Május 31-étől június 2-áig Győrben gyűlnek össze a hazai autóipar képviselői, hogy megbeszéljék, mi is az az okos gyártás.

Semmi sem mutatja jobban a digitalizáció kényszerét, mint hogy a gyártóipari rendezvényeken – konferenciákon, kiállításokon – egyre többször jelennek meg informatikai vállalatok. A május 31. és június 2. között megrendezésre kerülő Smart Factory ConnAction 4.0 című konferencia is inkább hasonlít egy informatikai rendezvényre, mint egy klasszikus gyártóipari konferenciára.

Autóiparra összpontosítva

A rendezvény fókuszában az autóipar áll. Ez az az iparág, amely ma a magyar gazdaság teljesítményének egyik kulcsa: 2015-ben már a hazai export több mint 20 százalékát adta, és az évtized végéig akár 50 százalékkal is emelkedhet a hazai gyártású autók száma. A hazánkban megtelepedett autógyártók mögött kiterjedt beszállítói hálózat épült ki, 6-700-ra teszik azoknak a különböző méretű vállalkozásoknak a számát, melyeknél egyre fontosabb mind folyamataikban, mind technológiában felzárkózni autógyártókhoz. Ennek a felzárkózásnak a kulcsa a digitalizáció, ami Európában jellemzően a német elnevezés nyomán Ipar 4.0-ként emlegetnek. (Amerikában ugyanezt a folyamatot takarja az ipari internet, Kínában a Made in China 2025 vagy Japánban a Chain.)

Ehhez ad támpontokat a győri rendezvény is.

Mint a konferencia beharangozója hangsúlyozza, a világ vezető autógyárainak beszállítani valós és elérhető cél bármelyik hazai gyártóüzemnek. Ám ehhez mind a gyártás folyamatát, mind a partnerek kiszolgálását professzionális szintre kell emelni. A konferencia többek között ahhoz ad segítséget, hogy miként fejleszthetik a hazai beszállítók termelésüket automatizálási eszközökkel és költséghatékonyan, ehhez milyen finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésükre, és egyáltalán: mit jelent ebben a kontextusban és számukra konkrétan az ipar 4.0.

Gyárlátogatástól az előadásokig

Mivel a konferenciát Győrben rendezik, a program szinte kötelező eleme az Audi gyár meglátogatása. Így a rendezvény nyitó napján a vendégek a gyakorlatban is láthatják, meddig jutott az Ipar 4.0 megvalósításában Magyarország egyik legkorszerűbb gyártóüzeme.

Az előadások foglalkoznak a nemzetközi trendekkel, az Ipar 4.0 üzleti hozadékaival, az ehhez szükséges fejlesztésekkel, azok finanszírozási lehetőségeivel, a digitalizációs folyamat hozadékaival, a dolgok internetének az autóiparban betöltött szerepével, valamint a digitalizáltság fokával együtt járó biztonsági kockázatokkal is foglalkozik.

A konferencia harmadik napja a digitalizáció egy nagyon fontos vetületével, a szakember-igénnyel foglalkozik. Terítékre kerül a szakember-hiány, a digitalizációval kapcsolatos szervezetfejlesztési kérdések, valamint a vezetők új feladatai is.

A rendezvény keynot előadója Dr. Richard Mark Soley, az Industrial Internet Consortium ügyvezető igazgatója (aki egyben az Object Management Group vezetője is), valamint Eric Prevost, az Oracle IoT-területekért felelős globális igazgatója lesz.

A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni. A jelentkezők hozzáférést kapnak a konferencia appjához, a SmartFactory Coordinatorhoz is, amely a konferencia ideje alatt az üzleti megbeszélések szervezését segíti.

Piaci hírek

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.