A legtöbb, cikkek alatti társalgás szinte azonnal elterelődik az eredeti témáról, az online trollok miatt. Egy norvég hírsite megelégelte és húzott egy merészet.

Egy komplett évadot írt a témára a South Park zseniális szerzőpárosa, Trey Parker és Matt Stone. Az aktuális, az egész világot foglalkoztató problémákat egyedi előadásban kibeszélő sorozatban ugyan dánok találták meg az online trollkodás ellenszerét, de az animációs sorozat írói annyira nem is lőttek mellé ezzel, ahhoz képest, mint amit aztán a való élet produkált.

Pærbeszédre alapulå køzøsség

Eddig háromféle választása lehetett a híroldalaknak cikkeik kommentelhetőségével kapcsolatban. Vagy teljesen letiltották a téma kibeszélésének lehetőségét, vagy engedélyezték azt – felügyelet alatt, vagy a gyeplőt teljesen szabadjára engedve. Általánossá az utolsó opció vált, aminek következményeként a névtelenség mögé bújva nagyon gyakran szabadulnak el az indulatok, az értelmes párbeszéd kibontakozása helyett inkább csak zajból áll a kommentfolyam.

A tartalomelőállítók azonban nagyjából tehetetlenek ezzel a jelenséggel szemben. Nem is elsősorban a szólásszabadság okán nem tudtak mit kezdeni vele, hanem inkább a rendelkezésükre álló, erősen korlátozott erőforrások akadályozzák meg őket abban, hogy aktívan nyomon kövessék és tisztogassák a vadhajtásokat.

Ezt elégelte meg a norvég NRK (érdemes próbálkozni a norvég szó kiejtésével, igazi nyelvtörő magyarul: Norsk Rikskringkasting); az állami televíziós és rádiós műsorszolgáltató. Műszaki osztálya, az NRKbeta döntött annak a kvíznek a kifejlesztése és tesztelése mellett, mely végre bebiztosítja, hogy csak azok szólhassanak hozzá egy témához, akik legalább egyszer elolvasták az adott cikket. Egy három kérdésből álló doboz (lásd alább) tartalmat követő megjelenítésével érik el, hogy aki igazán kommentelni akar, az olvasson is előtte. A kvízben ugyanis az aktuális témával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni; az alatta zajló párbeszédbe pedig csak három helyes választ követően lehet becsatlakozni.

Jål fogadtæk

Mindössze két hete indult a kvízrendszer, így egyelőre nem áll túl sok adat rendelkezésre. Azt azonban elárulta az egyébként optimista üzemeltető, hogy az általános tapasztalatok szerint pozitívan fogadták az újítást az NRK site-ját látogatók. Igaz, a viking mentalitást egy évezrede maguk mögött hagyó norvégokról van szó, ahol egyébként is hagyománya van a vélemény tiszteletben tartásának.

Az NRK szerint egyszerű fejlesztésük elgondolkodtatja az embereket egy másodpercre, mielőtt megérne bennük a vágy a hozzászólásra, ezáltal az kulturáltabbá válik. A norvégok hisznek benne, hogy a még civilizáltabb hangnemben íródó, a témához inkább kapcsolódó hozzászólások jobbá teszik az online párbeszédet, ezért rendszerük átvételét más, hasonló cipőben járó website-ok üzemeltetőinek is ajánlják.

Ezek után nem csoda, hogy a nemzetközi sajtó figyelmének megjelenését követően olyanok fejezték ki érdeklődésüket a megoldás iránt, mint a New York Times közösségi stratégiáért felelős igazgatója, a Gizmodo vezérigazgatója és a francia kormányzat digitális fejlesztésekért felelős vezetője.

Közösség & HR

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.