A Flickr idei statisztikája szerint az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép, az Apple eszközei tarolnak a márkák versenyében.

A digitális kamerák eladásai már az évtized elején leszálló ágba kerültek. Ahogy az aktuális felső kategóriás mobilok objektívei és szolgáltatásai egyre hatékonyabban helyettesítették ezeket a termékeket, úgy az olcsó kompakt kamerák, de később már a komolyabb, cserélhető objektíves gépek is kellemetlen helyzetbe kerültek.

Az InfoTrends becslése alapján 2017-ben a digitális felvételek 85 százalékát készítették okostelefonnal, ami azért is érdekes, mert a képek száma folyamatosan növekszik. Az ősszel kiadott előrejelzések értelmében az idén 1200 milliárd digitális fotót készült világszerte, vagyis átlagosan már 160 kép jut a Föld minden egyes lakosára.

Bár az okostelefonok más szegmensekben, így a hordozható médialejátszók vagy navigációs eszközök területén még nagyobb pusztítást végeztek, a digitális kamerák is belerokkantak a mobil forradalomba. A CTA adataiból kiderült, hogy 2007 (az iPhone megjelenése) és 2016 között piacuk a harmadára csökkent.

Már a pálya felét elfoglalták

A látványos trendet most egy újabb információ is megerősíti: a Flickr nemrég tette közzé, hogy 2017-ben az oldalra feltöltött fotók 50 százaléka már valamilyen okostelefonnal készült, vagyis a fényképezőgépek fele tulajdonképpen már nem is dedikált fényképezőgép. A Flickr év végi statisztikája szerint így nézett ki az idei felhozatal:

 
A Flickr feltöltött képei 2017-ben
Infogram


A tükörreflexes digitális fényképezők (DSLR) aránya 8 százalékponttal növekedett, miközben a kompakt gépek 9 százalékpontos csökkenést mutattak. Ez körülbelül azt jelenti, hogy az okostelefonok egyre inkább a háttérbe szorítják a digitális kamerákat, utóbbi kategórián belül pedig a kompakt gépek szenvedik el a piacvesztés legjavát.

Az Apple nem csak az okostelefonok, de az összes márka között tarol. Volumenében a Flickr 100 legnépszerűbb kamerájának több mint fele valamilyen iPhone készülékben dolgozik, miközben a 10 legnépszerűbb eszköz közül 9 az iPhone valemelyik kiadása volt. A Canon ehhez képest 23 százalékon, a Nikon pedig 18 százalékon végzett a márkák 2017-es rangsorában.

Figyelembe véve, hogy az okostelefonok kamerái és a hozzájuk kapcsolt szoftveres funkciók vagy applikációk milyen ütemben fejlődnek, nehéz elképzelni, hogy a menetelés akár csak lassulhatna is a közeljövőben. Miután a legtöbben éjjel-nappal maguknál tartják az okostelefont, egyre kevesebb értelme van külön magukra akasztani egy digitális kamerát is - és ez időnként már nem csak az otthoni, de a professzionális felhasználókra is igaz lehet.

Konzumer tech

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.