Jövőre érkezik a piacra a jelenlegi DDR4-eket leváltani hivatott változat, alig négy évvel az előd debütálása után.
Hirdetés
 

A memóriarendszerek szabványosításáért felelős JEDEC (Joint Electronic Devices Engineering Council) bejelentése szerint 2018 során jelenik majd meg a DDR5 RAM. A tanács már elkezdte a munkát a szabványosításon, az első beszámolók szerint az elődhöz képest dupla sávszélességet és adatsűrűséget biztosít majd az új kiadás. Emellett "fejlettebb csatornahatékonyságot" nyújt, azaz további optimalizáláson esik át a memóriacsatornák kihasználása.

Felgyorsulóban van a memóriaszabványok cseréje, ezt a JEDEC maga is elismerte. A DDR4 ugyanis csupán 2014-ben bukkant fel, hét évvel elődje, a DDR3 2007-es debütálása után. Ehhez képest a DDR5-re már alig négy évet kell csak várni.

Előtérben a nem felejtő memóriák

Emellett lehullott a lepel az NVDIMM-P-ről is, ami egy új memóriachip szabvány. A JEDEC már dolgozik a nem felejtő, vagy megmaradó lapkák egységesítésén, vagyis a jövőben az Intel által bejelentett megoldáshoz hasonló memóriák is kerülhetnek számítógépeinkbe. Egy, állapotát a kikapcsolást követően is megőrző operatív tár előnyeit talán ecsetelni sem kell, de azért röviden: gyorsabb rendszerindulás és leállás, rövidebb alkalmazásbetöltődési idők, hibatűrő működés áramingadozás esetén.

A tanács hivatalos közlése szerint a hibrid DIMM technológiák, mint a JEDEC NVDIMM-P olyan új memóriamegoldások megjelenését biztosítják, amelyek optimalizált költséget, energiafelhasználást és teljesítményt biztosítanak a felhasználók számára. A már létező NVDIMM-N szabványra épülő fejlesztés nagykapacitású, nemfelejtő memóriamodulok létrejöttét teszi lehetővé.

Elavulás, mérsékelt tempóban

A JEDEC igazgatótestületének vezetője, Mian Quddus elárulta, hogy jól halad a munka mindkét szabványt illetően. Ettől függetlenül minden, magát érintettnek gondoló mérnök érdeklődésére számot tartanak, szerte a világból várják a fejlesztésekkel kapcsolatos észrevételeket.

Mindazonáltal még nem kell kidobni a mostanában vásárolt Intel Kaby Lake vagy AMD Ryzen rendszereket. A DDR4 memóriákon alapuló konfigurációk még sokáig kényelmesen ki fogják szolgálni teljesítményigényes tulajdonosaikat.

Mivel a JEDEC 2018-ig nem áll a nyilvánosság elé a DDR5 szabványával, a közeljövőben amúgy sem lenne lehetséges az átállás. De még a publikálást követően is kell pár hónap, mire az új memóriamodulok első sorozata elkészül; a gyártók alkalmazkodása pedig óhatatlanul az újdonság magas áron való debütálásával fog járni. Ha tehát valóban költséghatékonyan szeretnénk új típusú memóriamodulokhoz jutni, akkor valószínűleg érdemes lesz megvárni 2019-et.

Sokba kerül

Sajnos még mindig kénytelen mélyebben pénztárcájába nyúlni az, aki mostanában dönt memóriavásárlás mellett. A NAND chipek iránt felpörgött igény már tavaly karácsony előtt is éreztette hatását, az SSD-ket érintő, töretlennek tűnő keresletbővülés pedig nem is hagy kétséget afelől, hogy a memóriagyártó ipar újabb virágkorához érkezett.

Konzumer tech

Milyen lenne egy MI által írt Harry Potter?

A meglevő könyvek elemzésével készült új változat egyszerre csodálatos és borzasztó.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.