A múlt héten lezárult a HEP OpenStack és Cloud Foundry megoldások fejlesztésével foglalkozó csapatok és a termékek eladása a SUSE-nak.

Egyre jelentősebb szereplője lesz a Micro Focus a nyílt forráskódú megoldások piacának. Múlt héten ugyanis lezárult az a felvásárlási folyamat, melynek keretében a SUSE-hoz kerültek a HPE OpenStack és Cloud Foundry megoldásokat fejlesztő részlegei a termékekkel együtt. Miután tavaly szeptemberben a Micro Focus megállapodott a HPE vállalati szoftverüzletének átvételéről egy 8,8 milliárd dolláros ügylet keretében. A Micro Focus azonban csak 2,5 milliárd dollár készpénzt fizetett az üzletágért, a fennmaradó részt pedig részvényben, így a HPE-részvényesek 50 százalékos tulajdonosai lettek az összeolvadás után létrejövő, továbbra is Micro Focus néven futó társaságnak.

Decemberben aztán újabb ügyletben is megállapodott a két cég. Pontosabban a Micro Focushoz 2014-ben, az Attachmate felvásárlásával került SUSE állapodott meg a HPE-vel az OpenStack és Cloud Foundry fejlesztését vivő részleg átvételéről. A SUSE ezzel a portfólióval saját nagyvállalati IaaS és PaaS szolgáltatásait kívánja felépíteni.

A legjobb helyre került

Az, hogy a nyílt forráskódú portfólió a SUSE-hoz került, lényegében logikus következménye a Micro Focus-féle felvásárlásnak. A SUSE ugyanis akkor a HPE kiemelt Linux-partnerévé vált, sőt a két cég közös fejlesztéseket is vitt. Mivel azonban a HPE minden olyan területtől meg akar szabadulni, ami az új vállalati stratégiába nem fér bele, már a Micro Focusszal történt megálapodás után sejthető volt, hogy előbb vagy utóbb az open source vonal értékesítésére is sor kerül – és melyik vállalat lett volna alkalmasabb az ügyletre, mint az, amelynek amúgy is egy sor közös fejlesztési projektje fut a HPE-vel.

De hogy a dolog a felvásárlás után se legyen annyira egyszerű, a megmarad a két cég szoros partneri kapcsolata. Bár a SUSA elsődleges célja az, hogy a megszerzett termékeket és technológiákat integrálja saját felhős megoldásaiba, például a SUSE OpenStack Cloudba, a HPE – mint azt SUSE közleménye írja –, nem kizárólagos OEM-partnerként fontos szerepet kap a Helion OpenStack (IaaS) és Helion Stackato (PaaS) megoldások értékesítésében. Azaz a SUSE-n belül fejlesztik a HPE egykori fejlesztői a rendszereket, míg a HPE értékesíti, telepíti és támogatja a rájuk épülő szolgáltatásokat.

A SUSE is arrafelé megy, amerre a konkurencia

A SUSE láthatólag ugyanazt az irány erőlteti, amit a legfontosabb konkurensei – a Red Hat vagy a Canonical is követnek –: a felhős megoldásokba fekteti a legtöbb energiát. Ebben a törekvésében a HPE – amely az infrastruktúra hardverelemeire szeretne koncentrálni – nagyon jó szövetségese lehet. Különösen úgy, hogy két cég együttesen teljes ökoszisztémát is tud nyújtani az ügyfeleinek.

A SUSE továbbra is viszi a speciális megoldásokkal turbózott (pl. SAP-ra optimalizált szerver) vállalati Linux-vonalat. Az OpenStack fejlesztésében szinte a kezdetektől részt vesz, és saját disztrubúciót visz. 2015 óta már itthon is kínálja Ceph platformra épülő szoftveresen definiált tárolómegoldását (SUSE Eterprise Storage). A HPE-s részleggel most megerősítheti a régóta vitt OpenStack vonalat, valamint a PaaS jellegű szolgáltatásokban is tud erősíteni.

Cloud & big data

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.