Az osztrák anyavállalatok önállósága továbbra is megmarad, az S&T most a Kapsch BusinessCom cseh, szlovák és magyar leánycégeit vette meg. Tavaly óta az övé a lengyelországi Kapsch-érdekeltség is.

Zajlik a konszolidáció a hazai informatikai piac tanácsadói, rendszerintegrátori szegmensében. A néhány hete született megállapodásnak megfelelően a Kapsch BusinessCom Kft. az S&T Consulting Hungary Kft. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata lett. Az ebből az alkalomból kiadott közlemény szerint az irányítási jogokat a vevő hazai leánycége már június vége óta gyakorolja, a teljes integráció az év végére valósul meg.

Külön úton járnak a hazai Kapsch leányok

A Kapsch csoport eddig két leányvállalatával volt jelen a magyar piacon. A Kapsch BusinessCom a hazai nagyvállalati ügyfélszegmensben infokommunikációs megoldások szállítójaként és rendszerintegrátorként dolgozik. Másik érdekeltsége a Kapsch CarrierCom pedig egyebek mellett az MVM Ovittal közös konzorcium keretében szállítja a GSM-R technológiát a MÁV-nak. (Az azóta igencsak hányatott sorsúvá vált projektről legutóbb itt számoltunk be.)

Két és fél éve még nagyszabású bővítési tervekről is beszélt a Bitportnak Kari Kapsch, az osztrák csoport operatív vezetője. Felmerült, hogy megfelelő projektek esetén az anyaház harmadik ága, a telematikai rendszereket, elektronikusútdíj-megoldásokat szállító Kapsch TraffiCom is megjelenik a magyar piacon, amiből egyelőre nem lett semmi.  

A Kapsch BusinessCom pedig tulajdonost váltott. A cég a mostani felvásárlást követően is megmarad ugyanakkor önálló jogi személynek, üzleti tevékenysége viszont igazodni fog az S&T Magyarországéhoz, és a jövőben az S&T márka alatt nyújtja szolgáltatásait az ügyfeleinek.

Jól integrálható a cégek portfoliója

Az ügylet további részleteivel kapcsolatban megkerestük az érintett cégek első számú vezetőit. Szabó Pétert, az S&T ügyvezetőjét  tengerentúli üzleti útján értük el. Elmondta, nem egy ellenséges felvásárlásról van szó, jelentősek a szinergiából adódó lehetőségek, ezeket a következő hetekben tárják fel részletesen. Számos területen, például az IT-biztonság, a hálózatok, vagy az IT-üzemeltetés és -támogatás terén a hazai piacon az egyik legnagyobb szakértői bázissal rendelkezett eddig is az S&T. A Kapsch viszont több technológiai területen, beleértve az Avaya és a Juniper megoldásokat, hoz új piacot a vevőnek.

Elértük Fülöp Istvánt is,  aki jelenleg mindkét hazai Kapsch érdekeltség irányítója. Megtudtuk tőle, hogy a kettős ügyvezetői szerepe a Kapsch BusinessCom felvásárlása után is megmarad. Úgy látja, a két cég termék- és szolgáltatáspalettája jól integrálható majd, a Kapsch-ügyfelek az S&T szélesebb portfoliójának köszönhetően a manapság igen keresett IoT, Ipar 4.0 és mobilbiztonsággal összefüggő megoldásokhoz is hozzájuthatnak. Ezek a profilok megvannak az osztrák Kapsch portfoliójában is, de itthon eddig kevés volt hozzá a helyi szakember.

Az azonos technológiai területek többségén pedig a Kapsch szakemberei enyhíthetik az S&T szakértői hiányát, amiről korábban Szabó Péter is beszélt a Bitportnak. Most elmondta, hogy számos eddig nyitott pozíciójukat tudják majd betölteni a Kapsch-tól érkezőkkel, legyenek azok mérnökök, kereskedők, vagy projektmenedzserek. Ennek következtében várhatóan nem kell nagyobb leépítéssel számolni. Az S&T jelenleg közel 200, a Kapsch BusinessCom pedig mintegy 40 főt foglalkoztat Magyarországon.  A hazai integráció egy évi 10,3 milliárd forint és egy 3 milliárd forint árbevételű céget egyesít.

Piaci hírek

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.