A Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozóra időzítette okos város koncepciójának budapesti bemutatását a Huawei. A távközlési nagyvállalat ebből a területből az idén már 4 milliárd dollár bevételre számít, az éves növekedési ütemet közel 50 százalékra teszi.
Hirdetés
 

A társaság régiós vezetői szerint a növekvő urbanizáció miatt 2025-re már 27 megaváros lesz a világban, egyenként több mint 10 millió lakossal. Ez hatalmas nyomást gyakorol majd az adott települések közlekedésére, a közszolgáltatások működtetésére, amire az okos városok megjelenése adhatja meg a megfelelő választ.

Miből áll az okos városok idegrendszere?

Ehhez szükséges a városok digitális átalakítása, amelyhez speciális adatvezérelt rendszerekre van szükség, ezek segítenek a helyi hatóságoknak a városok irányításában - mondta David Tang, a Huawei észak- és közép-európai régiójának elnöke. A városi vezetőknek együtt kell működniük egy olyan digitális szolgáltatóval is, aki az átállást le tudja folytatni. Az okos városok működésének a big datán és a mesterséges intelligencián (AI) kell alapulnia, továbbá valós idejű döntéshozatallal kell automatizálnia a folyamataikat.

Peng Xi, a régió vállalati üzletágáért felelős elnöke egyenesen élő organizmushoz hasonlította a jövő okos városait, amelyeket idegrendszer hajt. Ez az idegrendszer agyból (irányítóközpont) és perifériás idegekből (hálózat és szenzorok) áll, amelyek valós idejű adatokat gyűjtenek a város állapotáról, ezt továbbítják, hogy az agy elemezze azokat, döntéseket hozzon, majd végre is hajtsa azokat. Ez akadálymentes kapcsolatot teremt a fizikai és a digitális világ között.

A rendezvényen bemutatták az Intelligens Műveleti Központ (Intelligent Operation Center) megoldást, amely az okos város agyaként működik, és összekapcsolva a fizikai és digitális világokat. A központ magába foglalja a felhő alapú adatközpontokat, a városi hálózatokat, utóbbiak gyűjtik, integrálják és megosztják a városi adatokat. A mesterséges intelligencia meghatározó szerepet játszik az okos városok fejlődésében, ezért a cég olyan AI rendszereket fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik a szinergiát a szoftver és hardver között, valamint a készülékek és a felhő között.

A mesterséges intelligenciát már olyan területeken használják, mint az intelligens városirányító központ, az okos közlekedés, az arc- vagy a rendszámfelismerés. Az AI-vezérelt videóelemzés tovább bővíti a mesterséges intelligencia alkalmazásának körét olyan új funkciók területén is, mint a valós idejű járműpályagörbe-követés.

Okosváros-projektek Magyarországon

A Huawei világszerte 13 OpenLab-ot és 36 innovációs központot működtet a Smart City ökoszisztéma fejlesztéséhez. Lapunk érdeklődésére a régiós elnök elmondta, hogy az okos város témával kapcsolatban több projektről is tárgyalnak Magyarországon, ilyen az okos parkolás, vagy az amúgy nem túl régen bevezetett 112-es segélyhívó rendszer megújítása. Csehországban okos világítás, okos hulladékkezelés projektről állapodnak meg, Szerbiában pedig a közbiztonság kapcsán, az okos térfigyelő rendszerek kiépítéséről folynak tárgyalások.

Cloud & big data

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.