Digitális gyerekpórázt, kisállat- és csomag-nyomkövetőt, valamint egy második generációs okosórát dob hamarosan a hazai piacra az Alcatel. Utóbbi már a kínai tulajdonos, a TCL nevét viseli.
Hirdetés
 

Miközben egyre-másra arról lehet olvasni, hogy lassan túléretté válik az okosórák – valamint a hasonló elven alapuló egyéb okos eszközök – piaca, egyre többen vonulnak ki róla, vagy lépnek a konszolidáció útjára, az Alcatel egy egész okostermék-családot mutatkott be Budapesten. A három új okos kiegészítő, a Movetime Smartwatch, a Movetime Track&TalkWatch és a Movetrack GPS Tracker azonban csak a magyar piacon új, az Alcatel ezeket a piacra dobásuk előtt már tavaly ősszel, a berlini IFA-n is bemutatta.

Gesztusokkal vezérelt okosóra

A Movetime applikáción alapuló okosóra tudja mindazt, amit manapság egy divatos idő- és aktivitásmérő szerkezetnek tudnia kell. Értesít, ha hívás vagy üzenet érkezik a vele párosíthatott mobiltelefonunkra, van benne lépésszámláló, figyeli a folyadékbevitelt, és méri a pulzust. Ami újdonság benne, hogy az óra érintése nélkül, gesztusokkal is vezérelhető vele más eszköz, akár a zenelejátszó vagy a kamera is. Így a kijelző sem lesz tele ujjlenyomatokkal. Az 1,39 inches AMOLED kijelzőjű óra egy töltéssel két napig használható. Néhány héten belül kerül a polcokra, ára 45 ezer forint körül lesz.  

A termékcsalád másik tagját elsősorban a kisgyerekes szülőknek szánták. A Movetime Track&TalkWatch nyomkövető funkciójával a kisgyerekeket, például óvodásokat vagy már egyedül közlekedő kisiskolásokat lehet felügyelni. A várhatóan 25 ezer forintért boltba kerülő eszköz lényegében egy GPS rendszerrel felszerelt karóra, amely a szülők okostelefonjára kapcsolódik.

Az idősebbekre is gondoltak

A nyomkövetés nem egyenlő a totális kontrollal. A kisiskolás gyermekünknek például kijelölhetünk vele egy biztonsági zónát az iskola és a lakás közti útvonalat, és az okosóra csak riszatást küld a szülő telefonjára, ha a gyermek elhagyta ezt a zónát. A helymeghatározásban az Alcatel felhőalapú technológiát használ, ami 90 másodperc alatt képes meghatározni a gyerek pontos pozícióját. Míg a felnőtt okosóra csak cseppálló, a gyerekőr óra víz- és porálló is, ami alapelvárás a kiskorúak esetében. Egy töltéssel akár 4 napig is működőképes marad.

Az Alcatel regionális menedzsere, Karády Attila elmondta, hogy hamarosan érkezik az óra időseknek szánt változata is.

Az új eszközcsalád harmadik tagjával kisállatokat vagy akár csomagjaink útját is megfigyelhetjük – feltéve, ha éppen maga az eszköz nem tűnik el róluk. Itthon várhatóan 10 ezer forintért árulják majd a Movetrack GPS Tracker névre hallgató óra formájú, de telefonhívást nem kezelő készüléket, ami valós időben mutatja a háziállat vagy a poggyász méterre pontos helyzetét, amit a benne lévő mobil alkalmazás folyamatosan le is tárolhat. Itt is működik a biztonsági zóna funkció, melynek elhagyásakor a nyomkövető azonnal jelzést küld a hozzá társított okostelefonra. A SIM-kártyás, ütés- és vízálló eszköz akkumulátorának az üzemideje egy teljes feltöltéssel három nap, a pozíció meghatározása a GPS technológia mellett, LBS (Location-Based Services) és wifis alapon is működik.

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.