Május 31-étől június 2-áig Győrben gyűlnek össze a hazai autóipar képviselői, hogy megbeszéljék, mi is az az okos gyártás.

Semmi sem mutatja jobban a digitalizáció kényszerét, mint hogy a gyártóipari rendezvényeken – konferenciákon, kiállításokon – egyre többször jelennek meg informatikai vállalatok. A május 31. és június 2. között megrendezésre kerülő Smart Factory ConnAction 4.0 című konferencia is inkább hasonlít egy informatikai rendezvényre, mint egy klasszikus gyártóipari konferenciára.

Autóiparra összpontosítva

A rendezvény fókuszában az autóipar áll. Ez az az iparág, amely ma a magyar gazdaság teljesítményének egyik kulcsa: 2015-ben már a hazai export több mint 20 százalékát adta, és az évtized végéig akár 50 százalékkal is emelkedhet a hazai gyártású autók száma. A hazánkban megtelepedett autógyártók mögött kiterjedt beszállítói hálózat épült ki, 6-700-ra teszik azoknak a különböző méretű vállalkozásoknak a számát, melyeknél egyre fontosabb mind folyamataikban, mind technológiában felzárkózni autógyártókhoz. Ennek a felzárkózásnak a kulcsa a digitalizáció, ami Európában jellemzően a német elnevezés nyomán Ipar 4.0-ként emlegetnek. (Amerikában ugyanezt a folyamatot takarja az ipari internet, Kínában a Made in China 2025 vagy Japánban a Chain.)

Ehhez ad támpontokat a győri rendezvény is.

Mint a konferencia beharangozója hangsúlyozza, a világ vezető autógyárainak beszállítani valós és elérhető cél bármelyik hazai gyártóüzemnek. Ám ehhez mind a gyártás folyamatát, mind a partnerek kiszolgálását professzionális szintre kell emelni. A konferencia többek között ahhoz ad segítséget, hogy miként fejleszthetik a hazai beszállítók termelésüket automatizálási eszközökkel és költséghatékonyan, ehhez milyen finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésükre, és egyáltalán: mit jelent ebben a kontextusban és számukra konkrétan az ipar 4.0.

Gyárlátogatástól az előadásokig

Mivel a konferenciát Győrben rendezik, a program szinte kötelező eleme az Audi gyár meglátogatása. Így a rendezvény nyitó napján a vendégek a gyakorlatban is láthatják, meddig jutott az Ipar 4.0 megvalósításában Magyarország egyik legkorszerűbb gyártóüzeme.

Az előadások foglalkoznak a nemzetközi trendekkel, az Ipar 4.0 üzleti hozadékaival, az ehhez szükséges fejlesztésekkel, azok finanszírozási lehetőségeivel, a digitalizációs folyamat hozadékaival, a dolgok internetének az autóiparban betöltött szerepével, valamint a digitalizáltság fokával együtt járó biztonsági kockázatokkal is foglalkozik.

A konferencia harmadik napja a digitalizáció egy nagyon fontos vetületével, a szakember-igénnyel foglalkozik. Terítékre kerül a szakember-hiány, a digitalizációval kapcsolatos szervezetfejlesztési kérdések, valamint a vezetők új feladatai is.

A rendezvény keynot előadója Dr. Richard Mark Soley, az Industrial Internet Consortium ügyvezető igazgatója (aki egyben az Object Management Group vezetője is), valamint Eric Prevost, az Oracle IoT-területekért felelős globális igazgatója lesz.

A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni. A jelentkezők hozzáférést kapnak a konferencia appjához, a SmartFactory Coordinatorhoz is, amely a konferencia ideje alatt az üzleti megbeszélések szervezését segíti.

Piaci hírek

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.