Tíz felnőtt netezőből hétnek konkrét elképzelési is vannak arról, hogy mire használná, miközben csak 14 százalékuk tudja azt, hogy pontosan mit is takar a kifejezés.
Hirdetés
 

Nincsenek még kész szabványok, a rá épülő üzleti modellek még kialakulóban vannak, ennek ellenére a szolgáltatók gőzerővel dolgoznak azon, hogy amikor eljön a megfelelő piallanat, azonnal belépjenek az 5G-korszakba. Az eNET – Telekom Jelentés az internetgazdaságról kutatássorozata a nyáron azt is megnézte, hogy a magyar felhasználók mit kezdenének az új technológiával, azaz milyen a hazai fogadókészség.

Az összkép egyfelől nagyon is reménykeltő a szolgáltatók szempontjából, másfelől a várható nehézségek is látszanak, amikkel majd meg kell küzdeni a technológiai elfogadtatásához.

Nem a sebesség a vonzó

Bár az 5G sokkal gyorsabb lesz, mint a jelenlegi hálózatok, nem ez a legfőbb előnye, hanem az, hogy az 5G-s hálózatra több eszköz tud egyszerre csatlakozni, az átvitelben pedig kisebb lesz a késleltetés. Mindez sok új alkalmazási területet nyit meg. A technológiai biztosította előnyök ugyanis kulcsfontosságúak például az intelligens közlekedési rendszereknél, az okosotthonokban és okosvárosokban vagy akár a robotizált távműtéteknél és távorvoslásnál.

A hazai nezetőknél van némi ellentmondás a technológia ismertsége és az elfogadása között. A válaszadók több mint fele hallott róla, de csak 14 százalékuk tudja azt, hogy pontosan mit is takar a kifejezés. Eközben közel 80 százalékukat érdekli, 71 százalékuk pedig igénybe is venne 5G technológiát használó eszközöket, megoldásokat, több mint felük szerint pedig az 5G által megvalósuló lehetőségek elsöprő nagyságrendű változásokat fognak hozni életünkbe. Úgy tűnik, az 5G pozitív megítélése mögött az a régebbi tapasztalatokból táplálkozó elvárás áll, hogy az újabb mobiltechnológiának jobbnak is kell lennie.

Vannak elképzelések, hogy mire használnák

A felmérés arra is kiterjedt, hogy a felhasználók milyen alkalmazásokat preferálnának. Az egyes alkalmazási területeket 1-5-ös skálán kellett értékelni. Az okos forgalomirányításnak lett a legmagasabb a tetszési indexe, 4,4. (Itt olyan rendszerre gondoltak a kutatók, amely szenzorokkal érzékeli a forgalom nagyságát, és annak megfelelően vezérli a közlekedési lámpákat, hogy minimalizálja a várakozási időt, és a szabad parkolóhelyekről is tájékoztatást ad.)

A második helyen az 5G-alapú személy- és vagyonvédelem – beleértve a betegek otthoni megfigyelését és a gyerekek felügyeletét – végzett (4,1). A harmadik legnépszerűbb terület az okos városok (4,0). Mellettük az egészségügyi megoldások (távdiagnosztika, robotizált távműtétek stb.) és az önvezető autók fértek be még az első ötbe (mindkét terület 3,9-es értékelést kapott).

Érdekes, hogy a válaszadók közel háromnegyedének (78 százalék) az is eszébe jutott, hogy az adatvédelmi előírásokat is hozzá kell igazítani az új technológiához.

Mobilitás

A Qualcomm elkészült a brutálgyors 5G-s modemével

Amire megjön az első 5G-képes okostelefonok, a nagy sávszélességet ígérő technológia minden eleme készen várja a felhasználókat.
 
Hirdetés

Exportoffenzíva a karosszékből

A korszerű internetes technológia és persze egy Magyarországon már népszerű termék segítségével távolról hódította meg a horvát piacot egy magyar vállalkozás. A már bevált módszerre alapozva most más országokban jelennének meg termékeikkel.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.