A telekommunikációs cégek gyorsan rá is csaptak a lehetőségre, és a Toyotával közösen létrehozták az Automotive Edge Computing Consortiumot.
Hirdetés
 

Egy autógyártó, a Toyota, egy chipgyártó, amely természetesen az Intel, egy autóalkatrész-gyártó, a Denso, valamint két telekommunikációs cég, az Ericsson és a japán NTT (Nippon Telegraph és a Telephone Corporation) autóipari big data konzorciumot hoztak létre. Az Automotive Edge Computing Consortium feladata lesz, hogy kidolgozza az önvezető autókhoz szükséges mobilhálózati eszközökre vonatkozó szabványokat a megnövekedő adatátviteli és adatfeldogozási kapacitásigényekhez igazodóan.

Nyolc év múlva, 2025-ben az előzetes becslések szerint csak az önevezető technológiához kötődően havi 10 exabájt (kb. 10 milliárd gigabájt) adat mozog majd az önvezető közlekedési eszközök és a felhős adatközpontok között.

Ennek megfelelően a konzorcium elsősorban a hálózati kapacitás növelésére fog összpontosítani – áll a Toyota tömör közleményében. A konzorcium munkája kiterjed a nagy tömegű adatmennyiség továbbításához szükséges hálózatokra, valamint a rendszerben használandó mobil eszközökre is. A szabványok mellett a legjobb gyakorlatok és use case-ek kidolgozását is tervezik. Emellett természetesen szeretnék a konzorciumot minél gyorsabban bővíteni.

Ez tényleg nem megy egyedül

Az önvezető technológia minden eddiginél komolyabb együttműködést követel meg az iparági szereplőktől. Ráadásul eleve több iparágnak kell összefognia. A szűken vett autógyártó ipar (autógyártók, motorfejlesztő cégek, szórakoztató elektronikai és egyéb alkatrész-beszállítók stb.), az informatikai ágazat (félvezető-gyártás, szoftveripar, felhős szolgáltatók stb.) és a telekommunikációs ágazat közös munkájával lehet megoldani nagyon sok felmerülő kérdést.

Az önvezető technológia nagy adatfeldolgozási igénye például új hálózati és számítástechnikai infrastruktúrákat, tárolási erőforrás-elosztási eljárásokat stb. igényelnek. Ezért a konzorcium szoros kapcsolatot akar kialakítani az önvezető technológiák körül létrejött iparági szövetségekkel, valamint a vezető vállalatokkal.

Cloud & big data

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.