Idén a digitális jövő építése volt a központi témája a hatodik alkalommal megtartott T-Systems Symposiumnak, ahol elhangzott, hogy már Budapest teljes területén elérhető a NarrowBand-IoT technológia.
Hirdetés
 

Mára az infokommunikációs iparág régió szinten is legnagyobb rendezvényévé  nőtte ki magát a T-Systems szokásos őszi szimpóziuma, amelyen az idén közel 2 ezren vettek részt. Az esemény nyitóelőadásai, szekcióülései és maga a kísérő kiállítás is a digitális jövő építésére fókuszált.

A digitális jövő már a jelenben is épül

Az eseményen jelentették be, hogy a Magyar Telekom Budapest egészére kiterjedő lefedettséggel tette elérhetővé az NarrowBand-IoT technológiát. Ez a dolgok internetéhez (IoT) szükséges hálózati megoldás költséghatékony módon biztosítja nagyszámú eszköz egyidejű, biztonságos és zavarmentes kommunikációját. A hálózat lehetővé teszi az IoT-alkalmazások széleskörű hazai elterjedését.

A nyitóelőadások egyikében Srini Gopalan, a Deutsche Telekom Európáért felelős igazgatósági tagja kiemelte, hogy a digitalizáció, ami alapjaiban alakítja át az üzleti élet, a gazdaság és a társadalom minden területét már nem a távoli jövő, hanem része a mának. Az átalakulás az egyes iparágakban teljesen új üzleti modelleket is hoz magával. Európában az évtized végére már minden negyedik eurót online módon költünk el. Várakozásai szerint 2020-ra a nagyvállalati értéklánc 80 százaléka digitalizált lesz, ugyanekkora ennek a cégcsoportnak a kétharmada már felhő alapú infrastruktúrára és a hozzá kapcsolódó szoftverre költi IT büdzséjét.

Az összekapcsolás fontosságáról beszélt Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Kiemelte, a fejlettebb gépek, eszközök és érzékelők közötti kommunikációhoz, illetve a digitalizált ipari folyamatokhoz a jelenlegieknél nagyobb teljesítményű hálózatokra és új kommunikációs szabványra lesz szükség. Ezen belül növekszik az átviteli sebesség, le kell, hogy rövidüljön a válaszidő és általában is nagyobb hálózati kapacitásra lesz szükség.  

Magyarországon épül a DT okos megoldások központja

Az 5G hoz minőségi változásokat az iparágakban, és olyan új és létező technológiák előtt nyitja meg az utat, mint az önvezető autózás, vagy a robotizált távműtétek. Az 5G kapcsán emlékeztetett néhány, a Telekomhoz kapcsolódó projektre, a zalaegerszegi önvezető tesztpályára, illetve az Ericssonnal nemrégiben demonstrált sebességi rekordra, amiről részletesen itt írtunk.   

Felszólalt Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója is, aki úgy fogalmazott: "A digitalizáció hatással van mindenkire és az okos módon összekapcsolódó világról szól. E tekintetben nemcsak a technológiáról kell beszélni, hanem az emberekről is. Nekik is kapcsolódniuk kell, amihez alázat, nyitottság, elhivatottság és kölcsönös bizalom szükséges." Elhangzott, hogy a Deutsche Telekom a T-Systemsnél építi ki a távközlési csoport European Smart Solutions Centerét, innen irányítják majd a Deutsche Telekom okosváros-koncepcióval kapcsolatos tevékenységeit.

Az idén először kétnapos rendezvény a második nap a diákokat szólítja meg. A tavasszal indult Jövőtér program sorozat utolsó állomása a szimpóziumon ér véget. A résztvevő középiskolások és egyetemisták a vállalat legújabb fejlesztéseit ismerhetik meg, és megtudhatják, milyen lehetőségeket kínál a cég a Y és Z generáció tagjainak.

A szimpóziumon adták át az Év Projektje díjat, ezt az idén az OTP Bank Informatikai Szolgáltatás Menedzsment (ITSM) megoldás nyerte el. Három partneri díjat is kiosztottak, a transzformációs partneri díjat a McAfee, a legnagyobb növekedés díjat a Hewlett Packard Enterprise, míg az innovatív partneri díjat az Avaya és a Nuance nyerte el.

Mobilitás

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.