Akár 11 százalékkal hosszabb akkumulátoridőt is biztosíthat az operációs rendszer az éppen nem használt energiazabáló szoftverek megfékezésével.

Csak azért, mert már általánosan elérhetővé vált a Windows 10 Creators Update, még nem pihennek a Microsoft fejlesztői. Folyamatosan új funkciókon dolgoznak, melyeket elsőként a Windows Insider Programban részt vevők próbálhatnak ki. Végül a bevált fejlesztések a még szintén idén megjelentetni tervezett, következő nagy update-ben, a Redstone 3-ban manifesztálódnak majd az átlag Windows 10 felhasználók számára.

Energiahatékonyság, ami nem megy a multitasking rovására

Ezen újítások egyik legérdekesebbike az, amit a Microsoft a mobil gépek akkumulátoros üzemidejének kibővítése érdekében végzett. A 16176 buildben felbukkanó új technológia automatikusan szabályozza a háttérben futó alkalmazások erőforrásigényét, amivel képes csökkenteni az energiafogyasztást. Nem is elhanyagolható módon: a korábbi kísérletek szerint akár 11 százalékos üzemidő-növekedés is elérhető a technika használatával. Habár a 11 százalék nem tűnik soknak, de egy egyetlen töltéssel 8 órán keresztül üzemelő laptop esetében ez már majdnem 50 perc extra működési időt jelent.

A Microsoft blogja ki is fejti, mit ért a Power Throttling funkció alatt. Eszerint a legtöbb Windows felhasználó számos alkalmazást futtat egyszerre, melyek zöme a háttérben várakozik arra, hogy éppen vele foglalkozzanak. Eközben azonban pazarló módon bánik a számára kiosztott erőforrásokkal, amivel indokolatlanul leszívja az akkumulátor töltését. A Microsoft ennek optimalizálásával anélkül volt képes energiahatékonyabbá tenni ezt a környezetet, hogy közben a felhasználók elvesztenék az operációs rendszer kínálta multitask lehetőségeket.

A funkció használatával a Windows a processzort a legenergiahatékonyabb működési állapotába helyezi a háttérben zajló munka elvégzésére. Vagyis a feladat végre lesz hajtva, de a lehető legkisebb energiaráfordítással.

A kivételkezelés már megoldott, a végleges elnevezés még nem ismert

Attól egyelőre tartózkodik a szoftverfejlesztő gigász, hogy pontos számot közöljön az átlagos üzemidőnövekedést illetően. Mindössze annyit osztott meg blogjában, hogy a funkció révén sokan érezhető üzemidő-növekedést tapasztalhatnak meg.

Szerencsére ezúttal előre gondolkodtak a Microsoft mérnökei, így nem utólag kell belepatkolni a felhasználói frusztrációt minimalizáló lehetőségeket. Azaz a Power Throttlingot már most ellátták a funkció felülírásának képességével, miszerint beállítható, mely alkalmazásokat kezeljen kivételként a rendszer, mely programokra ne vonatkozzon a háttérben zajló energiafogyasztás-szabályozás.

A Power Throttling egyébként jelenleg csupán az Intel Core processzorainak hatodik generációján működik, de a vállalat ígéri, hogy ki fogja terjeszteni más CPU-kra is a lehetőséget a jövőben. Azt azonban nem tudni, hogy ez csupán az Intel lapkáinak újabb változataira vonatkozik, vagy az AMD Ryzen chipekre is.

Maga az elnevezés is ideiglenes, várhatóan a marketingcsapat ötletelése után valamilyen hangzatosabb nevet kap majd a funkció.

Konzumer tech

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.