A múlt héten lezárult a HEP OpenStack és Cloud Foundry megoldások fejlesztésével foglalkozó csapatok és a termékek eladása a SUSE-nak.

Egyre jelentősebb szereplője lesz a Micro Focus a nyílt forráskódú megoldások piacának. Múlt héten ugyanis lezárult az a felvásárlási folyamat, melynek keretében a SUSE-hoz kerültek a HPE OpenStack és Cloud Foundry megoldásokat fejlesztő részlegei a termékekkel együtt. Miután tavaly szeptemberben a Micro Focus megállapodott a HPE vállalati szoftverüzletének átvételéről egy 8,8 milliárd dolláros ügylet keretében. A Micro Focus azonban csak 2,5 milliárd dollár készpénzt fizetett az üzletágért, a fennmaradó részt pedig részvényben, így a HPE-részvényesek 50 százalékos tulajdonosai lettek az összeolvadás után létrejövő, továbbra is Micro Focus néven futó társaságnak.

Decemberben aztán újabb ügyletben is megállapodott a két cég. Pontosabban a Micro Focushoz 2014-ben, az Attachmate felvásárlásával került SUSE állapodott meg a HPE-vel az OpenStack és Cloud Foundry fejlesztését vivő részleg átvételéről. A SUSE ezzel a portfólióval saját nagyvállalati IaaS és PaaS szolgáltatásait kívánja felépíteni.

A legjobb helyre került

Az, hogy a nyílt forráskódú portfólió a SUSE-hoz került, lényegében logikus következménye a Micro Focus-féle felvásárlásnak. A SUSE ugyanis akkor a HPE kiemelt Linux-partnerévé vált, sőt a két cég közös fejlesztéseket is vitt. Mivel azonban a HPE minden olyan területtől meg akar szabadulni, ami az új vállalati stratégiába nem fér bele, már a Micro Focusszal történt megálapodás után sejthető volt, hogy előbb vagy utóbb az open source vonal értékesítésére is sor kerül – és melyik vállalat lett volna alkalmasabb az ügyletre, mint az, amelynek amúgy is egy sor közös fejlesztési projektje fut a HPE-vel.

De hogy a dolog a felvásárlás után se legyen annyira egyszerű, a megmarad a két cég szoros partneri kapcsolata. Bár a SUSA elsődleges célja az, hogy a megszerzett termékeket és technológiákat integrálja saját felhős megoldásaiba, például a SUSE OpenStack Cloudba, a HPE – mint azt SUSE közleménye írja –, nem kizárólagos OEM-partnerként fontos szerepet kap a Helion OpenStack (IaaS) és Helion Stackato (PaaS) megoldások értékesítésében. Azaz a SUSE-n belül fejlesztik a HPE egykori fejlesztői a rendszereket, míg a HPE értékesíti, telepíti és támogatja a rájuk épülő szolgáltatásokat.

A SUSE is arrafelé megy, amerre a konkurencia

A SUSE láthatólag ugyanazt az irány erőlteti, amit a legfontosabb konkurensei – a Red Hat vagy a Canonical is követnek –: a felhős megoldásokba fekteti a legtöbb energiát. Ebben a törekvésében a HPE – amely az infrastruktúra hardverelemeire szeretne koncentrálni – nagyon jó szövetségese lehet. Különösen úgy, hogy két cég együttesen teljes ökoszisztémát is tud nyújtani az ügyfeleinek.

A SUSE továbbra is viszi a speciális megoldásokkal turbózott (pl. SAP-ra optimalizált szerver) vállalati Linux-vonalat. Az OpenStack fejlesztésében szinte a kezdetektől részt vesz, és saját disztrubúciót visz. 2015 óta már itthon is kínálja Ceph platformra épülő szoftveresen definiált tárolómegoldását (SUSE Eterprise Storage). A HPE-s részleggel most megerősítheti a régóta vitt OpenStack vonalat, valamint a PaaS jellegű szolgáltatásokban is tud erősíteni.

Cloud & big data

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.