A múlt héten kihajított kínai gyártó visszakönyörögte magát az Amazon kínálatba azzal, hogy megígérte: jó fiú lesz, és törli az összes spyware-t a készülékeiről.
Hirdetés
 

Ismét elérhetők a nagyon olcsó Blu telefonok az Amazon online kínálatában. Alig egy héttel azt követően kerültek vissza a termékpalettára a kínai gyártó termékei, hogy az amerikai kereskedőóriás úgy döntött, újfent eltávolítja azokat, az eszközök felhasználói adatok iránti túlzott kíváncsisága miatt.

Tavaly ősszel írtunk először a Blu R1 HD típusról, mely igazán alacsony árával hívta fel magára a figyelmet. Kiderült azonban sötét titka, vagyis, hogy miért lehetett olyan olcsó: malware eszközökkel előre telepítetten került forgalomba. A telefonokon megbújó Adups nevű eszközgyűjtemény képes az IMEI-adatok, SMS-logok és -tartalmak, kapcsolatok nevei és IP-címek összegyűjtésére, titkosítására és harmadik, kínai fél által üzemeltetett szerverek felé való továbbítására. Mindez az érintett felhasználó tudta és engedélye nélkül történik.

Kemény(nek tűnő) fellépés

Az Amazon novemberben viszonylag gyorsan reagált a történtekre. Arról tájékoztatta vásárlóit, hogy a BLU R1 HD készülék frissítést kezdeményez, amint élő internetkapcsolatba kerül, ezzel kapcsolatban keressék a gyártót. Ezzel párhuzamosan pedig kiszedte kínálatából a Blu R1 HD-t. Az érintett készülékeket egyébként gyorsan frissítették, melynek során – a gyártó állítása szerint – eltüntették belőlük a malware-funkcionalitást.

A Kryptowire azonban egy hete bemutatta, hogy továbbra is zajlik a Blu telefonok szoftvere és a kínai szerverek közötti, felhasználók által nem engedélyezett adatforgalom. A Blu ugyan kiállt a kínai szoftverfejlesztő mellett, és visszautasította, hogy bármilyen személyes információ engedély nélkül kiszivárgott volna, de ez már nem hatotta meg az Amazont.

Az amerikai kereskedelmi óriás ugyanis úgy döntött, hogy az összes, Blu által előállított készüléket eltávolítja kínálatából. Közleményük szerint az ügy megnyugtató rendezéséig egyetlen modell sem lesz elérhető online felületükön keresztül.

Téves riasztás(?)

De nem tartott sokáig a keménykedés, a kínai gyártó ártatlanságának első napokban való hangoztatása után hamar lefeküdt az Amazonnak. A Blu telefonok emiatt gyorsan visszakerültek utóbbi kínálatába: már pénteken arról tweetelt a távol-keleti cég, hogy ismét elérhetők készülékei az Amazonnál. A gyártó „téves riasztásra” hivatkozott:

 

 

Szombaton aztán az Amazon is elismerte, hogy a kínaiakkal való tárgyalást követően felfüggesztette a rájuk kirótt büntetést. A szoftvert fejlesztő Shanghai Adups Technology pedig arról számolt be, hogy a tavaly is felemlegetett, magánszféra védelmével kapcsolatos aggodalmak alapját egyszer és mindenkorra felszámolták.

Ugyan a Blu egyelőre nem nyilatkozott a sajtónak, de az Engadget értesülései szerint a korábban zajlott adatgyűjtés nem érinti a felhasználói adatokat vagy biztonságot és egyben megfelel az OTA működésnek. Az Over-The-Air programozás standardját – többek között – szoftveres frissítések telefonokra való juttatására használja a mobilipar.

Mobilitás

Átlépte az emberi felfogás korlátait a DeepMind mesterséges intelligenciája

Az AlphaGo legújabb változata külső segítség nélkül, három napos tanulás után verte rommá a saját korábbi, a legjobb humán játékosokat is felülmúló változatát.
 
Hirdetés

Exportoffenzíva a karosszékből

A korszerű internetes technológia és persze egy Magyarországon már népszerű termék segítségével távolról hódította meg a horvát piacot egy magyar vállalkozás. A már bevált módszerre alapozva most más országokban jelennének meg termékeikkel.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.