Ötletfázisban lévő kezdő vállalkozások csatlakozhatnak a K&H induló startup programjához. A feltételeket most ismertették a bank szakértői.

Újabb szereplővel gyarapszik a ma már széles körű és változatos iparágakat képviselő támogatóval rendelkező magyarországi startupos ökoszisztéma. Ezúttal az egyik legnagyobb hazai pénzinttézet, a K&H jelentette be célirányos projektjének indulását. A Start it@K&H inkubátorprogramba február 10-ig jelentkezhetnek a kezdő vállalkozások.

Nemcsak fintech startupokra számít

A bank a nagy fejlődési potenciállal rendelkező, jellemzően korai fázisban lévő vállalkozások jelentkezését várja, legyenek azok a gazdaság bármelyik ágazatából származók. "Olyan, még az ötletfázisban lévő induló cégeket keresünk, ahol az elképzelés, a csapat és az elkötelezettség is megvan a robbanásszerű fejlődéshez" – emelte ki a program elvárásait Németh Balázs, a K&H Változáskezelés divíziójának vezetője. Kérdésre válaszolva megjegyezte, a program beindítása nem azt a célt szolgálja, hogy ily módon épülhessen ki a pénzintézet fintech háttere.

Hozzátette tudomásuk szerint még nem éri el az ezret a magyarországi startup projektek száma, de ennek csupán a negyede jutott már el valamilyen figyelemre méltó szintre. Még kevesebb az igazán globális sikerű hazai vállalkozás, példaként a ma már NNG-ként ismert navigációs szoftvereket fejlesztő társaságot említette.  

Az, hogy csak kevesen veszik az akadályokat a nemzetközi porondon is, szerinte azzal magyarázható, hogy az ötlet és az induló csapat elkötelezettsége önmagában még nem elegendő a sikerhez, szükség van egy szakértő megvalósító csapatra is.
A K&H a belga anyabanknál már évek óta működő hasonló program mintájára és az ott felgyülemlett tapasztalatokra építve három hónappal ezelőtt indította el a projekt tesztüzemét, amibe máris négy kezdő vállalkozást vont be, van köztük energetikai, logisztikai profilú és szoftverfejlesztő is. Az éles üzembe még további 8-10 vállalkozás kapcsolódhat be.

Mit várhatnak a sikerrel pályázók?

A pályázókat hat hónapos inkubációs program várja, ami további hat hónappal kibővíthető. A bank a kibontakozáshoz jól felszerelt belvárosi közösségi irodai teret biztosít, az infrastruktúrát a nyertes startupok térítésmentesen vehetik igénybe. Ezen felül folyamatos üzleti tanácsadást és képzést is kapnak, kéthetente pedig nyilvános előadásokon keresztül találkozhatnak a különböző szektorok szakértőivel, valamint dedikált iparági mentorok segítik a további, remélhetőleg lendületes fejlődést. A startupok kihasználhatják a K&H hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét, hogy eljussanak a globális megmérettetésig is.

Pályázni azok a legalább 2-3 fős kezdő vállalkozások tudnak, amelyeknek az ötlete piacképesnek ígérkezik. A csapatból legalább egy főnek használható angol nyelvtudással kell rendelkeznie. Elvárás, hogy az inkubáció alatt rendszeresen megjelenjenek a közösségi irodában és részt vegyenek a már említett szakmai rendezvényeken.   

Elhangzott, hogy Európában a startupok 60 százaléka hét technológiai területen működik, köztük még mindig a legnagyobb arányú (15%) a szoftverfejlesztés, valamint a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások (12%). Meglepő, hogy a mobil és a webapplikációkkal foglalkozók csupán a 7 százalékát teszik ki, pénzügyi technológiával pedig még ennél is kevesebben, mindössze 5 százalék foglalkozik.

Piaci hírek

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.