A keresőóriás AutoDraw eszközével még pár esetlen, Paintben rajzol kriksz-kraksz is értékelhető szintű alkotássá válik, köszönhetően a Google mesterséges intelligenciájának.

Bemutatta legújabb, mesterséges intelligenciájára alapuló fejlesztését a vállalat. Az AutoDraw nevű webes eszközzel bárkiből "művész" lehet: a legegyszerűbb rajzolóprogrammal megalkotott skiccből is képes értékelhető alkotást varázsolni az MI.

Az alkotás folyamata emberi, de a felismerés már mesterséges

Ahhoz, hogy kipróbálhassuk az AutoDraw lehetőségeit, pár ujjmozdulattal rajzolnunk kell valamit okostelefonunk kijelzőjére (asztali számítógépen értelemszerűen az egérrel tehetjük meg ugyanezt). Amint kész az alkotás, a Google gépi tanulásra alapuló algoritmusai megpróbálják kitalálni, mit is rajzoltunk, és annak megfelelően korrigálja a félrehúzott vonalakat. Illetve, már a rajzolás menete közben felajánlja a lehetőségeket, bizonyos ábrák esetén megdöbbentően kevés vonalból egészen sikeres eredményeket kínálva.

A Google állítása szerint ugyanazt a technológiát alkalmazta az AutoDraw esetében, mint amivel a Quick, Draw! mesterségesintelligencia-kísérletében már egyszer előrukkolt. Akkor arra trenírozta a vállalat neurális hálózatát, hogy az képes legyen felismerni az emberi firkákat. A kvázi játéknak is felfogható szolgáltatás során hat apró ábrát kell rajzolni, egyenként 20-20 másodperc alatt, amit aztán az MI megpróbál felismerni.

Mindkét rajz lepkét ábrázol, a baloldali a cikkíró keze munkáját dicséri, a jobboldali a felismert és javított változat


Az AutoDraw-val tulajdonképpen itt lépett szintet a vállalat saját mesterséges intelligenciája. Ahhoz persze, hogy az átlagember nullaközeli rajztudásából értékelhető eredmény szülessen, szükség volt valaki(k)re, akik megrajzolták a grafikák egy részét, amiket aztán a szolgáltatás beajánl, miután elkészült a skicc. Erre több művészt kért fel a Google, akik megalkották a rajzokat.

Hatalmas energiák az MI-fejlesztésére

Az ilyen szolgáltatások ugyan egyszerűnek tűnnek, de nagyon komoly technikai háttér kialakítását igénylik. A szerverközpontokban processzormagok százezrei dolgoznak azon, hogy az MI minél inkább az életünk részévé válhasson. Közel sem mindegy azonban, hogy milyen CPU-k biztosítják ennek lehetőségét.

Ezt felismerve jelentette be az amerikai keresőóriás, hogy saját, mesterséges intelligenciát támogató lapkákat fejleszt. Pontosabban ezen már hat éve dolgozik; nemrég azonban lehullt a lepel arról, hol is tartanak ezek a csipek jelenleg. A Google feldolgozóegységei akár harmincszor nagyobb teljesítményt nyújthatnak a számítógépeinkben, laptopjainkban teljesítő, általános célú processzorokhoz képest. Nem mellesleg alacsonyabb energiaigénnyel rendelkeznek.

De nem a Google az egyetlen vállalat, amely mesterséges intelligenciát támogató CPU-kban utazik. A Qualcomm például mobil lapkáiba építi be az MI technológiát, mellyel a gépi tanulási folyamatokat tudja támogatni a felhasználó telefonján. Az Nvidia grafikus megoldásaiból kinőtt MI-t támogató termékek rengeteg adatközpontban megtalálhatók; és ott van az Intel Nervana csoportja is, mely szintén egyedi fejlesztésű csipeken dolgozik.

Szinte végtelen alkalmazási lehetőségek

Amellett, hogy egyre gyorsabban tudják előállítani a válaszokat a különböző MI-k, az is fontos, hogy milyen területen vetik be őket. A Google DeepMind például a szerverek és más elektronikus berendezések felügyeletében játszik szerepet a vállalat saját telepítésű adatközpontjaiban. Kifejezetten a hűtési rendszer finomhangolására használja a Google az algoritmusokat, ennek köszönhetően 15 százalékos fejlődést tapasztaltak az energiafelhasználás hatékonyságában.

De általános célú felhasználás tekintetében is egyre inkább életünk részévé válik a mesterséges intelligencia. Az Apple Siri vagy az Amazon Alexa szolgáltatásával versengő Google személyi asszisztense korábban csupán a Google két Pixel okostelefonján volt elérhető, de március második felétől kezdve elindult a partnerek eszközeinek frissítése. Elméletileg minden olyan készülék megkaphatja az update-et, melyen az Android legalább 6.0-s változata (Marshmallow) fut.

Cloud & big data

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.