A japán gyártó nemsokára demózza is a technológiát, amely egészen új módon támogatná az autóvezetést.

Az autógyártók ma már szinte kivétel nélkül olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyek gépi algoritmusok segítségével részben vagy egészben átveszik, automatizálják az emberi sofőrök eddigi feladatait. A Nissan újítása mindezt más megközelítésbe helyezi: a japánok nem kiváltani, hanem támogatni próbálják a humán döntéshozatalt.

Ennek értelmében az autóvezetők továbbra is maguk irányítják a járműveket, de a Brain-to-Vehicle (B2V – az agy és a jármű kapcsolata) technológia segítségével az autók rendszere interpretálja a sofőr reakcióit, és megpróbál aládolgozni a fellépő szándékoknak vagy szükségleteknek.

Megpróbálja kitalálni a gondolatainkat

A Las Vegas-i CES kiállításon néhány nap múlva a gyakorlatban is bemutatkozó fejlesztés a Nissan közleménye szerint teljesen új szintre helyezheti az ember és a gép interakcióját. Az agyhullámokat vizsgálva valós időben érzékeli például a mozdulatok megkezdését, például a kormány elfordítását vagy a pedálok kezelését. a vezetést támogató készségek pedig felgyorsítják a műveleteket.

Ez a vállalat elképzelése alapján egyrészt a reakcióidőjelentős, tizedmásodpercekben mérhető javulását eredményezi, másrészt  hatékonyság fokozásával hozzájárul a vezetési élményhez is. A B2V a Nissan fejlesztéseit meghatározó Intelligent Mobility jövőkép részeként emellett olyasmire is alkalmas, mint a vezetési stílust és az utasteret meghatározó beállítások komfort-diszkomfort érzéshez igazodó áthangolása, amikor a jármű autonóm üzemmódban közlekedik.
 


A B2V alkalmazásához a fenti videóban is látható fejpánt szükséges, ez gyűjti az agyi aktivitást meghatározó jeleket, hogy azokat a jármű rendszere elemezze. A Nissan rendszere ennek alapján akár 0,2-0,5 másodperccel gyorsabban képes végrehajtani egy adott akciót, mint maga a sofőr, de a beavatkozás mégsem feltűnő vagy zavaró, hiszen az utasítások közvetve magától a sofőrtől származnak.

A Nissan közleménye ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az autonóm járművekről szólva a legtöbbünkben egy személytelen jövőkép él, amelyben az emberek fokozatosan átengedik az ellenőrzést a gépeknek. A B2V technológia viszont ennek éppen az ellenkezőjére törekszik, az autók rendszere az agyhullámokon keresztül a sofőr döntéseit szolgálja ki, így a japán gyártó szándéka szerint érdekesebbé és élvezetesebbé teszi majd a vezetést.

Konzumer tech

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.