Nagy teljesítmény, jó hibatűrés, könnyen megtanulható kezelőfelület – ez mind fontos nagyvállalati környezetben.

Kifejezetten nagyvállalati környezetbe szánt hálózati adattárolóiban a QNAP szakít a korábban használt operációs rendszerrel. Új a file-rendszer, nagyobb a teljesítmény, jobb hibatűrés – és a rendszer mégis ismerős lesz.

A tajvani vállalatot leginkább az otthoni, kis- és közepes méretű vállalatoknak fejlesztett adattárolási eszközeiről és megoldásairól ismerik a piacon. Nemrég azonban bejelentette hibrid kialakítású ES NAS sorozatát, melynek modelljei kifejezetten virtuális gépekhez optimalizálva érkeznek, elsősorban a nagyvállalati szegmenst célozva.

Szemben a hagyományos Turbo NAS modellekkel, melyek operációs rendszere a linuxos alapokról fejlesztett QTS, az enterprise kategóriájú új hálózati adattárolók más operációs rendszerre épülnek. Ez is nyílt forráskódú alapra épül, csak jelen esetben a FreeBSD az ős. A QES (QNAP Enterprise System) számos változást hozott, többek között az ext4 fájlrendszerről ZFS-re váltottak.

Új, mégis ismerős

Egy alapjaiban újnak számító rendszerre átállni mindig kockázatos vállalkozás, hiszen először többnyire le kell győzni az előd megszokottságából adódó – nem is feltétlenül tudatos – felhasználói ellenállást, beidegződéseket. Új felület, új szolgáltatások, új koncepció: ezek gyakran a feladatmegoldások alapoktól való újratervezését igénylik.

De miért kellett ebben a környezetben alternatívát keresni a QTS helyére? A vállalati OS révén például 256 terabájtnál nagyobb tárterület kezelhető, és a pillanatképek (snapshot) is gyorsabban elkészíthetők. Nagyvállalati követelményeknek megfelelő, magas rendelkezésre állást biztosít, illetve hatékonyan tehermentesíti a virtuális környezetet, legyen az akár VMware-, akár Microsoft-alapú. Mindezeken túl – nagyvállalati igényeket kielégítő módon – katasztrófa utáni helyreállításra is használható.

Bár a gépházban minden új, a felület ismerős lesz. A kezelőfelületet ugyanis az új rendszer a QTS-ből hozza. A többablakos és multitasking felülete könnyebbé teszi a nagyvállalati szintű NAS-ok használatának kezdeti, „ismerkedési” időszakát, illetve lerövidíti a teljes funkcionalitás kiaknázásához szükséges tanulási időt.

Ezért választották a FreeBSD-t

A FreeBSD nyílt operációs rendszer átláthatóságot nyújt, magas teljesítmény, megbízhatóság és fokozott biztonság mellett. (Nem véletlen, hogy az Apple is arra építette a Mac OS X-et.) További előnye a Linuxszal szemben, hogy nem egy azonos kernelre épülő, de disztribúciónként eltérően fejlesztett OS, hanem önálló, komplett platformként használható. A FreeBSD különösen erős a hálózatkezelés, a virtuális memória és SCSI alrendszer használata terén.

Az egyik legfőbb érv az operációs rendszer mellett azonban az, hogy fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak a visszafelé való kompatibilitás fenntartására. Egy-egy jelentős funkcionalitásbeli bővítés így nem jár együtt a régebbi rendszerek automatikus leselejtezésének igényével.

OpenZFS, a vállalati igények szolgálatában

Míg a BTRFS 255 pillanatkép készítését teszi lehetővé, az ext4 file-rendszerrel akár 1024 snapshot is készíthető. Ezzel szemben az OpenZFS alkalmazásával korlátlan számban állíthatók elő pillanatképek az adatokról, ami nagyvállalati környezetben különösen hasznos funkció.

Az OpenZFS védelmet nyújt a "csendes" adatsérülések ellen, ebbe segít az öngyógyító mechanizmusa. Képes felfedezni a checksum hibákat a fájlrendszer szintjén, és azokat adattükrözés révén anélkül javítja ki, hogy az incidenst alkalmazásszinten érzékelné a felhasználó.

A ZFS adattükrözés segítségével javítja a hibákat

A fájlrendszer hatékony adattömörítést is kínál. A virtuális gépek telepítésekor magas deduplikációs szintjének köszönhetően akár 95 százalékos helytakarékosság is elérhetővé válhat. Így nem csak a tárterület-igényt képes hatékonyan korlátozni, de a lemez-hozzáférések alacsonyabb száma az adathozzáférés teljesítményére is jótékony hatással van.

Egy szinttel lejjebb

A kétvezérlős (dual active controller) NAS-ok hardver szinten is számos fejlett, vállalati környezetben használható funkcióval rendelkeznek. Ilyen például az egyesített, hibrid kialakítás, az NVRAM és SSD gyorsítótár támogatása. Ezekkel részletesen következő cikkünkben foglalkozunk.

Cloud & big data

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.