optimistábbak

Az utóbbi évek felmérésére általánosan jellemző, hogy a megkérdezett vállalatvezetők a saját vállalatuk kilátásait rendre jobbnak ítélik, mint a világgazdaság vagy Magyarország növekedési kilátásait. Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy az elmúlt öt évben sokkal optimistábbak lettek a vállalatvezetők. 2012-ben még csupán 47 százalékuk bízott saját vállalata árbevételének növekedésében, a mostani felmérésben viszont nagy többségük (89 százalék). Saját vállalata növekedésében 5 százalékkal több válaszadó bízott, mint tavaly, ugyanakkor a magyar gazdaság növekedését 3, míg a világgazdaságét 15 százalékkal kevesebben jósolták, mint egy éve.
 

 
PwC Vezérigazgatói felmérés 2017 – Növekedési várakozások
Create line charts


A külpiacok közül a magyar cégvezetők szerint a legfontosabb továbbra is Németország. Ugyanakkor számottevően nőtt az Egyesült Államok és Kína jelentősége is az előző évhez képest. Az Egyesült Államokat egyébként világszerte első helyre sorolták a döntéshozók. A régióban Lengyelország értékelődőtt fel érzékelhetően (3 százalékkal említették többen fontos célországnak, mint egy éve), míg Csehország fontossága csökkent, 4 százalékkal kevesebben említették idén, mint tavaly.
 

 
PwC Vezérigazgató felmérés 2017 – A főbb külpiacok
Create your own infographics


A tervezett fejlesztések is a pozitív várakozásokkal függnek össze: egyértelműen a folyamatos innovációt és a humánerőforrás fejlesztését jelölték meg a válaszadók a legfontosabbnak – a nemzetközi felméréssel összhangban. A hazai válaszadók közül az innováció fontosságát leginkább a pénzügyi és az autóipari vállalatok vezetői emelték ki, míg a humánerőforrás fejlesztésének jelentőségét a kiskereskedelemben és a technológiai és távközlési területen hangsúlyozták az átlagosnál nagyobb arányban.

A legnagyobb nehézségek is itt rejlenek

A magyar vállalatvezetők a legsúlyosabb problémának (a válaszadók 92 százaléka ezt jelölte meg első helyen) a szakemberhiányt látják. Ez gyakorlatilag az összes céget elérte. A második helyen a túlszabályozottságot jelölték meg (a nemzetközi kutatásban is ez lett a második legfontosabb probléma). A szervezetek szerint a képzett és alkalmazkodóképes munkaerő rendelkezésre állása kormányzati prioritás kellene legyen – ahogy a világosan érthető, stabil és hatékony adórendszer is.

A szakemberhiány égető probléma, kiváltképp annak tükrében, hogy a következő egy évben a munkavállalói létszám növekedése várható mind a hazai, mind a globális szinten vizsgált vállalatok többségénél. Magyarországon a technológiai és távközlési területeken működő cégek, illetve a magántulajdonban lévő vállalkozások munkaerő-felvételi tervei a legambiciózusabbak. Csekély azon szervezetek száma, ahol létszámcsökkentést terveznek: világszerte 16 százalék, Magyarországon 13 százalék.
 

 
PwC Vezérigazgatói felmérés 2017 - Munkavállalói képességek
Create column charts


De nem csak a szakemberhiány probléma, hanem a képességek is. Ma már ugyanis nem elegendő a szakmai felkészültség. Globálisan és Magyarországon is több kulcsképesség is van, ami felértékelődött az utóbbi években: a problémamegoldás, az együttműködés és az alkalmazkodóképesség.

Ezek a jelenleg gépek által nem helyettesíthető készségek. Ugyanakkor a technológia kiválthatók már a közeljövőben háttérbe szorulnak – a PwC szerint ide sorolhatók például a digitális kompetenciák és a matematikai készségek is. A magyar vállalatvezetők úgy látják, hogy legnehezebb azoknak a munkatársakanak a megtalálása, aki rendelkeznek vezetői készségek, valamint erősek a kreativitásban és az innovációban.

Technológia és verseny

A vállalatvezetők szerint felértékelődött a technológia. Míg három éve még csak 62 százalék számolt azzal, hogy a technológia a jövőben hatással lesz a versenyre. Az idei felmérés szerint viszont gyakorlatilag nincs olyan vezető, aki szerint az iparági és az üzletmenetet érintő átalakulások jelentős részénél ne lenne szerepe a technológiának a következő években. A digitalizáció mindenekelőtt a közlekedést, a kommunikációt és az autóipart fogja legjoban átalakítani. Ez egyébként a vezető személyes attitűdjének változásában is tükröződik: saját magukra úgy tekintenek, mint akik jó digitális készségekkel rendelkeznek (valójában azonban az online vásárlás vagy a közösségi médiát csak kisebb részük használja).
 

 
PwC Vezérigazgatói felmérés 2017 - A fejleszteni kívánt területek
Create bar charts


A technológiának azonban van egy másik oldala is: a vezetők szerint épp a tapasztalható technológiai és biztonsági problémák – például az informatikai szolgáltatások zavara vagy kiesése; az üzleti információkat érintő kibertámadások vagy a személyes adatok kezelésére vonatkozó előírások megsértése – miatt csökkenhet az általános bizalom a saját iparáguk iránt.

Piaci hírek

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.