Távozik a társaság egyik vezérigazgató-helyettese és 38 milliárdért horvát kézbe kerül a Telekom montenegrói érdekeltsége.

A Magyar Telekom ma két sajtóközleményét is kiadott. A cégcsoportnál változott a vezetői összetétel és a leányvállalati struktúra is.

Gyors cserék

Január 10-i hatállyal távozik a cégtől Gyenes András vezérigazgató-helyettes. Helyét Rékasi Tibor veszi át, aki több vezető tisztséget is betölt a vállalatcsoportnál. Ezzel párhuzamosan a T-Systems Magyarország élére megbízott vezérigazgató kerül Kaszás Zoltán személyében.

A távközlési társaság lakossági szolgáltatásainak irányítását 2015 nyarán vette át Gyenes András, aki így viszonylag rövid karriert futott be a vállalatnál. A távozás okairól a közlemény nem ad felvilágosítást, viszont idézi Christopher Mattheisen szavait. A cég első számú embere méltatta a leköszönő kolléga tevékenységét, kiemelve a nevéhez fűződő Magenta 1 kedvezménycsomag sikeres bevezetését, amely mára már több mint százezer ügyfelet tudhat maga mögött. 

A megüresedett pozíciót az a Rékasi Tibor veszi át, aki 2013 októbere óta a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese és a T-Systems Magyarország vezérigazgatója is volt egy személyben. A lakossági feladatok átvállalása miatt a T-Systems közvetlen vezetését Kaszás Zoltán veszi át megbízott vezérigazgatói minőségben, Rékasi Tibor pedig a leányvállalat újonnan megalakított háromtagú igazgatóságának elnöki tisztségét tölti be a továbbiakban.

Kaszás Zoltán bő egy évvel ezelőtt lett a T-Systems Infokommunikációs megoldások divíziójának vezérigazgató-helyettese. Korábban a Magyar Posta, a Budapest Airport, a MOL Csoport, illetve az OTP Szerbia informatikai vezetője is volt.

Montenegro helyett Magyarország

Szintén a keddi nap híre, hogy a Magyar Telekom részvényeladási megállapodást írt alá a Hrvatski Telekommal. Az üzlet keretében a magyar vállalat többségi részesedése a montenegrói Crnogorski Telekomban a horvát távközlési céghez kerül. A montenegrói cég részvényeinek 76,53 százalékáért 123,5 millió eurót, azaz átszámítva több mint 38 milliárd forintot kap a Magyar Telekom.

A hivatalos tájékoztatás szerint a részesedés átruházása összhangban van a Magyar Telekom megújult céljával, amely a magyarországi működést helyezi előtérbe, és mindent megtesz azért, hogy megerősítse a társaság mobilpiaci pozícióját és szélesítse az ICT szolgáltatásait. A másik külföldi leányvállalat további sorsával kapcsolatban megtudtuk, hogy egyelőre nincs napirenden a Makedonski Telekom értékesítése.  

Az ügylettől egyben azt is várják a társaságnál, hogy segítse a nettó adósságráta csökkentését. Ha minden jól alakul, idén március végére elérhetőnek tűnik az osztalékpolitikában kitűzött 30-40 százalékos céltartomány. A vállalat nettó adósságrátája tavaly szeptember végén 41,6 százalék volt.

Közösség & HR

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.