Úgy tűnik, az önállóan is működőképes, fizikai biztonságról gondoskodó gépek iránt egyre nagyobb lesz a kereslet.

Bár a Knightscope egyik modellje több balesetet is okozott az utóbbi években, a cég két új típust dob piacra. Ez is azt mutatja, hogy a biztonsági robotok szegmensében bőven van lendület, amelyet még egy tragikomikus öngyilkossági kísérlet sem tud letörni.

Önmegsemmisítő üzemmód

Az említett gyártó K5-ös modellje egy 1,5 méter magas, nagyjából 150 kilós kúp, amelyet előszeretettel alkalmaznak bevásárlóközpontok, irodák területének ellenőrzésére. A robotnak azonban a nyári hónapokkal nincs szerencséje. Tavaly egy 16 hónapos kisgyerekkel ütközött a gép, majd egyes források szerint át is hajtott a lábán. Szerencsére néhány felületi sérülésen kívül nem történt baj, de a Knightscope nem győzött magyarázkodni, hogy mennyire fontos számukra a biztonság, és egyébként sok ezer megtett mérföld van a K5-ösök kerekében, mindenféle incidens nélkül.
 


Aztán néhány hónappal ezelőtt újabb, sokkal viccesebb ügy miatt került ismét a mainstream média hasábjaira a biztonsági robot. Egy K5-ös ugyanis minden különösebb ok nélkül egy nap elhatározta, hogy elég a munkából, és belehajtott az irodaházban lévő szökőkútba.

Van mááásik!

Az apró kisiklások azonban nem akasztották meg a biztonsági robotok lendületes előretörését. A Knightscope két új modellel rukkolt elő, amelyekkel teljesen eltérő feladatokat tudnak ellátni a futurisztikus megoldásokra vágyó létesítménytulajdonosok.

A nagyobb, K7 névre keresztelt változat tulajdonképpen olyan, mint robotzsaru autója. A háromméteres járgányt nehéz, egyenetlen terepen végzett járőrözésre találták ki. Így kiválóan alkalmas lehet nagy ipari területek, építkezések és hasonló létesítmények, repterek, közműhálózati központok ellenőrzésére. Mivel a robot minden kereke kormányozható, így kisebb helyeken is elboldogul, ráadásul a relatíve nagy felépítmény miatt sokféle szenzorral el lehet látni.

A kistestvér viszont nem megy sehova, mivel a K1 egy álló biztonsági egység, amely rejtett fegyvereket és egyéb fémtárgyakat tud felfedezni. A statikus robotőr a megnövekedett terrorveszély miatt valószínűleg sok olyan helyen jöhet jól, ahol nagy tömegben mozognak emberek, egyenkénti kiszűrésük pedig nehezen oldható meg.

Robot-as-a-service

Amúgy a vállalat filozófiája szerint ezek az eszközök csak kiegészítik az emberi munkaerőt. A robotok meghosszabbított karokként, távoli szemekként működnek, a gépektől érkező információt a biztonsági központban lévő húsvér biztonságiaknak kell a szituációnak megfelelően értelmezni és esetlegesen reagálni.

Annyiban viszont van félnivalója az egyszeri biztonsági őröknek, hogy a sima járőrözési feladatot a K5 például olcsóbban látja el, mint egy ember. A cég nem ugyanis nem el-, hanem bérbe adja a robotokat. Az óránkénti 7 dolláros számla pedig alacsonyabb, mint egy átlagos amerikai biztonsági őr fizetése.

Biztonság

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.