Jövőre érkezik a piacra a jelenlegi DDR4-eket leváltani hivatott változat, alig négy évvel az előd debütálása után.

A memóriarendszerek szabványosításáért felelős JEDEC (Joint Electronic Devices Engineering Council) bejelentése szerint 2018 során jelenik majd meg a DDR5 RAM. A tanács már elkezdte a munkát a szabványosításon, az első beszámolók szerint az elődhöz képest dupla sávszélességet és adatsűrűséget biztosít majd az új kiadás. Emellett "fejlettebb csatornahatékonyságot" nyújt, azaz további optimalizáláson esik át a memóriacsatornák kihasználása.

Felgyorsulóban van a memóriaszabványok cseréje, ezt a JEDEC maga is elismerte. A DDR4 ugyanis csupán 2014-ben bukkant fel, hét évvel elődje, a DDR3 2007-es debütálása után. Ehhez képest a DDR5-re már alig négy évet kell csak várni.

Előtérben a nem felejtő memóriák

Emellett lehullott a lepel az NVDIMM-P-ről is, ami egy új memóriachip szabvány. A JEDEC már dolgozik a nem felejtő, vagy megmaradó lapkák egységesítésén, vagyis a jövőben az Intel által bejelentett megoldáshoz hasonló memóriák is kerülhetnek számítógépeinkbe. Egy, állapotát a kikapcsolást követően is megőrző operatív tár előnyeit talán ecsetelni sem kell, de azért röviden: gyorsabb rendszerindulás és leállás, rövidebb alkalmazásbetöltődési idők, hibatűrő működés áramingadozás esetén.

A tanács hivatalos közlése szerint a hibrid DIMM technológiák, mint a JEDEC NVDIMM-P olyan új memóriamegoldások megjelenését biztosítják, amelyek optimalizált költséget, energiafelhasználást és teljesítményt biztosítanak a felhasználók számára. A már létező NVDIMM-N szabványra épülő fejlesztés nagykapacitású, nemfelejtő memóriamodulok létrejöttét teszi lehetővé.

Elavulás, mérsékelt tempóban

A JEDEC igazgatótestületének vezetője, Mian Quddus elárulta, hogy jól halad a munka mindkét szabványt illetően. Ettől függetlenül minden, magát érintettnek gondoló mérnök érdeklődésére számot tartanak, szerte a világból várják a fejlesztésekkel kapcsolatos észrevételeket.

Mindazonáltal még nem kell kidobni a mostanában vásárolt Intel Kaby Lake vagy AMD Ryzen rendszereket. A DDR4 memóriákon alapuló konfigurációk még sokáig kényelmesen ki fogják szolgálni teljesítményigényes tulajdonosaikat.

Mivel a JEDEC 2018-ig nem áll a nyilvánosság elé a DDR5 szabványával, a közeljövőben amúgy sem lenne lehetséges az átállás. De még a publikálást követően is kell pár hónap, mire az új memóriamodulok első sorozata elkészül; a gyártók alkalmazkodása pedig óhatatlanul az újdonság magas áron való debütálásával fog járni. Ha tehát valóban költséghatékonyan szeretnénk új típusú memóriamodulokhoz jutni, akkor valószínűleg érdemes lesz megvárni 2019-et.

Sokba kerül

Sajnos még mindig kénytelen mélyebben pénztárcájába nyúlni az, aki mostanában dönt memóriavásárlás mellett. A NAND chipek iránt felpörgött igény már tavaly karácsony előtt is éreztette hatását, az SSD-ket érintő, töretlennek tűnő keresletbővülés pedig nem is hagy kétséget afelől, hogy a memóriagyártó ipar újabb virágkorához érkezett.

Konzumer tech

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.