Úgy tűnik, az önállóan is működőképes, fizikai biztonságról gondoskodó gépek iránt egyre nagyobb lesz a kereslet.
Hirdetés
 

Bár a Knightscope egyik modellje több balesetet is okozott az utóbbi években, a cég két új típust dob piacra. Ez is azt mutatja, hogy a biztonsági robotok szegmensében bőven van lendület, amelyet még egy tragikomikus öngyilkossági kísérlet sem tud letörni.

Önmegsemmisítő üzemmód

Az említett gyártó K5-ös modellje egy 1,5 méter magas, nagyjából 150 kilós kúp, amelyet előszeretettel alkalmaznak bevásárlóközpontok, irodák területének ellenőrzésére. A robotnak azonban a nyári hónapokkal nincs szerencséje. Tavaly egy 16 hónapos kisgyerekkel ütközött a gép, majd egyes források szerint át is hajtott a lábán. Szerencsére néhány felületi sérülésen kívül nem történt baj, de a Knightscope nem győzött magyarázkodni, hogy mennyire fontos számukra a biztonság, és egyébként sok ezer megtett mérföld van a K5-ösök kerekében, mindenféle incidens nélkül.
 


Aztán néhány hónappal ezelőtt újabb, sokkal viccesebb ügy miatt került ismét a mainstream média hasábjaira a biztonsági robot. Egy K5-ös ugyanis minden különösebb ok nélkül egy nap elhatározta, hogy elég a munkából, és belehajtott az irodaházban lévő szökőkútba.

Van mááásik!

Az apró kisiklások azonban nem akasztották meg a biztonsági robotok lendületes előretörését. A Knightscope két új modellel rukkolt elő, amelyekkel teljesen eltérő feladatokat tudnak ellátni a futurisztikus megoldásokra vágyó létesítménytulajdonosok.

A nagyobb, K7 névre keresztelt változat tulajdonképpen olyan, mint robotzsaru autója. A háromméteres járgányt nehéz, egyenetlen terepen végzett járőrözésre találták ki. Így kiválóan alkalmas lehet nagy ipari területek, építkezések és hasonló létesítmények, repterek, közműhálózati központok ellenőrzésére. Mivel a robot minden kereke kormányozható, így kisebb helyeken is elboldogul, ráadásul a relatíve nagy felépítmény miatt sokféle szenzorral el lehet látni.

A kistestvér viszont nem megy sehova, mivel a K1 egy álló biztonsági egység, amely rejtett fegyvereket és egyéb fémtárgyakat tud felfedezni. A statikus robotőr a megnövekedett terrorveszély miatt valószínűleg sok olyan helyen jöhet jól, ahol nagy tömegben mozognak emberek, egyenkénti kiszűrésük pedig nehezen oldható meg.

Robot-as-a-service

Amúgy a vállalat filozófiája szerint ezek az eszközök csak kiegészítik az emberi munkaerőt. A robotok meghosszabbított karokként, távoli szemekként működnek, a gépektől érkező információt a biztonsági központban lévő húsvér biztonságiaknak kell a szituációnak megfelelően értelmezni és esetlegesen reagálni.

Annyiban viszont van félnivalója az egyszeri biztonsági őröknek, hogy a sima járőrözési feladatot a K5 például olcsóbban látja el, mint egy ember. A cég nem ugyanis nem el-, hanem bérbe adja a robotokat. Az óránkénti 7 dolláros számla pedig alacsonyabb, mint egy átlagos amerikai biztonsági őr fizetése.

Biztonság

Játszik a GTA V-tel? Lehet, hogy közben ön is bitcoint bányászott

Egy mod segítségével juttattak nem kívánt állományokat GTA V-öt futtató gépekre, hogy azok kriptovalutát bányásszanak a támadóknak.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.